Hopp til innhold

Lover et mer bråkete EU-parlament

LONDON (Nrk.no): Lederen av Storbritannias anti-EU parti, lover et langt mer livligere EU-parlament i neste periode, fordi flere EU-motstandere enn noen gang trolig blir valgt inn. Samtidig kritiserer han Norge for å opprette en egen EU-statsråd, i utakt med folkemeningen.

Nigel Farage

Nigel Farage er sikker på at EU-motstanderne skal gjøre det svært godt i det kommende EU-valget. - Men vi kommer ikke til å klare å endre mye, fordi EU-toppene kommer til å endre reglene.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

Det kan virke selvmotsigende, men Storbritannias ivrigste EU-motstander gjør hva han kan for å få flest mulige av sine partifeller inn i EU-parlamentet ved høstens valg.

Alle medlemslandene velger nye parlamentsmedlemmer, og Nigel Farage, lederen av det britiske Uavhengighetspartiet, UKIP, har selv sittet i EU-parlamentet sidden 1999.

Lover leven

Ved forrige valg fikk UKIP 17 prosent av stemmene, men på den siste målingen ligger de an til å få 26 prosent, og ligger godt foran de konservative på målingene.

Fortsatt er det britiske arbeiderpartiet. Labour, som gjør det best før valget til Europaparlamentet, men fordi UKIP i tidligere valg har dratt flere velgere jo nærmere de kommer valgdagen, er det spådd at de kan bli det største britiske partiet.

Også flere andre EU-skeptiske partier i Europa ligger an til å gjøre det godt ved valget i mai, og dermed kan støynivået bli noe annerledes fra i år.

Både det greske ytre høyre partiet «Gyllent daggry», franske Marine Le Pen og hennes Nasjonal Front samt nederlandske Geert Wilders og hans Frihetsparti har store ambisjoner i det kommende valget.

– Det neste europeiske parlamentet vil bli et livligere og mer bråkete sted enn det var før, det er jeg ganske så sikker på, sa Nigel Farage da han talte til utenlandske journalister i London i dag.

Han understreket at han ikke var enige i alt av det politiske synet til disse partiene, men ser frem til å få flere EU-motstandere ved sin side.

– Dere kan få oppleve å få mer igjen får billettene deres til Strasbourg, noe litt mer spennende å skrive om, enn det har vært de siste årene, mener den kontroversielle partilederen.

Men han tror likevel det blir vanskelig å få til endringer i EU-parlamentet.

– Det store spørsmålet er om vi euroskeptikere blir mange nok til å få til et blokkerende mindretall. Mitt svar er at det vil ikke gjøre noen forskjell.

– Ingen forskjell, om vi så fikk 40 prosent av stemmene i det europeiske parlamentet, fordi det EU ville gjort var å endre reglene.

Derfor er hans plan på lengre sikt å få makt også i det britiske parlamentet, hvor de i dag ikke har noen representanter – og dermed sørge for å kutte så mange bånd til EU som mulig.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Lederen av Storbritannias anti-EU parti, lover et langt mer livligere EU-parlament i neste periode, fordi flere EU-motstandere enn noen gang trolig blir valgt inn.

Skuffet over Norges «EU-minister»

Nigel Farage og hans UKIP har mange en gang trukket frem Norge som et land som klarer seg utmerket godt på utsiden, og da NRK.no ba om ordet og presenterte oss, brøt han inn og sa «heldige dere».

Men på spørsmål fra NRK om hva han syntes om at den nye regjeringen har opprettet en egen statsrådspost for forholdet il EU, svarte han slik:

– Jeg er ikke det minste overrasket at den politiske klassen i Norge, som er for den europeiske unionen, gjør det. Vi ser mye av det samme i Sveits. Dette handler for det meste om folket mot politikerne, og det vi egentlig ønsker er å erstatte denne politiske klassen.

– Ville du trodd at Fremskrittspartiet, som har en del felles trekk med dere, ville tenkt annerledes?

– Det ville man kanskje trodd, men det viser bare hva slags magnet disse store institusjonene er, sier Farage til NRK.

Skremmer de etablerte partiene

Det britiske uavhengighetspartiet har holdt det gående i mange år, men i løpet av den siste tiden har leder Nigel Farage gjort det han kan for å gjøre det mer stuerent. Folk er blitt bedt om å forlate partiet dersom de har hatt for kontroversielle meninger, og de har vurdert nye og gamle medlemmer nøye.

De etablerte partiene i landet har lenge avfeid ham som en politisk klovn, men nå spiser han av velgerne deres, særlig de konservatives.

Statsminister David Cameron har mange EU-skeptikere i egne rekker, både i parlamentet og i velgermassen, og har for lengst lovet en folkeavstemning om EU – men først etter neste parlamentsvalg.

– Jeg er den revolusjonære radikaleren, ekstremisten, den svært farlige personen, jeg er så farlig – og det UKIP representerer er sånn en trussel – fordi vi tror på parlamentarisk demokrati. Det er jo ikke så radikalt, er det vel?

– Det egentlig helt utrolig at det har tatt så langt å få en skikkelig, rasjonell vanlig debatt i Storbritannia om hva den europeiske unionen egentlig er – og hva den vil.

Det er i valget til det europeiske parlamentet som UKIP til nå har klart å vise styrke, men har fått medvind også på hjemmebane.

På valget av nytt parlamentsmedlem i en valgkrets i Manchester før helgen, fikk partiet større oppslutning enn de konservative, og vippet dem ned på en tredjeplass. Det britiske Arbeiderpartiet fikk flest stemmer.

Og på en meningsmåling i Sunday Times i går, fikk partiet en oppslutning på 12 prosent, og befester seg nok en gang som større enn regjeringspartiet Liberaldemokratene, som fikk en oppslutning på 9 prosent.

På vei ut av møtet spør NRK hvor han skal nå.

– På vei tilbake til kontoret. Det er 95 dager igjen til det europeiske valget, det er litt som skal gjøres.

SISTE NYTT

Siste nytt

Kraftige sammenstøt på universitet i California

Proisraelske og propalestinske studenter gikk natt til onsdag løs på hverandre på universitetsområdet til UCLA. Demonstrasjonene er på kokepunktet i 25 amerikanske byer.

Politiet gjekk inn på universitet med store styrkar

Samstundes som demonstrantane vart arresterte av politiet, vart dei heia fram av unge palestinarar på Gazastripa.