NRK Meny
Normal

Språkildsjel mener samisk språkstipend er en trussel mot kvensk

– Elever velger samisk istedenfor kvensk fordi de får penger for å lære samisk, sier kvensk språkildsjel. – Uheldig å sette to minoritetsspråk opp mot hverandre, svarer sametingspresidenten.

Tore Høybakken og Aili Keskitalo

UENIGE: Tore Høybakken fra Børselv i Porsanger mener Sametinget bør stanse sin stipendordning midlertidig for videregående elever som velger samiskopplæring. Sametingspresident Aili Keskitalo sier det er uaktuelt.

Foto: Arne Ivar Johnsen, Carl-Gøran Larsson / NRK

Den kvenske språkforkjemperen Tore Høybakken mener det ikke bør gis «fordelaktig stipend til de som velger samisk framfor kvensk og finsk».

Dette ifølge nettavisa Ruijan Kaiku (ekstern lenke).

– Et slikt stipend kan føre til at noen som er beslektet med begge folkegruppene velger bort kvensk/finsk for å få stipend, som vi vet at de samiske elevene får på videregående skoler, uttaler Høybakken til nettavisa.

Kvenske ord

ORDEKSEMPLER: Språkplakat med utvalgte ord på kvensk.

Foto: Arne Ivar Johnsen / Nrk

– Legg ned samiskstipend – eller opprett kvenskstipend

Tore Høybakken er i kvenske språk- og kulturkretser kjent som en ivrig ildsjel for det truede kvenske språket.

Han er kåret til «Månedens kven» av Kvensk Institutt for å ha startet en populær Facebook-gruppe hvor en kan utveksle kvenske språkkunnskaper.

Høybakken bekrefter uttalelsene overfor NRK, og utdyper:

– Enten bør det samiske språkstipendet legges ned – eller så bør de som velger kvensk få det samme stipendet.

– Mener du at Sametinget bør gi et kvensk språkstipend?

– Nei, men det bør gjerne myndighetene gjøre. Siden Sametinget får pengene sine fra staten, bør et kvensk språkstipend gis fra departementene, kanskje Utdanningsdepartementet, sier Høybakken.

– Elever velger bort kvensk

– Men så lenge et kvensk språkstipend ikke finnes så bør ikke Sametinget gi et samisk språkstipend?

– Ja. Det er jeg tenker, svarer Tore Høybakken.

– Men hvordan kan det styrke et språk ved å ikke gi stipend for å lære et annet språk?

– Jeg har hørt eksempler fra Samisk videregående skole i Karasjok der elever har valgt samisk fremfor kvensk eller finsk – på grunn av at de får ekstrastipend for å velge samisk.

– Det forundrer meg at de som velger samisk skal ha en slik fordel. Det er urettferdig. Nå favoriserer man samisk foran kvensk. Man får belønning for å lære samisk, mens de som vil bevare kvensk ikke får det, tillegger Høybakken.

Avviser samisk språktrussel mot kvensk

– Først vil jeg uttrykke sympati med alle som jobber for å bevare minoritetsspråk, enten det er kvensk, samisk eller nynorsk. Det er begrunnelsen for Sametingets språkmotivasjonsstipend overfor samisk.

Dette sier sametingspresident Aili Keskitalo (NSR).

– Men ideen om at samisk er en trussel mot kvensk tror jeg ikke på. Det er en kunstig problemstilling. Jeg mener man setter to minoritetsspråk opp mot hverandre her, og det er uheldig. Man bør heller hente motivasjon fra hverandres språkrevitalisering.

– Høybakken hevder å kjenne til at elever har valgt samisk fremfor kvensk, med henvisning til Sametingets språkstipend. Hva sier du til det?

– De opplysningene kjenner ikke jeg til. Men det er helt naturlig at elever i Karasjok har samisk som fag.

– Men vi har ingen planer om å legge ned vårt samiskstipend, sier Keskitalo.

– Trykkes ned i møkka

– Jeg vil ikke at samene skal lide for at vi kvener ikke har fått de samme rettighetene som samene. Men vi har jo bodd i de samme områdene i alle tider, og burde dermed ha like rettigheter, sier Tore Høybakken.

– Men nå er det bare samene som framheves, mens vi fortsatt trykkes ned i møkka, sier han.