Hopp til innhold

Legger ikke inn bud på Sydvaranger gruve

Entreprenørselskapet Leonhard Nilsen & sønner med base på Andøya, legger ikke inn bud på Sydvaranger gruve.

Sydvaranger

Leonard Nilsen & Sønner driver Rana Gruber i Nordland, og har vært aktuell for å overta konkursboet etter Sydvaranger Gruve. Tirsdag kom avgjørelsen om at de ikke vil legge inn bud.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Vi har nå bestemt oss for at vi ikke gir bud, sier administrerende direktør i LNS Frode Nilsen.

Det var nettavisa Vesterålen Online som omtalte saken først.

Gruveselskapet gikk konkurs i november i fjor, og siden da har Leonard Nilsen & sønner vurdert å kjøpe konkursboet.

Ser ikke lønnsomhet nå

Konsernet har 16 selskaper og mer enn 1.200 ansatte, og driver fra før blant annet Rana Gruber i Nordland – som i likhet med Sydvaranger henter ut jernmalm.

Frode M. Nilsen, administrerende direktør i LNS

Administrerende direktør Frode Nilsen i entreprenør- og industriselskapet Leonard Nilsen & Sønner har holdt kortene tett til brystet, men har tidligere bekreftet at han har vært svært interessert i å overta jernmalmgruva i Kirkenes som ble slått konkurs 18. november i fjor.

Foto: Leonard Nilsen & Sønner AS

Administrerende direktør Frode Nilsen sier til NRK at etableringskostnadene blir for store ved gruva i Kirkenes og at de lave malmprisene gjør at det ikke er aktuelt nå.

– Det er ut i fra en helhetsvurdering vi har gjort. Vi ser at slik som gruva står i dag så har den liten eller ingen verdi i det hele tatt. Det er altfor store kostnader å sette det i gang, sier Nilsen.

Mye gråberg

Prisen på jernmalm har falt jevnt de siste to årene. I desember ble et tonn omsatt for under 40 dollar per tonn.

Til sammenligning var prisen i desember 2014 nesten 70 dollar.

​– Slik som gruveindustrien er over hele verden nå, så er det kjempe vanskelig å skaffe kapital til nye gruveprosjekter, sier Nilsen i Leonard Nilsen & sønner.

Å få Sydvaranger gruve i drift igjen under dagens forhold, ser konserndirektøren som svært vanskelig ut ifra deres beregninger.

– Det er betydelig antall millioner hvis man skal gå over på en dagbruksdrift. Her er mye gråberg som må fjernes for at man får en skikkelig effektiv drift.

Tidligere har det kommet anklager mot at gruva ikke har tatt ut riktig mengde gråberg og at dette ikke er kommunisert med direktoratet for mineralforvaltning.

Direktoratet selv har vært ute og sagt at dette er et brudd på konsesjonen og at de så alvorlig på dette.

Møte på samfunnshuset

Sydvaranger gruve AS ble meldt konkurs 18. november i fjor, og de 380 ansatte mistet jobben over natten.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Kan ha verdi i fremtiden

I januar behandlet skifteretten Sydvaranger Gruves konkurs. Der kom det fram at gruva skylder 3,6 milliarder kroner, og at det kun er verdier igjen for toppen 130 millioner kroner.

Men til tross for situasjonen i gruva nå, ser LNS muligheter i fremtiden.

– At den kan ha en verdi i fremtiden, er hevet over enhver tvil, særlig hvis man går over til underjordsdrift. Da er jeg sikker på at det blir lønnsomt, sier Nilsen.

– Jeg føler en stor skuffelse med å gjøre dette, men vi er bare nødt til å gjøre det ut ifra hvordan vi ser prosjektet nå.