Hopp til innhold

Hvem vinner neste britiske valg? Den folket misliker minst

LONDON (NRK.no): De tre største partiene i Storbritannia ledes av tre menn som har et fellestrekk – de er alle upopulære hos velgerne.

David Cameron, Ed Milliband og Nick Clegg

Statsminister David Cameron, opposisjonsleder Ed Milliband og visestatsminister Nick Clegg samlet på ett brett.

Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

Espen Aas i London

Siden våren 2010 har britene hatt noe så ubritisk som en koalisjonsregjering, bestående av David Camerons konservative parti, og Liberaldemokratene (tilsvarende norske Venstre), ledet av Nick Clegg.

I opposisjonen sitter det britiske arbeiderpartiet, Labour, ledet av Ed Miliband.

Han overtok et parti med den dårligste oppslutningen i folket siden partiets bølgedal tilbake i 1983. Ved forrige valg fikk ingen av partiene flertall i parlamentets underhus alene, noe som ikke har skjedd siden 1929. Slik ser det ut til å forbli en stund fremover.

Ingen åpenbar utfordrer i opposisjonen

I øyeblikket er det Labour som gjør det best på meningsmålingene, men med en svært liten margin. Ledelsen er på kun sju prosentpoeng, og i en nedadgående spiral, forklarer Peter Kellner, styreleder for meningsmålingsbyrået YouGov i Storbritannia.

– Ed Miliband er ikke populær blant folk. Folk synes ikke han ser ut som noen kommende statsminister. Mange synes han virker ærlig, og at han vil folk vel, men de ser ikke på ham som en som kan lede folket gjennom kriser.

Nigel Farage

Nigel Farage i Uavhengighetspartiet spås til å bli jokeren i valget.

Foto: HANDOUT / Reuters

Miliband, som har ledet Arbeiderpartiet etter han vant over broren, David, i kampen om ledervervet for snart tre år siden.

I sommer har flere av hans egne partifeller kritisert ham for å mangle lederegenskaper, og å ikke ha noen politiske saker.

I et PR-stund for noen uker siden, da han skulle møte vanlige velgere på gaten med mediene på slep, endte han opp med å bli kastet egg på. Mannen som kastet eggene var selger av hjemløsmagasinet «Big Issue», han mente Miliband hadde sviktet de fattigste.

Selv om Miliband fikk mye positiv oppmerksomhet da han påførte regjeringen nederlag i avstemningen om Syria i forrige uke, har det ikke gitt utslag på meningsmålingene til YouGov, snarere tvert imot.

Labour ledet med 10 prosentpoeng før helgen, men er nå nede på 7 prosentpoengs ledelse med sin 40 prosents oppslutning.

Alle er upopulære

Men, det er ikke slik at velgerne roper hurra for verken statsminister David Cameron eller visestatsminister Nick Clegg heller.

Selv om Cameron ble den yngste statsminister på nesten 200 år, anses han av mange velgere som en statsminister som lever fjernt fra folks dagligdagse problemer.

Etter ydmykelsen i Syria-saken, ble han også ansett som en svak leder, som ikke klarte å gjennomføre egen politikk. Flere av hans egne partifeller var med på å stemme ned forslaget hans om et militært angrep mot president Assads regime.

Nick Clegg, som leder Liberaldemokratene, var en svært populær politiker ved forrige valg, og sikret partiet sitt den beste oppslutning noensinne, men regjeringsslitasjen har gjort seg gjeldende.

– Ingen av partilederne var spesielt populære under forrige valg, sier Kellner, og nå er iallfall ingen av dem populære.

– Det er helt åpent hvem som vinner valget av de konservative og Labour, det vil til sjuende og sist handle om hvem folk tror på når det gjelder økonomi.

Kampen om den beste historien

De siste månedene har vist tegn på at britisk økonomi er på vei oppover. Og det er etterlengtet, etter å ha ligget nede siden finanskrisen slo inn i 2008.

Folk bruker mer penger enn før, prisene stiger og optimismen brer seg. Men, det er vanskelig å konkludere med at det vedvarer, etter bare to måneder med positiv utvikling.

– Økonomi er saken som vil avgjøre valget, sier Peter Kellner i YouGov.

– Det var tegn til bedring i økonomien før forrige valg, men så har det vært problemer helt frem til nå. Det er nå tegn på bedring, og hvis den sittende regjering kan vise til sammenhengende vekst foran valget i mai 2015 kan de si til velgerne som Obama gjorde «ikke gi nøklene tilbake til dem som krasjet bilen».

– Labour på sin side hevde at selv om økonomien er i bedring, så har levestandarden falt. Dermed handler det å fortelle den beste historien, den om økonomisk vekst, eller den om levestandard,

Én joker

Den eneste jokeren i bildet er Uavhengighetspartiet, Ukip, som til nå har stjålet mange konservative velgere i sin iver på å få meldt Storbritannia ut av EU.

Men, i sommer har partiet hatt hendene fulle med å moderere partifeller som har vært i overkant frittalende. Mest oppmerksomhet fikk Europaparlamentsmedlemmet som mente Storbritannia måtte slutte å sende penger til «bongo bongo land».

Ukip kommer de til å slåss med de konservative om det Kellner kaller «nasjonalist-stemmene», mens Labour og Liberaldemokratene skal slåss om de progressive stemmene.

Blir Ukip stort, kan det bety en Labour-ledet regjeringen. Spiser Liberaldemokratene seg ytterligere inn i Labours velgermasse, får de konservative fornyet tillit.

Valgdeltakelsen i 2010 var den høyeste siden 1997, da valgte folket bort 13 års Labour-styre. I 2015 skal de velge den de misliker minst.

SISTE NYTT

Siste nytt