Hopp til innhold

Tror kongekrabben kan bli et nytt sjømateventyr

En ny stortingsmelding om kongekrabbe skal bidra til å øke verdiskapningen til næringen.

Kongekrabber fanget i Porsanger

Arkivfoto av kongekrabber fanget i Porsanger i Finnmark.

Foto: Edmund Grønmo / NRK

I dag legger regjeringen frem en ny stortingsmelding om kongekrabbe. Den skal bidra til å gjøre kongekrabben mer lønnsom.

– Det er en økende etterspørsel etter levende kongekrabbe, og særlig på begynnelsen av året. Levende kongekrabbe oppnår betydelig høyere pris enn fryst. Vi ønsker å legge til rette for at det fanges og eksporteres mer levende kongekrabbe i årets første måneder, sier fiskeriministeren i en pressemelding.

Elisabeth Aspaker (H)

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H)

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Kongekrabbe til 200 millioner

I 2014 ble det eksportert 1 159 tonn kongekrabbe til en verdi av 200 millioner kroner, mer enn halvparten av dette var ferskvare, skriver departementet.

I stortingsmeldingen foreslås det både en ny modell for kvotefordeling og en endring av kvoteåret. For øvrig legges det opp til at man fortsetter med et langsiktig kommersielt fiskeri innenfor det kvoteregulerte området, mens det utenfor dette området er et mål å holde bestanden på lavest mulig nivå gjennom fritt fiske.

Frank Bakke Jensen

Stortingsrepresentant og fiskeripolitisktalsmann Frank Bakke-Jensen (H)

Foto: Høyre

Skapt en merkevare

Fiskeripolitisk talsmann for Høyre, Frank Bakke-Jensen, mener stortingsmeldingen er en bekreftelse på at forvaltningen av kongekrabben har vært vellykket.

– På de årene kongekrabben har vært kommersielt utnyttet har fiskere og industrien i Øst-Finnmark klart å skape en merkevare og et produkt som blir godt betalt på verdensmarkedet, sier han.

Han mener kongekrabben allerede er blitt et norsk sjømateventyr.

– Med å tenke kvalitet, hva markedet vil ha, i tillegg til å være til stede når markedet etterspør råvaren, så har man klart å øke verdiskapningen på et produkt som i utgangspunktet var sett på som et problem, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark