Hopp til innhold

Se sensasjonsvideoen: Her fyker meteoritten forbi fallskjermhopperen

– Dette er første gang i verdenshistorien at en meteoritt har blitt filma i lufta etter at den har slukna, sier Hans Amundsen.

En sommerdag i 2012 hopper Anders Helstrup og flere andre medlemmer i Oslo Fallskjermklubb ut fra et lite fly som har tatt av fra Østre Æra flyplass i Hedmark.

SE MER OM METEORITTEN I SCHRÖDINGERS KATT

Helstrup, for anledningen med vingedrakt og to kamera festa til hjelmen, løser ut fallskjermen. På vei ned merker han at noe skjer.

– Jeg fikk følelsen av at det var et eller annet, men jeg registrerte ikke hva som skjedde, forklarer Helstrup til NRK.no.

Umiddelbart etter landing ser han gjennom filmen fra hoppet, den viser tydelig at noe faktisk har skjedd.

Noe som ligner mistenkelig på en stein suser forbi Helstrup – med et par meters klaring.

Leteaksjon i skogen

Senere på dagen drar Helstrup tilbake til Oslo. Men han klarer ikke å slutte å tenke på den merkelige opplevelsen, så han tar seg fri fra jobb og drar tilbake til Rena-området for å lete etter steinen i et par dager - uten hell.

Anders Helstrup

Anders Helstrup i vingedrakta han brukte under meteoritt-hoppet.

Foto: Roger Myren / NRK

– Vi fortsatte leitinga utover sommeren. Jeg fikk med meg kjæreste, familie og venner på prosjektet – vi gikk rundt i skogen og leita.

På dette tidspunktet hadde Helstrup for lengst tenkt tanken om at han hadde blitt forbifløyet av en meteoritt.

– Når vi pausa filmen så vi tydelig noe som så ut som en stein. Først var jeg inne på tanken om at den hadde blitt pakka med i en fallskjerm, men den er rett og slett for stor til at det kunne ha skjedd.

Meteorittmiljøet trår til

Etter hvert tar Helstrup kontakt med Naturhistorisk Museum.

– Filmen vakte stor oppsikt i meteorittmiljøet. De virka overbeviste om at dette var en meteoritt, jeg var kanskje den som var mest skeptisk.

Nå har Helstrup plutselig et helt miljø av meteorittentusiaster i ryggen. Det analyseres og trianguleres - leteområdet må snevres inn.

Sommeren 2012 leita Helstrup og medhjelperne på et en og en halv kvadratkilometer stort område. Nå er området innskrenka til 100 ganger hundre meter, men det er stort nok - særlig når du ikke har helt kontroll på hvordan en meteoritt skal se ut.

– Jeg fant en stein som jeg trodde var en meteoritt og tok den med på muséet. De holdt på å le seg i hjel, forteller Helstrup.

Meteoritt

Eldrid Borgan, Hans Amundsen, Anders Helstrup og Morten Bilet på Naturhistorisk Museum.

Foto: Roger Myren / NRK

– Det kan ikke være noe annet

Selv om Helstrup fortsatt ikke er helt overbevist om at det virkelig var en meteoritt som passerte ham er ikke ekspertene i tvil.

– Det kan ikke være noe annet. I hvert fall ikke et gruskorn som faller ut av fallskjermen. Formen er typisk for meteoritter – frisk bruddflate på den ene sida, den andre sida er avrunda, sier geolog Hans Amundsen.

Han forklarer at meteoritten har vært en del av en større stein som eksploderte kanskje 20 kilometer over Helstrup.

Amundsen mener å skimte fargeflekker i steinen, og tror i så fall det kan være en breksje - en vanlig type meteorittbergart.

– Første gang i verdenshistorien

Når en meteoritt kommer inn Jordas atmosfære bremser den opp og ioniserer molekylene i nærheten - det er denne lysbanen som kalles en meteor.

Når den slutter å lyse har meteoritten gått over i fasen som kalles dark flight - den går gradvis over i fritt fall rett ned mot bakken.

– Det har aldri før skjedd at en meteoritt har blitt filma under dark flight, dette er første gang i verdenshistorien, sier Amundsen.

Dette faktum gjør at meteoritten, som ifølge Amundsen i utgangspunktet kanskje er verdt et par hundre tusen kroner, blir langt mer verdifull enn vekta skulle tilsi.

Trenger hjelp

Uansett hvor verdifull den måtte være spiller ikke verdien noen rolle før den eventuelt blir funnet.

– Vi må bare finne ut nøyaktig hvor Anders befant seg i det meteoritten passerte. På det tidspunktet falt meteoritten rett ned i omtrent 300 kilometer i timen, sier Amundsen.

Han påpeker at det er vanskelig terreng å lete i – myr, tjukk skog og kratt. Og nå vil de ha hjelp, både med beregning og leiting. For å få den hjelpa er de i ferd med å lage ei nettside.

– Målet med nettsiden er å lage en enkel presentasjon av historien - fortelle hva som skjedde og la folk få se på videoene og stillbildene, forklarer Helstrup.

– Nå kan kreative nerder fra hele verden få prøve seg, sier Amundsen.

Han synes det er vanskelig å si noe om sannsynligheten for å filme en meteoritt under et fallskjermhopp, men prøver seg likevel.

– Det er i hvert fall mye mindre sannsynlig enn å vinne i Lotto tre ganger på rad.

Se mer om det utrolige opptaket i Schrödingers katt på NRK1 klokka 19.45 torsdag kveld.