NRK Meny
Normal

– Filmen er utrolig barnslig

OSLO TINGHUS (NRK.no): Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen mener filmen Anders Behring Breivik begynte å gråte av, holder et barnslig nivå.

Video Intervju med Mette Yvonne Larsen under terrorrettsaken dag 1.

Intervju med Mette Yvonne Larsen under terrorrettssaken dag 1.

Etter å ha sittet rolig og kontrollert da aktoratet leste opp tiltalen, viste Anders Behring Breivik tydelige følelser og gråt da hans tolv minutter lange propagandafilm ble vist for tingretten.

– Filmen er utrolig barnslig, som på barnehagenivå. Han har jo ikke oppnådd noen ting. Jeg tror ikke han har erkjent det. Jeg er ingen fagperson, men jeg tror han bare er rørt på egne vegne, sa Larsen i pausen like etter at tingretten hadde vist filmen.

Filmen som ble vist under statsadvokat Svein Holdens innledningsforedrag ble laget i februar 2010. Den inneholder 99 stillbilder akkompagnert av dramatisk musikk. Den maner til kamp mot islam og multikulturalismen med slagord som «Fremad, kristen soldater».

Larsen mener Breviks reaksjon viser at han synes synd på seg selv, men også at han er stolt av det han har fått til.

– Men han tenker nok også at prosjektet hans er mislykket. Han har jo bare oppnådd en ting, at høyreekstreme krefter overvåkes mer enn noen gang, sier Larsen som synes det har vært en tung dag.

– Tiltalen er jo veldig dramatisk, og alvoret gikk opp for oss alle. Jeg fikk en klump i magen, sier bistandsadvokaten.

Kjedelig film

Breivik gråter i retten under visning av propaganda

Anders Behring Breivik tok til tårene da filmen hans ble vist i tingretten.

Foto: HEIKO JUNGE / Afp

For AUF-ere har denne mandagen vært en meget spesiell dag. Tore Sinding Bekkedal mener det har det vært en lettelse at saken endelig er i gang.

Tore Sinding Bekkedal

– Jeg er lettet over at rettssaken så langt har vært gjennomført på en verdig måte, sier Tore Sinding Bekkedal fra AUF.

Foto: NRK

– Terrorisme handler om å angripe samfunnets bærebjelker, men det jeg har sett så langt, er en verdig gjennomføring. Det har også vært en lettelse.

– Hvordan opplevde du det da gjerningsmannen begynte å gråte?

– For min del var det bare verdens kjedeligste powerpoint-presentasjon, sier Bekkedal.

Breiviks tårer overrasket

Bistandsadvokat Frode Elgesem sier det var overraskende å se den tiltalte gråte.

– Det er første gang jeg har sett ham vise følelser i det hele tatt. Det er ikke lett å vite om han er rørt av sitt eget budskap eller av at han kanskje kan ha skjønt at dette prosjektet ikke har gått slik han ønsket.

John Hestnes i Støttegruppen etter 22. juli la merke til at Breivik virket rørt over filmen han så, men han synes det var fælt å se hvor uttrykksløs han var da tiltalen ble lest opp

– Det var ingen tegn til anger da det tiltalen ble lest opp, sier han.

Psykiatriekspert Kjersti Narud sier til NRK at Breiviks reaksjon kan ha en dypere mening.

– Han har ikke vist evne til empati overfor ofrene i denne saken. Men det kan være at han nå ser at det han trodde han skulle fått til, er gått tapt, det kan være dette som gjør at han reagerer, sier Narud.

– Dette er stort for ham

Psykologspesialist og professor emeritus Svenn Torgersen er ikke overrasket over at Anders Behring Breivik tydde til tårene da aktor viste Breiviks propagandafilm i innledningsforedraget.

– Han var jo ganske stiv og uttrykksløs da navnene på de drepte ble lest opp, men ble myk og varm da hans egen film ble vist. Breivik har veldig sterke følelser for seg selv, sier Torgersen til NTB om episoden mandag formiddag da Breivik tok til tårene.

– Han reagerer som en regissørdebutant som får filmen vist på Berlin-festivalen. Dette er stort for ham, og han viser tilsynelatende en stor kjærlighet for seg selv. Han er grenseløst selvopptatt, så sterkt at det er helt hinsides, tilføyer Torgersen.