Hopp til innhold

Slik vil AUF-erne huske Utøya

– 21. juli var den beste dagen på Utøya noensinne, sier Tore Sinding Bekkedal. Etter ti måneder har han fått tilbake kameraet med bildene fra de gode dagene på Utøya før det fryktelige skjedde.

På vei til Utøya 2011

Her går AUF-erne i land på Utøya etter turen over med MS «Thorbjørn».

Foto: Tore Sinding Bekkedal

Det var femte gangen AUFs lokallagsleder Tore Sinding Bekkedal i Frogner bydel i Oslo var på AUFs sommerleir på Utøya i juli 2011.

Stemningen beskriver han som magisk, og dagene før 22. juli husker han som de beste i hans eget politiske liv.

– Historiske bilder

– 21. juli var den beste dagen, fordi det var knallbra politiske innlegg og debatter, og vi spilte fotballkamp med en Jonas Gahr Støre i storform. Senere var det tidenes beste konsert på Utøya med bandet Datarock, og dagen ble avsluttet rundt vannpipene, som er en erstatning for bålforbudet på øya, forteller Bekkedal.

Han tok bilder for å dokumentere leirens hyggelige minner, og tanken var å bruke dem på AUFs nettsider og som personlige minner.

– Jeg ante ikke at det ville bli historiske bilder som kanskje er de siste bildene av flere av mine venner, sier han.

Les også: Mintes de som døde på Kjærlighetsstien

– Slik vi vil huske Utøya

Kameraet og bildene har vært i politiets hender siden det ble funnet i kafébygget 22. juli. Nå har Bekkedal fått tilbake de kjære minnene fra de gode dagene før tragedien inntraff.

– Det var veldig spesielt å bla gjennom bildene nå ti måneder etter. Jeg ønsker å dele noen av disse minnene nå for å bidra til å hjelpe andre til å tenke på Utøya slik vi egentlig husker den. Med den gode stemningen og de hyggelige folkene, sier Bekkedal.

– Dette er minner som tidligere generasjoner og fremtidige generasjoner skal ha fra Utøya. Jeg vil ikke la 22. juli og terroristen definere stedet. Dagen vil være en del av minnet, men det er langt ifra alt, sier han.

Les også: Her er det felt tusenvis av tårer

– En del av vår kulturarv

Bekkedal sier at Utøya på mange måter er AUFs idealsamfunn en uke hvert år.

– Det er det beste med AUF på mange måter. Det er de hyggelige folkene, det er et politisk verksted med politiske samtaler. Det er krangling og fotballkamper, vennskap og sosialt miljø. Alt dette samlet i én uke, sier han.

Han forklarer AUF-leiren som noe mer enn en vanlig leir.

– Det er del av vår kulturarv. Det er det stedet statsministeren kommer og får kritiske spørsmål fra oss unge og det er det politiske verkstedet til fremtidas sosialdemokrater.

Video Fikk igjen kameraet sitt 10 måneder etter Utøya

NETT-TV: Tore Sinding Bekkedal har fått igjen kameraet sitt etter 10 måneder.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.