NRK Meny
Normal

– Sledehunder bør få samme tilbud som mennesker innen idrett

Fysioterapaut Marie Anette Tobiassen har behandlet hunder i forkant av årets finnmarksløp og mener kritikken mot akupunktur på hunder, ikke holder mål.

Marie Anette Tobiassen ved Klinikk-Soleo i Skien.

Marie Anette Tobiassen ved Klinikk-Soleo i Skien avviser kritikken fra Grønn Ungdom.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– En sledehund er en toppidrettsutøver innen ekstremsport. For å kunne ha de beste forutsetninger til å gjennomføre et finnmarksløp, bør hunden få samme tilbud som mennesker innen idrett, sier sier fysioterapeut ved Klinikk-Soleo i Skien, Marie Anette Tobiassen.

Tobiassen har behandlet hundene til et av spannene i årets finnmarksløp, der akupunktur har inngått som en del av opplegget.

Akupunktur for hund.
Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Kritiserte metoden

Anders Skyrud Danielsen, generalsekretær i Grønn Ungdom, gikk i går hardt ut mot bruk av akupunktur på hunder som ledd i forberedelsene til Finnmarksløpet.

Danielsen mener akupunktur er til skade for hundene og at det mangler dokumentasjon innen faget på effekten av slik behandling. Tobiassen mener at Danielsen har kommet med uttalelser på manglende grunnlag.

– Akupunktur er en behandlingsform som har vært utøvet i 4000 år og fremdeles har en stor plass innen helsevesenet. Både på mennesker og dyr. Det er foretatt mengder med forskning og det pågår forskning kontinuerlig hvor akupunkturens effekt blir dokumentert, sier Tobiassen.

Forebygging og rehabilitering

Tobiassen forteller at hun har arbeidet med sledehunder i 20 år, og er fast fysioterapeut for mange store og små spann.

Hun mener akupunktur, i tillegg til å skape best mulig forutsetning for hundenes gjennomføringsevne, like mye dreier seg om forebygging av skader og rehabilitering av skader på en skånsom og naturlig måte.

– Ved å benytte akupunktur, medisinske lasere, manuell terapi eller treningsveiledning, får man bidratt til at hundene kommer til start og har de aller beste forutsetninger til å gjennomføre på en god måte, sier Tobiassen.