Hopp til innhold

– Nå vil vi sette punktum og legge dette bak oss

STAVANGER (NRK.no): Retten mener at Anders Behring Breivik var tilregnelig da han drepte 77 personer 22. juli i fjor. – Den første følelsen som kom var lettelse, sier lederen for den lokale støttegruppen i Rogaland.

Heidi Olsen Roalsø

Heidi Olsen Roalsø håper de berørte slipper å gå gjennom en ankesak.

Foto: Tommy Ellingsen / NTB/Scanpix

Fredag formiddag ble det klart at Anders Behring Breivik dømmes til 21 års forvaring etter terrorangrepet . Dommen er enstemmig.

– Det viktigste for oss er at han blir innesperra, men det føles likevel mye mer rettferdig at han får straff fremfor behandling, sier leder for støttegruppen etter 22. juli i Rogaland, Heidi Olsen Roalsø.

Hun forteller at det var tøffe timer før dommen ble avsagt i sal 250 i Oslo tinghus.

– Jeg våknet og kjente på at dette var enda en 22. juli-dag, og det er ingen god dag. Men da dommen kom, og den sier at terroristen var tilregnelig, kjente jeg en lettelse, sier Roalsø.

Håper å slippe ankesak

Nå håper Roalsø, sammen med støttegruppen, at de slipper nok en runde i retten.

– Breivik var klar på at han ville anke om han ble kjent utilregnelig. Med en tilregnelighetsdom håper vi som er direkte berørt å slippe en ankesak. Det blir å rippe opp i de gamle sårene igjen, sier hun.

Dommen mot terroristen er historisk, og ble nøye fulgt av medier over hele verden.

– Vi har hatt et fryktelig tøft år med mye medieoppslag og oppmerksomhet. Nå vil vi legge dette bak oss og sette punktum. Vi ønsker vi å leve mest mulig normale liv, uavhengig av 22. juli.

Fortsetter arbeidet i støttegruppen

Selv om de berørte ønsker å gå videre, betyr ikke det at de setter punktum for arbeidet i støttegruppene.

– Dette må vi leve med, og arbeidet i støttegruppen fortsetter. De etterlatte får aldri barna sine igjen, og det som ungdommene opplevde på Utøya vil de alltid ha med seg.

Med en dom, er likevel håpet at de direkte berørte får en litt lettere hverdag.

– Intensiteten i arbeidet som har vært blir forhåpentligvis noe redusert, om vi får en dom som blir stående, avslutter hun.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.