– Aktor ødelegger selvbildet hans

OSLO TINGHUS (NRK.no): Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, sier retten i dag var vitne til en stadig mer irritert Anders Behring Breivik.

Harald Stanghelle

Harald Stanghelle sier det er en tydelig skjerpet tone i retten onsdag.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

– Vi ser et aktorat som er dyktig i sin utspørring som forsøker å så tvil om dette store, høytidelige, internasjonale nettverket hans, og vi merker at tvilen gjør Breivik kraftig irritert, sier Stanghelle til NRK.

– Breivik er livredd for å bli tatt i motsetninger, og det sier han selv. For det andre sier han at han har smurt godt på både i politiforklaringene og i manifestet sitt. Han bruker uttrykkene: at han har fremstilt det litt pompøst som et glansbilde, forteller han.

– På mange måter kan du si at hans kontakter og ideologiske kampfeller blir tatt ned, og det som står igjen er en hjemmeavla terrorist, som har forårsaket forferdelig mye smerte og lidelse i vårt land, men som kanskje ikke har den store internasjonale overbygning som han har skrytt av i høytidelig ordelag.

– Og det er denne konfrontasjonen som ødelegger selvbildet hans, og gjør at han blir så irritert på Inga Bejer Engh, konkluderer Stanghelle.

– Vi tapte 22. juli, men vant i dagene etter

Tidligere justisminister Knut Storberget (Ap) følger nøye med på rettssaken, både av personlige og faglige grunner.

– Ja, det kan jeg ikke legge skjul på, både av personlige, politiske og faglige grunner, så følger jeg nøye med på rettssaken, svarer Storberget til NRK.

Han tror ikke samfunnet blir ferdige med saken etter at straffesaken er over, men er veldig glad for at den er i gang.

– Det ligger mye heling i at rettssaken er i gang, og mange henter mye trøst i at rettsstaten håndterer en slik sak på denne måten. Det som skal danne grunnlaget for en dom ser ut til å fungere, og det er godt å se, svarer Storberget.

Finner trøst i de som ble rammet

– Jeg synes mye av det som har kommet fram hittil vitner om en ondskapens banalitet, sier Ap-politikeren.

Han forteller at han selv finner mye trøst i noe han har hørt fra mange av de som ble direkte rammet av terroren, fra mange unge AUF-ere:

– Vi tapte mye 22. juli, men vi vant mye i dagene etter.

– Vi mistet mye trygghet og at mange ble påført mye skade, men så hører jeg at de som er mest berørt, ofte de yngste, slår ring rundt rettsstatlige prinsipper som andre vil forkaste, forteller Storberget.

Vil ha politikere på sidelinja

Storberget ønsker ikke å svare på om han i ettertid vil ta noen selvkritikk på ting som kunne ha gått bedre terrordagen da han var ansvarlig. I dag er han opptatt av at politikerne ikke skal tråkke i rettens bed.

– Jeg er veldig opptatt av at det er domstolen som skal avgjøre dette og ikke politikere. Jeg er veldig var på at det går politikk i prosess og dom, så vi som politikere må være tilskuere, sier stortingspolitikeren, som selv har juridisk bakgrunn.

Han sier rettssaken vil leve videre i ettertid i juridiske og politiske kretser, og ikke minst bli husket av dem som ble direkte rammet. Han er likevel mest opptatt av det siste:

– Når kamera skrus av og straffesaken er over, så er det fortsatt mange tusen personer som vil være berørt. De som mista noen er de som virkelig har betalt prisen for udåden, og det må vi aldri glemme, sier Storberget.

(NETT-TV: Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Knut Storberget

Knut Storberget følger nøye med på rettssaken

Rettssaken i rute

Statsadvokat Svein Holden opplyser at aktoratet er i rute i terrorsaken.

Onsdag begynte aktorene å stille Anders Behring Breivik mer kritiske og konfronterende spørsmål om hans reisevirksomhet og hans påståtte internasjonale nettverk «Knights Templar».

Breivik har flere ganger nektet å forklare seg om hans møte med andre høyreekstreme og sin reisevirksomhet til Liberia og London.

Torsdag skal tiden fra 2006 og fram til angrepene, samt bomben i regjeringskvartalet stå på planen, mens Utøya-angrepene skal være tema fredag.

Mandagen vil aktoratet spørre Breivik om tiden etterpå og eventuelt andre ting, opplyser Svein Holden.

– Undergraver sin påståtte organisasjon

Anders Romarheim

Forsker Anders Romarheim sier Breivik har et løselig forhold til fakta.

Foto: NRK

Anders Romarheim, forsker ved Senter for forsvarsstudier sier Breivik i rettssaken fremstår som ekstremt opptatt av prestisje og status.

– Han er blant annet opptatt av å gå til profesjonelle fotografer for å lage mediepakker. Satt på spissen kan man si at han er en slags selgertype, og at han har en idé om at hva som helst kan dyttes inn i denne pakka og hans image, sier Romarheim.

– Han sliper det litt til, og har et veldig løselig forhold til sannhet og fakta, og sitter med en slags idé om at han hele tida kan redefinere dette prosjektet, og at han kan dytte ting ut og inn som han vil, fortsetter forskeren.

Ifølge Romarheim er paradokset at flikking og liming av ideologien samtidig at Breivik undergraver den omtalte organisasjonen «Knights templer».

– Fordi når han gjør dette, så er det naturlig å tro at det ikke er så mange andre med enn ham selv i dette nettverket, forklarer Romarheim.