NRK Meny
Normal

Cecilie delte telt med Andrine på Utøya

SARPSBORG/OSLO TINGHUS (NRK.no) Cecilie Herlovsen så venninnen Andrine Bakkene Espeland dø på Utøya. Torsdag vitnet hun mot gjerningsmannen.

Cecilie Herlovsen

Cecilie Herlovsen fra Sarpsborg vitnet torsdag mot Anders Behring Breivik, mannen som drepte besteveninnen og ødela armen hennes.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Bildet av de to bestevenninnene sammen i teltet er tatt bare timer før Breivik gikk i land på Utøya fredag 22. juli i fjor.

Andrine Bakkene Espeland ble drept, mens Cecilie Herlovsen (17) overlevde.

Den optimistiske 17-åringen ble selv skutt flere ganger, og måtte amputere armen etter skuddskadene hun fikk.

– Først slet jeg, men det går bedre nå. Jeg har lært meg å takle det, og har funnet masse teknikker som jeg bruker, smiler hun når NRK.no møter henne hjemme i Sarpsborg dagen før vitnemålet.

Andrine Bakkene Espeland og Cecilie Herlovsen

Venninnene Andrine Bakkene Espeland og Cecilie Herlovsen delte telt sammen på Utøya.

Foto: Privat

På Utøya delte Cecilie Herlovsen telt med venninnen Andrine Bakkene Espeland, som ble skutt og drept på sørspissen.

– Jeg løp sammen med Andrine til sørspissen. Vi ble sittende der sammen med noen andre. Jeg husker at jeg var hysterisk og gråt, mens Andrine satt og trøstet en annen jente, sier Herlovsen til NRK.

Andrine Bakkene Espeland

Andrine Bakkene Espeland mistet livet på Utøya 22. juli.

Foto: Privat

– Plutselig så jeg at han kom mot oss. Jeg husker ikke om han sa noe eller ikke, men jeg tror han spurte; «har dere sett ham?». Han virket ikke spesielt interessert i noe svar, og så begynte han å skyte.

I retten forteller hun om fortvilelsen da hun skjønte at venninnen var død.

– Jeg ligger bare der og håper at han ikke skal skyte meg mer. Jeg ser at Andrine ligger på magen vendt bort fra meg, sier Herlovsen i Oslo tingrett.

Lå i koma i to dager

Video Cecilie Herlovsen vitner i rettssaken

Cecilie Herlovsen vitnet i rettssaken mot Anders Behring Breivik.

Cecilie forklarer at det første skuddet snittet buksa hennes over høyre kne. Så ble hun truffet over det høyre håndleddet, i skulderen og i kjeven.

– Jeg hadde det veldig vondt, og da jeg så ned på armen, så var den liksom ikke min. Det virket som at det var en dårlig laget hånd fra en actionfilm.

– Mens jeg lå der tittet jeg meg over høyre skulder, og da så jeg Andrine en halv meter unna meg. Hun lå på magen med ansiktet vendt bort. Da skjønte jeg at hun var død.

Cecilie lå selv i kunstig koma i to dager etter å ha reddet livet på Utøya. Skadene hun fikk i armen var så alvorlige at hun ble nødt til å amputere.

– Jeg hadde jo allerede sett skadene i armen min, så jeg hadde forberedt meg på at jeg måtte amputere.

Vil vise Breivik at han tapte

Cecilie sier selv at hun har vokst som person etter tragedien på Utøya. Hun innrømmer at hun har forandret seg, men nekter å la hendelsene 22. juli ødelegge livet hennes.

– Jeg er mye mer moden, og jeg ser ting på en annen måte. Jeg foretrekker heller å være komfortabel med meg selv, enn å bry meg om hva andre synes. Også har jeg blitt mer åpen, smiler hun.

Ungjenta skal etter planen innta vitneboksen i Oslo tingrett klokka 13.45 for å fortelle om grusomhetene hun opplevd på Utøya.

Der vil hun gi gjerningsmannen følelsen av nederlag – selv om hun må leve resten av livet med synlige skader.

– Han tapte. Han ble rett og slett grusa. Uansett hva han hadde gjort, så hadde han ikke vunnet. Norsk ungdom står sammen og viser at vi er sterke, istedenfor å gå i skjul.