Hopp til innhold

Kjørte hundespann i kjøpesenter – og var livredd for de flygende barna

Hundekjørerne blir forbikjørt av røde Ferrarier på fjellet, ser skyskrapere rundt seg og blir livredd for flygende barn. Men hallusinasjonene er ikke farlige, sier søvnforsker Oddgeir Friborg.

Kjetil Backen

Kjetil Backen har opplevd hallusinasjoner flere ganger mens han har stått på sleden. Backen mener det er harmløst.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Å kjøre langdistanseløp betyr mangel på søvn. Når kjørerne ankommer sjekkpunkt, skal hundene stelles før kjørerne selv kan spise.

Da er det få timer som gjenstår til å sove. Slik er det i seks dager mens løpet pågår.

– Jeg har kjørt hundespann inne i store kjøpesentre, vært livredd for unger som kommer flyvende og vært bombesikker på at dette går ikke bra. Jeg har stoppet og sett Vigeland-skulpturer med hundespannet, der alt har vært blandet i hverandre, og kjørt på motorvei med hundespann – alt sammen selvsagt i hallusinasjoner. Det er spennende, men også litt skremmende, forteller Kjetil Backen, som har kjørt både Finnmarksløpet og Iditarod flere ganger.

– Tror du det noen gang har vært farlig å presse seg så hardt?

– Jeg tror ikke Finmarksløpet er noen foryngelseskur. Men farlig? Det er farlig å kjøre bil også. Nei, dette gir livsglede, og da er det ikke farlig, mener Backen.

Harald Tunheim

LANGE TIMER PÅ SLEDEN: Det å være trøtt er en stor utfordring for hundekjørerne. Her ser vi Harald Tunheim ankomme Ellentjern under årets Finnmarksløp.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Vanlig, men ikke farlig

Backen får støtte fra søvnforsker Oddgeir Friborg fra Universitetet i Tromsø. Friborg mener at hallusinasjonene hundekjørerne opplever er så absurde at det ikke er noen tvil om at det ikke er virkelighet, og på den måten er det ikke farlig at de oppstår.

– Så vidt jeg vet er det ikke noen som har tatt noe skade av det, så det er nok strengt talt ikke så mye å bekymre seg for, sier søvneksperten.

Når man har sovet for lite, vil man oppleve en enorm trøtthetsfølelse, men også at det blir vanskelig å konsentrere seg. Forskeren forteller at søvn er en biologisk styrt prosess der nervekjerner i hjernen bidrar til at søvn reguleres i et mønster.

Mikael Jutila

Etter mange nattetimer bak på sleden er det godt å være framme ved sjekkpunkt. Her er Mikael Jutila som blir skrevet inn på sjekkpunkt Ellentjern.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Hvis de er ute og kjører på morgenkvisten, i tre-fire tiden på morgenen, så er de ekstremt trøtte. Det er den vanskeligste tiden, forteller Friborg.

– Kan man lære seg å kjøre på med for lite søvn, eller er det noe man har i seg?

– Hvis man får mindre søvn enn kroppen trenger, vil det bygge seg opp et søvnpress og et underskudd som må hentes inn på et tidspunkt. Her er det nok store forskjeller mellom kjørerne i hvor stort søvnbehov de har, sier forskeren.

Created by InfoDispatcher

Se videoinnslaget der handler, Petter Ekran, fortelle om en morsom telefonsamtale han hadde med, Sigrid Ekran, fra et tidligere løp. Video: Jan Harald Tomassen

Siste nytt fra Finnmarksløpet

  • Vant pris som beste førstegangskjører

    Petter Karlsson fra Sverige vant den 1200 kilometer lange distansen i Finnmarksløpet i år. Han fikk også naturlig nok prisen for beste utenlandske kjører.

    Karlsson fikk i tillegg årets veterinærpris.

    Det var norgesmesterskap i langdistanse hundekjøring åpen klasse i år under Finnmarksløpet. Her fikk Niklas Rogne, som ble nummer to år, tittelen som norgesmester og gullmedalje. Roger Dahl fikk sølv NM og Roger Fossøy fikk bronse i NM.

    Beste førstegangskjører ble Maria Hernetkoski (bildet). Hundekjøreren fra Alta ble nummer fem i sin første start på den lengste utgaven av løpet.

    Prisen for beste handler gikk til Kenneth Nilsen og Marius Søberg som var handlere for Kathrine Søberg.

    Red lantern, eller siste kjører inn, ble finske Aki Holch.

    I 600 kilometerklassen gikk Årets handler-prisen til Ingvild Baugstø Almås og Hans-Petter Almås, som var handlere for sin datter Tuva Almås.

    Årets sportsmanship-pris gikk til Jason Fuller.

    Nina W. Vollen vant årets veterinærpris i denne klassen.

    Beste førstegangskjører ble Maria Hernetkoski. Hundekjøreren fra Alta ble nummer fem i sin første start på den lengste utgaven av løpet. Her med premien og familien i målområdet i Alta.
    Foto: Marit Leinan Abrahamsen / Finnmarksløpet
  • Førstegangskjører fra Stabbursnes på 7. plass

    Bernt A. Henriksen (bildet) fullførte sin første utgave av den 1200 kilometer lange distansen på en 7. plass.

    Henriksen fra Stabbursnes kjørte hunder fra Team Lyrek sin kennel i Alta.

    Det var svenske Petter Karlsson som vant distansen foran Niklas Rogne og Alta-kjøreren Roger Dahl.

    Alta-kjørerne Roger Fossøy og Maria Hernetkoski ble nummer 4 og 5.

    Ossi Kaltti ble beste finske kjører på en 6. plass.

    Superveteran Stein Håvard Fjestad ble nummer 8, mens Sven-Erik Gullbekk ble nummer 9.

    Kathrine Søberg, britiske Ben Marsden, Jo Jøldal, Hedda Mosleth og finske Aki Holch tok de siste plassene i årets utgave av Finnmarksløpets lengste distanse.

    Bernt A. Henriksen fullførte sin første utgave av den 1200 kilometer lange distansen på en 7. plass.
    Foto: Marthe Nyvoll / Finnmarksløpet