Utøya-frivillige får medalje av kongen

19 frivillige som reddet ungdommer ved Utøya 22. juli får tildelt Medaljen for edel dåd av Kongen.

Minnesmerke på Utøya

Blomster og flagg ved minneplaketten ved Utvika camping til minne om de mange ungdommene som ble drept under terroraksjonen på Utøya 22. juli 2011. Plaketten har det kjente sitatet fra Helle Gannestad, medlem av AUF Møre og Romsdal.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Otto Kristian Løvik

Otto Kristian Løvik får medaljen i gull. Han var med og kjørte i skytteltrafikk med båt frem og tilbake mens de hørte skuddsalvene ute fra øya.

Foto: Kjell Herning / NRK
Kasper Ilaug

Bjørn Kasper Ilaug får medaljen for edel dåd i sølv.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK
Erik Martinsen Øvergaard

Erik Martinsen Øvergaard får medaljen i gull. Sammen med Otto Kristian Løvik var han med på å redde livet til 40 ungdommer.

Foto: Kjell Herning / NRK

Kongen behandler innstillingen fra Sjøfartsdirektoratet i statsråd i dag, mens selve tildelingen vil skje senere. Det bekrefter Nærings- og handelsdepartementet, som vil komme med flere opplysninger etter statsråd.

Medaljen for edel dåd blir utdelt som belønning for å ha «utvist hederlig forhold ved redning av menneskelig eller annen likeartet dåd som har medført fare for redningsmannens liv», ifølge Sjøfartsdirektoratet.

Dette er den sjuende høyeste medaljen som blir gitt i Norge, og den høyeste når det gjelder livberging.

Reddet flere hundre liv

De 19 personene som mottar medaljen er sivile, som dro ut i båt og reddet livet til ungdommer som var på øya.

Til sammen reddet de trolig flere hundre liv den skjebnesvangre julidagen, flere av dem med fare for sine egne liv.

En av dem som får medaljen er Bjørn Kasper Ilaug. Han er svært glad for at det offisielle Norge nå hedrer de frivillige.

– Det er en anerkjennelse for det arbeidet vi gjorde. Det er veldig viktig for oss som deltok i redningsarbeidet at vi blir anerkjent, sier Ilaug til NRK.

Han regner med at reddet livet til 30 mennesker, men sliter likevel med vanskelige tanker.

– Veldig mange av oss har dårlig samvittighet. Vi kjemper regelmessig med tanker om at vi skulle vært der tidligere og at vi skulle reddet flere liv. I et sånt perspektiv er dette en markant oppreisning, sier Bjørn Kasper Ilaug.

– Sette eget liv i fare

Det er Sjøfartsdirektoratet som har foreslått hvem som skal få medaljen.

– Hvis det medfører at redningsmannen setter sitt eget liv i fare, kan denne medaljen tildeles, sier kommunikasjonsdirektør i Sjøfartsdirektoratet, Dag Inge Aarhus, til NRK.

Han sier at medaljen ble delt ut i forbindelse med Alexander Kielland-ulykken i 1980 og Åsta-ulykken i år 2000.

– Det er en medalje som ikke har blitt delt ut ofte, så det er en medalje som henger veldig høyt, sier Dag Inge Aarhus.

– Det beste i mennesket

Tidligere denne måneden ble over hundre frivillige hedret av kronprinsparet og justisminister Grete Faremo ved Sundvolden hotell.

Flere representanter fra Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon AUF var også til stede på markeringen, som ble arrangert i regi av Norges Livredningsselskap.

Kronprinsen sa i sin tale at flere personer ville omkommet 22. juli, hadde det ikke vært for innsatsen fra de frivillige.

– Når vi hedrer dere her i dag, hedrer vi det beste i mennesket: Det som handler på tross av frykt og usikkerhet, sa han.

Tøyde egne grenser

I markeringa 2. juni trakk Livredningsselskapets president Gard Aleksander Bjørnstad fram at flere av dem satte sitt eget liv i fare ved å hjelpe.

– Dere var ikke trent som profesjonelle livreddere. Dere var ikke kurset til livredning i vann eller til førstehjelp, men dere tok jobben likevel. Dere tøyde egne grenser og utfordret det ekstreme, sa han.

Båtheltene har også tidligere blitt hedret av AUF-leder Eskil Pedersen, som selv var på Utøya. I et intervju i høst trakk han fram innsatsen fra de frivillige som ubeskrivelig viktig.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.