Ettermiddagen 7.mai 1945 bryter jubelen løs i Oslo. Tyskerne er i ferd med å kapitulere og Norge er frigjort.
Folk strømmer ut i gatene. Norske flagg hentes frem fra kjellere og loft etter å ligget gjemt i fem år.
To fargefilmer har blitt smuglet inn til Oslo fra Sverige i en melsekk til motstandsmannen Kristian Bull. De neste ukene tar han helt unike bilder av frigjøringsfesten i hovedstaden.
Frigjøringen i farger
Frigjøringen i farger
Kristian Bull vet at han ikke må bruke opp de to filmrullene for fort. Derfor velger han nøye ut hvor han retter kameraet, og tar kun ett bilde av hvert motiv mens han går rundt på Oslos vestkant på ettermiddagen den 7. mai.
– Foreningen nektet å etterkomme okkupasjonsmyndighetenes krav, og Bøhlers bedrift Bøhler og Larsen ble tvunget til å stenge i løpet av krigen, forteller Bøhlers barnebarn Anne-Lise Bøhler Aas Viken.
Litt lenger ned, i Kirkeveien rett ved Majorstua og NRK, blir Kristian Bull satt helt ut.
Et lite tog med barn og et stort norsk flagg er på vei oppover gata. De har feiret bursdag noen hus lenger opp, i Kirkeveien 147, men forlatt selskapet og laget et improvisert 17. mai-tog.
– Da jeg 7. mai 1945 tok bildet av jentene som hadde laget sitt lille 17. mai-tog, var øynene så fulle av tårer at jeg hadde problemer med å se klart i søkeren, fortalte Kristian Bull da han ga sin historie til Forsvarets Forum i 1995.
Ved Solli plass har også folk begynt å samle seg. Norske flagg som har vært stuet bort i fem år, vaier i hele byen.
Kristian Bulls tropp fra Milorg-gruppen 1/13133 blir i løpet av kvelden mobilisert, og får beskjed om å sikre Slottet og jage bort de tyske soldatene.
Troppen på omtrent 30 mann tar seg i løpet av natten til Slottet på sykkel, hvor de tyske soldatene overgir seg uten dramatikk. Dagen etter våkner Norge opp til et fritt land, og det er norske soldater i gatene.
Sammen med Kristian Bull er også en OL-vinner. Oddbjørn Hagen vant kombinert under OL i Garmisch-Partenkirchen i 1936.

8. mai står gullvinneren på Slottsplassen med maskinpistol, lue og armbind med de norske fargene som viser at han hører til de norske hjemmestyrkene. De har lenge ligget i skjul og ventet på denne dagen.

Rett ved hovedporten ligger Ove Wettergren klar med et ladd Bren maskingevær. Det britiske våpenet har trolig kommet inn i landet med flyslipp i løpet av krigsårene.

Neste bilde er trolig tatt 8. mai i krysset mellom Riddervolds gate og Oscars gate, rett bak Slottet.
Kristian Bulls tropp har ennå ikke fått utdelt egne uniformer. Med unntak av kjeledressene og strømpene, så har de alle ulike skjorter og sko. Bull står som nummer to på venstre rad.
Frigjøringsdagen
Dagen etter starter den store feiringen.
I Oslos gater kjører lastebiler fulle med mennesker som vaier med norske flagg.
8. mai skal Kristian Bull stå vakt på Slottet, men på et tidspunkt har han tatt turen til Grand Hotell rett ved Stortinget.

Ned mot Rosenkrantz gate og Karl Johans gate dokumenterer han lastebilene som kjører runder i Oslo sentrum.

Dette bildet viser folkemassene ved Eidsvolls Plass, mellom Stortinget og Nationaltheateret 8. mai.

Etter 8. mai tar Kristian Bull en pause fra fotograferingen. Det betyr ikke at landet står stille. Mens Kristian Bull er vakt på slottet, så er det mange anledninger for folk å komme seg ut i gatene. Det skal gå en måned før Bull farger frigjøringen på ny.

Den 13. mai kommer kronprins Olav hjem og blir hyllet av et stort folkehav.
Kronprins Olav sitter på kalesjen i bilen opp Karl Johan, mens livvakten og krigshelten Max Manus sitter med et vaktsomt blikk i passasjersetet.
17.mai blir feiret over hele landet. I Oslo høljer det ned, men det hindrer ikke folket.
Kronprins Olav står på Slottsbalkongen og hilser.
31.mai 1945 kommer den norske eksilregjeringen tilbake til landet med passasjerskipet "Andes".
Først ned landgangen er statsminister Johan Nygaardsvold etterfulgt av utenriksminister Trygve Lie.
Den store dagen
Torsdag 7. juni 1945 er endelig kongefamilien igjen samlet i Norge, på dagen fem år etter at kong Haakon flyktet til England med kronprins Olav.
Kristian Bull tar bilde av de yngste medlemmene av kongehuset i Slottsparken. I midten mellom prinsessene Ragnhild (t.v.) og Astrid, står yngstemann, nåværende kong Harald, som i løpet av 2. verdenskrig har blitt et symbol for håp i Norge.
Prinsesse Astrid til venstre, prins Harald og prinsesse Ragnhild samlet i Slottsparken juni 1945.
Foto: Kristian Bull / Forsvarsmuseet/Forsvarets ForumFør paraden som skal hilse på kongen starter, får Bull beskjed av troppssjefen at han skal holde vakt i et av Slottets vinduer. Den ivrige fotografen har blitt tildelt en orkesterplass.
Ved siden av maskingeværet har Bull lagt klart et av sine Leica-kameraer mens han skuer ut over Slottsplassen.

Fra vinduet ser han et Oslo som er pyntet til fest, og er klar for å ta imot en samlet kongefamile.

Det er rett og slett et hav av farger, flagg og mennesker i hele byen.

Bull tar noen bilder fra inngangen. På vei mot podiet fanger han opp et blinkskudd hvor Max Manus gir honnør til kronprins Olav og Kong Haakon.

Fem år etter kongens og kronprinsens dramatiske flukt fra landet, er familien igjen samlet i Norge.
På podiet står en samlet kongefamilie for å ta i mot folkets hyllest i et digert folketog. Kvelden avsluttes med et stort fyrverkeri.

To dager etter, lørdag 9.juni feires Hjemmefrontens dag. Solen skinner, og en ny parade går gjennom byen. Kristian Bull tar et bilde av vaktene, som etter mange dager på vakt i solen nå begynner å bli solbrent, og har stort sett fått mer sommerfarge enn publikum.
De fleste soldatene har også fått på seg uniform og bereter med norsk flagg og kongemonogrammet.
Et av Kristian Bulls siste fargebilder viser Karl Johan den 30. juni 1945.
Et av jubelmånedens siste arrangement er de alliertes dag, hvor Norge takker sine allierte gjennom 2.verdenskrig.
Opp mot Slottet henger bilder av ledende generaler og admiraler fra Storbritannia, USA og Sovjetunionen.
Fargebildene til Kristian Bull ble første gang trykket for 25 år siden i Forsvarets Forums blad «Fritt Norge» hvor Bull fortalte sin historie.
Forsvarsmuseet og Forsvarets Forum har gitt NRK tillatelse til bruk av bildene i anledning 75-årsmarkeringen av Norges frigjøring etter 2. verdenskrig.
Historien om overtakelsen av Slottet er fortalt i Øystein Hallres film «Slottsvakten 1945»
Har du opplysninger om hvem Kristian Bull tok bilder av i løpet av mai og juni 1945? Ta kontakt med meg.