Hopp til innhold

Vil ta «Barn av regnbuen» tilbake

OSLO TINGHUS (NRK) En aksjonsgruppe vil fylle Youngstorget med mennesker og synge Lillebjørn Nilsens sang i protest mot Anders Behring Breivik.

Video Vil ta «Barn av regnbuen» tilbake

NETT-TV: Lill Hjønnevåg og Christine Bar vil mobilisere til sang på Youngstorget.

Lillebjørn Nilsen

Lillebjørn Nilsen er spurt om å delta på markeringen.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Fredag trakk Breivik fram Lillebjørn Nilsens sang «Barn av regnbuen» fra 1973 som et eksempel på hvordan norske barn hjernevaskes med marxistisk tankegang.

(..)Barn av regnbuen, som er skrevet av Lillebjørn Nilsen, som er en selverklært marxist. Han er en, et veldig godt eksempel på en marxist som filtrerer kultursektoren. Han lager pedagogiske sanger som brukes blant annet som hjernevask for norske elever, og han har selv sagt at heller enn å være, heller å lage Norges lover, så vil jeg lage Norges sanger. Så idealet hans er å påvirke Norge politisk, men han mener at det er mer innflytelse å lage pedagogiske sanger på skolen enn å bidra til å utforme politikk eller lover. Han er et perfekt eksempel på en marxistisk aktivist, og arbeidet hans og arbeidet til alle som ham brukes i den venstrevridde norske skole.(...)

Vil synge på Youngstorget

Initiativtakerne bak facebookgruppen Barn av regnbuen - 22/7 har invitert rundt 40.000 mennesker til å delta i en massemarkering på Youngstorget førstkommende torsdag.

Så langt har drøyt 2200 mennesker sagt at de vil delta.

– Vi skal samle så mange som Youngstorget klarer å ta i mot, og som vil være med å synge «Barn av regnbuen», sier Lill Hjønnevåg til NRK.

Hun forteller at ideen kom som en spontan reaksjon på uttalelsen fra Breivik i retten på fredag.

– Jeg følte at den sangen som jeg har vokst opp med og synger for barnet mitt, ble tråkket på. Nå må vi ta den sangen tilbake, sier Hjønnevåg.

Inviterer Lillebjørn Nilsen

Den opprinnelige planen var å møte opp utenfor Oslo tinghus og synge så høyt at Breivik hørte sangen på ventecella i kjelleren.

– Men vi innså at det ble urealistisk at vi ville få lov til å samle så mange utenfor tingretten, så da valgte vi å flytte det til Youngstorget, forklarer Hjønnevåg.

Medarrangør Christine Bar forteller at de forsøker å få Lillebjørn Nilsen, til å være med og synge under markeringen torsdag.

– Vi vet at han ikke har lyst til å kommentere sangen, men derfor håper vi han vil være med å synge sangen, sier Bar til NRK.

De har derfor vært i kontakt med Nilsens manager, men har foreløpig ikke fått svar.

– Sangen står for det samfunnet som vi har valgt å verne og beskytte. og som Breivik og hans meningsfeller har lyst til å rive ned.

Det var Pete Seeger som opprinnelig skrev «My rainbow race», og Lillebjørn Nilsen satte norsk tekst til den i 1973.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.