Hopp til innhold

– Vi tenker annerledes enn mange andre

Ved forrige kommunevalg stilte Miljøpartiet De Grønne 50 lister i Norge og fikk kun 18 kommunerepresentanter. I år stiller partiet med 240 lister. Miriam Akkouche (20) kan bli et av mange nye ansikter som skal være med å styre i en kommune nær deg.

Miriam Akkouche

FØRSTEKANDIDAT: Miriam Akkouche står øverst på kommunelista for Miljøpartiet De Grønne. Til høsten er det en sjanse for at hun blir valgt inn som første representant for partiet i kommunestyret i Alta. Men det er langt fra sikkert at hun blir alene om dette i Norge.

Foto: Erik Lieungh

– Vi tenker annerledes enn mange av de andre partiene. Jeg skjønner at det er vanskelig å forholde seg til det vi sier. Vi har kontroversielle utspill av og til, men vi mener dette er viktig.

Ordene tilhører 20 år gamle Miriam Akkouche fra Alta i Finnmark. Hun stiller som listetopp for Miljøpartiet De Grønne ved kommunevalget, og er ikke alene.

Til sammen har partiet mobilisert 240 lister i årets valg, og stiller også med lister i alle fylker til fylkestingsvalget. Forrige valg stilte de med 50 lister og fikk til sammen 18 representanter inn i norske kommunestyrer. Årets valg ligger an til å endre dette dramatisk.

Ingenting er tilfeldig i denne kampanjen vi har gjennomført.

Rasmus Hansson, talsperson i miljøpartiet.

20-åringen snakker om hvordan den grønne politikken skal være en motvekt i lokalsamfunnet til «de som bare vil bygge og bygge». Det er definitivt et annet tankegods i en by som Alta, som er kjent for å være flink til å vokse. Hun sier de ønsker å tenke langsiktig og at veksten må være forsvarlig. Enten det er innenfor oppdrettsnæringa, oljenæringa eller landbruk.

Akkouche, som for tiden studerer, har foreløpig lagt livsplanene sine på vent – sånn i tilfelle hun faktisk blir valgt inn i kommunestyret denne høsten.

– Vi dannet lokallaget og styret i fjor. Så har vi jobbet ganske jevnt fram mot valget. Vi ønsker å flytte debatten lokalt. Vi ønsker å snakke mer om livskvalitet enn hva vi skal gjøre for å bygge for å gjøre byen vår attraktiv. Jeg håper vi klarer å flytte den debatten hvis vi kommer inn i kommunestyret, sier hun.

Miriam Akkouche

NYSTARTA: Selv om Miljøpartiet De Grønne er nystarta i Alta er det en sjanse for at partiet kommer seg inn i kommunestyret. Fram mot valget er det stand og debatten som står på kalenderen for Akkouche.

Foto: Erik Lieungh

– For få å velge mellom

155 kilometer unna sitter også en av lederne i det lokale miljøpartiet. Kristin Mørch i Lebesby i Finnmark var med å starte opp det lokale laget etter at de ikke følte det var gode nok alternativer å velge mellom i kommunevalget. De satset grønt.

– Ved forrige valg var det 50 prosent deltakelse ved valget i kommunen. Vi trengte flere valgmuligheter. Vi er engasjert i miljø og syntes det var naturlig å starte opp et lokallag i regi av miljøpartiet.

Foreløpig teller de ikke så mange aktive hender. Men partiet kan utgjøre en forskjell i en kommune som har cirka 1300 innbyggere.

– Vi er 15 aktive, men vi får mye positiv tilbakemeldinger. Så jeg tror faktisk dette kan gå rette veien, sier hun.

Foreløpig driver den lokale listen i liten skala.

– Vi har dårlig økonomi og kjemper mot Arbeiderpartiet som har et budsjett for valgkampen. Men vi besøker bygdene rundt og distribuerer programmet og har stand. Og så er vi aktive på sosiale medier også, sier Mørch.

Kristin Mørch

OGSÅ NYSTARTA: Kristin Mørch er leder for partiet i Lebesby kommune i Finnmark. Etter flere år som miljøengasjert var hun med å starte opp det nye lokallaget.

Foto: Privat

Inn i kommunestyrene

På Norstats kommunebarometer utarbeidet for NRK i forrige uke, går partiet fram 2,7 prosentpoeng til 6,5 prosents oppslutning. Altså inntar partiet posisjonen som landets fjerde største parti.

Partiet kan få nær ti ganger så mange innvalgte representanter i norske kommunestyrer enn dagens 18. Partiet kan bli representert i de to viktigste bykommunene i hvert eneste fylke og stiller i dag lister på hvert av fylkestingvalgene.

At partiet har stablet på plass så mange lister er ingen tilfeldighet. Det har vært en bevisst strategi fra partiet sentralt. Noen lokallag har de fått på beina gjennom gode kontakter i distriktene. Andre har de måtte oppfordre til å stille.

– Ingenting er tilfeldig i denne kampanjen vi har gjennomført. Målet har vært å stille like mange lister som det andre partier har gjort. Og vi hadde få lister fra før. Å stille lister betyr alt. Har vi ikke det, så finnes vi ikke. Listene er forutsetningen for å videreutvikle grønn politikk i Norge. Resultatet ser vi nå, sier talspersonen for partiet Rasmus Hansson.

Rasmus Hansson

STORTINGET: Den første stortingsrepresentanten for Miljøpartiet De Grønne, Rasumus Hansson, bekrefter at de har hatt en klar strategi.

Foto: Kristine Hirsti / NRK

Han sier at de har brukt en rekke metoder.

– Men mye handler om lokalt engasjement. Men vi har brukt det lille vi har av ressurser til å hjelpe til med listestillingen og jobbet systematisk fra sentralt hold til å støtte listene og veilede de som skal stille.

Det bekrefter listetopp i Alta, Miriam Akkouche.

– De har hjulpet oss mye. De har vært på telefonen og jeg har et godt forhold til de som er i stortingsgruppa. Jeg har en mentor som jeg har god kontakt med og de hjelper oss med skolering, sier hun.

Valgliste til stortingsvalget og til sametingsvalget

STILLE LISTE: Mange etablerte partier sliter med å stille lister i kommuner i landet, sier NRKs valgkommentator.

Foto: Åse Pulk/NRK

– Sliter med å stille liste

Valgkommentator for NRK Lars Nehru Sand har fulgt partiet over en tid nå. Han bekrefter at partiet har gjort en skikkelig dugnadsjobb for å stille lister over hele landet.

– De har gjort en imponerende organisatorisk jobb rundt i hele landet. Spekteret i hvor de stiller lister viser at det ikke er bare i byer og ved universitet de har partiet sitt, sier han.

– Er det spesielt?

– Det er ikke spesielt at det kommer nye lister eller at vi har mindre partier. Men det er en prestasjon å bli valgt inn på Stortinget. I Norge har nok også miljøsaken vært en del av de etablerte partienes program, som Venstre og SV, så har man likevel klart å gjøre seg gjeldende. Det er også spesielt, sier han.

Han sier at arbeidet med å stille lister over hele landet er en krevende jobb.

– Mange etablerte partier sliter med å stille lister i alle kommuner. Det krever en tung organisatorisk jobb. Både Frp og SV har vi sett har slitt med dette foran valget.

Kan bli utfordrende

Lars Nehru Sand

Politisk kommentator i NRK, Lars Nehru Sand.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

Men Sand mener at de grønne nå står overfor en helt annen utfordring. Nemlig voksesmerter i overgangen til å etablere seg som et større parti.

– Det som har vært styrken deres kan bli til en svakhet. Nå er det et parti med en helt annen medlemssammensetting. De skal lage et nytt program fram mot neste stortingsvalg. Nå har der vært en massemobilisering, mens nå blir det en politisk «fight» over partiprogrammet, sier han.

Og han mener også at man kan få en brytning i partiet over hvor pragmatiske og realorienterte man skal være versus hvor ideologiske partiet skal være framover.

– Men er de kommet for å bli?

– Vi skal ikke se på dem som et blaff. Det er grunn til å ta dem på alvor som et småparti med mange lister i hele landet og stortingsrepresentasjon. Det er et nasjonalt parti, men det vil kanskje ta litt tid å venne seg til at det er åtte parti på Stortinget og ikke sju. Men det er en grunn til å se på de grønne som en fullverdig del av norsk nasjonal politikk, sier han.

Tilbake i Alta sier den 20 år gamle listetoppen at miljøspørsmålene nå skal inn i lokalpolitikken.

– De fleste som er med i partiet er her på grunn av klimaproblemet. Det angår alle på planeten. Men når vi kommer ned på lokale saker, så ser vi at mange miljøsaker blir skjøvet bort. Jeg tror folk begynner å se dette, sier hun.