NRK Meny
Normal

Disse toppidrettsutøverne får luksusmassasje før start

For å gjøre hundene best mulig rustet til Finnmarksløpet, får hundene til Dag Broch og de andre kjørerne, massasje. Med dette knepet håper Broch å nå årets mål for løpet.

Anneli Lauknes

Hundemassør, Anneli Lauknes, er på plass i Finnmark for å bedre helsen til hundene som skal delta.

Foto: Kristian Sønvisen Bye / NRK

– De fortjener like god behandling som for eksempel Thor Hushovd ville fått før start, sier hundekjører Dag Broch.

Dag Broch

Dag Broch ønsket å gi hundene massasje før løpet slik at de er godt rustet til å springe 1100 kilometer.

Foto: Kristian Sønvisen Bye / NRK

Under årets Finnmarksløp vil det være rehabiliteringsterapeuter til stede for alle hunder som deltar på løpet. Den siste uken før løpet starter har hundemassør, Anneli Lauknes, besøkt flere av hundekjørerne som stiller til start på Finnmarksløpet på lørdag. Dette tilbudet er det første gang Broch benytter seg av.

– Hundene mine får kiropraktorbehandling tre ganger i året, men jeg tror det er lurt å behandle muskulaturen også. De er tross alt toppidrettsutøvere og trenger best mulig behandling før start, forteller Broch.

Behandler hundene for å gjøre de bedre

Anneli Lauknes er en av to hundemassører som er kommet til Finnmark for å følge løpet. De skal være til stede på alle sjekkpunkt, men allerede har flere hunder fått behandling.

– Det handler om å behandle hundene så de kan prestere bedre under løpet og forbedre restitueringen deres. Vi fjerner spenninger og avfallsstoffer så de kan løpe så langt som vi vil at de skal løpe, forteller Lauknes.

Behandlingene kan bidra til å gjøre hundene til bedre løpere, men det kan også være en god indikator på status på hundene før løpet. Det er også informasjon som kommer hundekjøreren til gode.

– Da kan de forebygge dersom det er små problemer med muskulaturen som oppdages. De kan legge til rette slik at det ikke bygger seg opp til et stort problem under løpet, sier hun.

Anneli Lauknes

Mens noen hunder koser seg under massasjen, er det andre som synes det er ubehagelig. Uansett kan dette være med på å forebygge sår muskulatur under løpet.

Foto: Kristian Sønvisen Bye / NRK

Det er andre gangen Lauknes deltar for å massere hunder under løp. Tidligere i vinter var hun med under Femundløpet. Der ble hun bitt av basillen og fikk lyst å være en del av Finnmarksløpet.

– Det er ikke bare det å behandle hundene, det er en hel opplevelse å være her og være en del av løpet. Når jeg også vet at jeg kan være med å bidra med noe, så hadde jeg lyst å komme til Finnmark, medgir Lauknes.

Håper at behandlingen skal bidra til å nå målet

Det er tredje gang Broch deltar i Finnmarksløpet. I fjor kjørte han drøye 70 kilometer før han måtte bryte. Målet nå er å fullføre løpet.

Hundene til Dag Broch

Hundene til Dag Broch er klar for å ta fatt på 1100 kilometer.

Foto: Kristian Sønvisen Bye / NRK

– Jeg vil bruke alle midler jeg kan for å få det til. I tillegg har jeg virkelig trua på at det skal gå i år. Dette med hundemassasje tror jeg kan være suksessfaktoren, avslutter Broch.