Etterforsker Breivik-spor til serbisk kommandør

Terrorsiktede Anders Behring Breivik har trolig latt seg inspirere av flere kristne terrorister og drapsmenn. Blant disse var en serbisk kommandør han kan ha møtt i Liberia i 2002.

Serbisk kommandør

MULIG FORBILDE: Politiet bruker nå ressurser på å finne ut mer om den drapsdømte serbiske kommandøren Milorad Ulemek kan knyttes til Breivik.

Politiet bruker nå ressurser på å finne ut mer om den drapsdømte kommandøren, Milorad Ulemek, og om han kan knyttes til Breivik.

Det viser etterforksningsmateriale NRK kjenner innholdet i.

Bakgrunnen er at Breivik i 2002 reiste til Liberia. Der hevder han at han møtte en serbisk krigshelt han skulle rekruttere til sin kamp mot muslimene i Europa. Dette kan ha vært Milorad Ulemek, som på serbisk side var i krig mot muslimer på Balkan.

Hylles av nynazist

I en video som ble publisert for ett år siden brukes flere av de samme symbolene som Breivik bruker i sitt manifest. Politiet etterforsker nå spor til kommandøren som kan ha blitt forsøkt vervet til Breviks terrorangrep.

I videoen navngis og hylles Ulemek, og det blir også hevdet at kristne blir forfulgt og drept av muslimer. Serberen omtales også positivt i Breviks manifest.

Videoen er laget av tyske Nick Greger. Greger er terrorist, nynazist og selverklært tempelridder. Han er også leder for organisasjonen «Order 777». Gruppen knyttes til Knight Templar, tempelordenen Anders Behring Breivik sier han tilhører.

Saken fortsetter under bildet

Nick Greger, nynazist

NYNAZIST: Nick Greger, terrorist, nynazist og selverklært tempelridder, har laget den omtalte videoen.

Mye tyder på at Breivik kan ha sett denne videoen og latt seg inspirere av den. I videoen ser vi en knelende tempelridder, nøyaktig det samme symbolet Brevik bruker i sitt manifest.

Kan ha inspirert Breivik

NRK vet at både Breivik og Greger kan knyttes til Liberia. Spørsmålet er hvem Breivik møtte da han var der i 2002.

Uansett om han traff Ulemek eller andre serbiske nasjonalister, har personer som Ulemek inspirert han til å bygge opp tankesett og hat til muslimer.

Politiet vil i dag ikke si noe om hvem den terrorsiktede nordmannen møtte i Liberia, siden saken fortsatt er under etterforskning.

Tegning av tempelridder som går igjen i videoen og i Breiviks såkalte manifest

SAMME TEGNING: En slik tegning av en tempelridder finnes både i den omtalte videoen og i Breiviks såkalte manifest.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger