NRK Meny
Normal

Her er det felt tusenvis av tårer

Det ligger alltid friske blomster på steinen ved bussholdeplassen i Utvika. Så langt har Riksarkivet tatt vare på nærmere 5000 hilsener som er lagt ned her.

Den uoffisielle minnelunden ved Lien gård i Utvika

MED USTIKT TIL UTØYA: Bussholdeplassen ved Lien gård er minnestedet folk selv valgte.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Livreddernes leder

– Folk kommer hit natt og dag. Det er alltid tente lys der. Etter rettssaken har aktiviteten eksplodert.

Marte Rognlien

Marte Rognlien i Hole kommune samler inn alle hilsner ved Utvika.

Foto: Privat
Sorg har mange uttrykk. Godteri fra minnelunden i Utvika

Sorg har mange uttrykk.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Det forteller Marte Rognlien, som er grøntansvarlig og driftstekniker i Hole kommune. Det er hun som samler inn alle hilsenene og holder det ryddig og fint på bussholdeplassen ved Lien gård i Utvika.

Dette er minnestedet folk selv valgte.

– Det er blitt et minnested av seg selv. Folk begynte bare å komme hit og legge ned blomster på steinhellene. Jeg kaller det bare alteret, sier ordfører Per Berger i Hole.

Hellene var en gang et steinbord, og restene lå i en haug oppe på utsikten. I vinter har den ene hella knekt på midten, forteller Marte Rognlien.

Veldig sterke hilsener

– I vinter var det svært lite aktivitet der. Da var jeg innom bare hver fjortende dag, og knapt nok det. Nå er jeg der to ganger i uka, forteller Marte.

Selv om Marte har vært innom minnelunden regelmessig siden i fjor høst, gjør det hun finner der fremdeles inntrykk på henne.

– Det er spesielt hilsenene fra de etterlatte som er veldig sterke. Også er det stadig vekk store blomsteroppsatser, så flotte at de kan ta pusten fra en.

Marte sier at hun synes det er fint å gjøre denne jobben.

– Alle mine venner og bekjente i Utvika er på en måte berørt. de var med og hjalp til, og fikk ungdommer fra Utøya i land. Jeg var bortreist 22. juli, og fikk ikke bidratt da. Dette er mitt bidrag, og jeg synes det er godt å gjøre det, sier hun.

Det står alltid tente lys på utsikten ved Lien gård

Det står alltid tente lys på utsikten ved Lien gård.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Et sted for de nærmeste

Ei kassevogn med arbeidskledde menn svinger inn på bussholdeplassen en tidlig morgen. Natteduggen på de mange blomsterbukettene er ennå ikke tørket.

To av mennene går bort til steinen der blomstene ligger sammen med ulike gjenstander og personlige skrevne hilsener. Den ene mannen legger en arm rundt den andres skulder. Fra der de står ser de rett ut på Utøya, der så mange ungdommer ble revet bort den 22. juli.

– Minnelunden i Utvika skiller seg ut ved at det ligger flere personlige hilsener der. De bærer preg av at stedet blir besøkt av folk som er personlig berørt av tragedien.

I Utvika ligger det mange personlige hilsener til de døde

Riksarkivet har tatt vare på mellom 3000 og 4000 dokumenter fra Utvika så langt.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Det sier Stian Nordli, som er seniorrådgiver i Riksarkivet. Siden august i fjor har Riksarkivet tatt vare på alt de sørgende har lagt igjen på den lille bussholdeplassen i Utvika.

Store mengder

– Det er veldig mye som kommer inn derfra. I hovedsak er det tegninger, masse barnetegninger. Det er hilsener og lange brev fra både venner og pårørende. I tillegg har vi tatt imot en rekke gjenstander. Det er mange flagg, smykker og bamser.

Amulett ved Utøya

Noen har lagt igjen en amulett.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

– Vi har ikke studert innholdet så grundig ennå, men jeg har sett på en del av det, og det er mer knyttet direkte til de drepte på Utøya, enn det vi har fått inn for eksempel fra Oslo. Mens det i Oslo er mer generelle kondolanser og uttrykk for medfølelse, er det vi ser i Utvika rettet direkte til de drepte, sier Nordli.

Mellom 3000 og 4000 dokumenter og om lag 1000 bamser er samlet inn og tatt vare på. Og Riksarkivet har tenkt å fortsette å ta vare på dette så lenge folk bruker stedet, sier Nordli.

Får ingen offisiell status

Blant folk som bor i området, kalles stedet bare minnelunden. Men det er altså egentlig en bussholdeplass. De flate steinhellene der folk legger blomster, brev, amuletter og bamser, ligger på privat grunn, og noen offisiell status som minnelund vil stedet trolig ikke få, sier ordfører Per Berger.

Per Berger (H)

Ordfører Per Berger i Hole.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Folk bare søkte dit av seg selv, like etter drapene på Utøya. Det var vel et naturlig sted, fordi det er plass til å stoppe bilen, og utsikt rett til Utøya, sier Berger.

– Stedet ble vurdert av komiteen som skulle foreslå plassering av det nasjonale minnesmerket. Jeg vet ikke hvorfor de ikke landet på det. Jeg regner med at ting vil endre seg når det nasjonale minnesmerket kommer på plass, at det vil bli mer naturlig for folk å søke dit, sier ordføreren.

Men Marte Rognlien, som samler inn alt folk legger fra seg, tror ikke folk kommer til å slutte å bruke stedet.

– Aldri. Dette kommer til å bli en fast plass der folk kommer til å minnes de mange som ble drept. Jeg ser jo stadig det står folk der når jeg kjører forbi, til og med midt på natta. Folk kommer rett og slett ikke til å slutte å komme dit, sier Marte.

Det er mange sterke og personlige hilsener på dette minnestedet.

Det er mange sterke og personlige hilsener som legges ned her.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK