Hopp til innhold

Navngir Breiviks serbiske kontakt

Anders Behring Breiviks serbiske kontakt var trolig Milorad Pelemis, en av drapsmennene fra Srebrenica, melder et bosnisk nyhetsmagasin.

Breivik i vitneboksen

Terrortiltalte Anders Behring Breivik har nektet å fortelle hvem hans serbiske kontakt er.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

Det er det seriøse bosniske magasinet Slobodna Bosna i Sarajevo som fredag har en stort oppslått artikkel om Breiviks kontakt. Magasinet viser til anonyme kilder i den serbiske sikkerhetstjenesten.

Milorad Pelemis var ett av medlemmene og sjef for 10. sabotasjeenhet i den bosnisk-serbiske hæren som foretok en stor del av likvidasjonene i Srebrenica under massakren der i juli 1995, skriver NTB.

Den serbiske kommandøren Milorad Ulemek

Den serbiske kommandøren Milorad Ulemek

Breivik har tidligere hevdet at han møtte en serbisk krigsforbryter på en reise i Liberia i 2002.

Inspirerte ham til å utføre massedrap

Breivik nektet å avsløre identiteten til sin «lærer», men han avslørte den sjokkerende opplysningen at det var de serbiske nasjonalistene og krigsveteranene han besøkte i Serbia som inspirerte ham til å utføre massedrap, skriver magasinet.

Ifølge Breivik skal han ha møtt en serbisk krigsforbryter som han ønsket å rekruttere til sin kamp mot muslimene i Europa. Norsk politi har jobbet med å finne ut om det er den serbiske drapsmannen Milorad Ulemek.

Ulemek var på serbisk side i krigen mot muslimer på Balkan, men via sin advokat har Ulemek nektet for at han har møtt Anders Behring Breivik.

– Tviler på at Breivik møtte Ulemek

Kilden i den serbiske sikkerhetstjenesten tviler også på at Breivik møtte Ulemek i Liberia i 2002, skriver Slobodana Bosna.

– Ulemek var sannsynligvis ikke i Liberia på den tiden. Først og fremst fordi Ulemek på den tiden var kommandør for spesialpolitiet, og hadde stor makt i Serbia. Han hjalp også partiet «Demokratska opozicija Srbije» (DOS) komme til makten i 2000, og hans krigsforbrytelser i Bosnia, Kroatia og Kosovo ble oversett. Det var ikke aktuelt å utlevere ham til Haag på den tiden, sier kilden.

Liberia fra 1998

Det var derimot en rekke andre serbiske krigsveteraner som etter at krigen i Bosnia endte, dro til afrikanske land og tilbød sine tjenester som leiesoldater.

Ifølge Slobodna Bosna dro en stor del av 10. sabotasjeenhet til Afrika etter avslutningen av krigen i Bosnia høsten 1995.

Blant de andre medlemmene av enheten var Jugoslav Petrusic, som ledet en gruppe av disse leiesoldatene. Han har uttalt seg til Slobodna Bosna tidligere og innrømmet å ha ledet serbiske leiesoldater i forskjellige afrikanske land. Én av de soldatene som Petrusic navnga var Milorad Pelemis.

Slobodna Bosnas kilder opplyser også at fra 1998 var flere av medlemmene i 10. sabotasjeenhet periodevis i Liberia, og kilden spekulerer i at Breiviks kontakt sannsynligvis kan ha vært Milorad Pelemis som ofte skal ha reist til utlandet. I motsetning til Ulemek var Pelemis etterlyst av Krigsforbryterdomstolen i Haag på den tiden.

«Edderkoppene»

Militærstyrken til Petrusic, som Pelemis var en del av, gikk under navnet «Edderkoppene». Gruppen ble i 1999 arrestert av serbisk politi, siktet for spionasje mot datidens Jugoslavia, planlegging av attentat på Slobodan Milosevic og krigsforbrytelser i Bosnia.

Retten i Beograden dømte dem til ett års fengsel for ulovlig oppbevaring av våpen, men frikjente dem på de andre tiltalepunktene. De ble løslatt fra fengsel i november 2000 og skal etter det ha fortsatt sine aktiviteter i Afrika.

Petrusic har nylig vitnet i en Srebrenica-rettssak i Sarajevo mot flere av hans tidligere medsoldater, blant andre Franc Kos, som deltok i samme sabotasjeenhet.

Ville ikke uttale seg om Pelemis

Aktoratet ville ikke si på pressekonferansen i ettermiddag om Milorad Pelemis nevnes i saksdokumentene.

– Politiet er orientert om navnet og opplysningen, og så får vi se om og eventuelt hva det er grunnlag for å gjøre med det den nærmeste tiden, sier statsadvokat Svein Holden.

Opplysningene var ikke kjent for Breiviks forsvarere.

– Disse opplysningene har kommet nå i dag, vi hørte det nå på pressekonferansen og har bare fått nyss om det, sa forsvarer Vibeke Hein Bæra under pressekonferansen som avsluttet femte dag av rettssaken i Oslo tingrett fredag.

Under serbisk sikkerhetspoliti

Ifølge Slobodna Bosna var hele gruppen underlagt det hemmelige serbiske politiet SDB, som ifølge magasinet også sto bak den ulovlige våpeneksporten til Liberia under borgerkrigen i landet.

Ledet for den ulovlige våpeneksporten var serberen Slobodan Tesic, ifølge FN-kommisjonen som gransket de ulovlige bruddene på våpenembargoen mot Liberia.

Da NTB fikk kontakt med Tesic på telefon i januar, avviste han slik han også har gjort overfor bosniske myndigheter og politi å ha hatt noe med våpensmuglingen å gjøre.

– Og hvordan fikk du forresten mitt telefonnummer, avsluttet han samtalen

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.