NRK Meny
Normal

Kongekrabbefisket har eksplodert

Fiskerne trekker opp fire ganger så mye kongebrabbe i år enn i fjor.

Kongekrabbefiske

Kongekrabbefisket har eksplodert i år i Vest-Finnmark.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Spesielt i Vest-Finnmark har kongekrabbefisket økt svært mye dette året.

– Det er fordi det er mer av den, det er et enkelt svar. Det er spesielt for det siste året. Det har eksplodert på Vest-Finnmark. Vi har sagt det hele tiden, det er bare et tidsspørsmål før det eksploderer der, og det viste seg at i år så slo det til, sier Bernt Nikolaisen hos Storbukt Fiskeindustri AS (Stofi) i Honningsvåg til FiskeribladetFiskaren.

I dette området har de dette året fisket fire ganger mer krabbe i år enn i fjor. Verdien fra fangsten er i tillegg blitt fem ganger høyere.

Over 300 tonn mer krabbe

I Vest-Finnmark er det tatt opp nesten 417 tonn så langt i år, mot 102 tonn i samme periode i fjor i de områdene som er utenfor myndighetenes regulering.

Til sammenligning har det årene før vært på 40 og 53 tonn i samme periode.

– Det har vært krabbe i mange år i Vest-Finnmark, men ikke i riktig så store mengder som i år. I år har det eksplodert. Nesten uansett hvor de setter teiner får man krabbe. Det gjelder helt fra det regulerte området og til Sørøya. Det er fangstet rundt Ingøy, Måsøya, Magerøya og til og med Magerøysundet, sier Bernt Nikolaisen hos Stofi til bladet.

(Saken fortsetter under bildet.)

Kongekrabber fanget i Porsanger

Kongekrabben har regjert i Øst-Finnmark, men har nå forflyttet seg i stor grad vestover.

Foto: Edmund Grønmo / NRK

Næring verdt millioner

Samtidig har prisene økt. For mens fiskerne fikk 4,5 millioner kroner for fangstene i fjor, har de samlede inntektene nådd 23,2 millioner kroner så langt i år i Vest-Finnmark.

79 båter har deltatt i fisket, hvor mai og juni utmerket seg som spesielt gode måneder.

– Dette viser at kongekrabbefisket går i rykk og napp i det uregulerte området. Man klarer å fiske opp i perioder, og så får man en oppblomstring igjen, sier Tor Edgar Ripman i Råfisklaget til bladet.

– Kan aldri fiske opp kongekrabben

Men hos fiskeribedriften i Honningsvåg tror de ikke krabben blir fisket vil ta slutt med det første.

– De klarer aldri å fiske opp kongekrabben. Jeg har tro på at det blir bra til neste år også. Det er et betydelig volum av kongekrabbe i vest, sier Bernt Nikolaisen.

Det man derimot ser, er at krabbene blir mindre på størrelse.

– Fangstene er ennå store, men størrelsen på krabben har gått ned. Det er fisket mye. Det ser ut til å vare utover høsten, men man vet jo aldri, avslutter Nikolaisen til FiskeribladetFiskaren.