Våre utvalgte dokumentarer

Ty. dokumentarserie. 100 år etter at krigen braut ut, får vi ei ny historie om dei grufulle åra, ikkje fortalt gjennom makthavarane, men slik 14 personar har skildra opplevingane sine. Dei åtte episodane er sett saman av oppdikta scener, gamle arkivklipp og animasjonar. I første episode er 14 år gamle Marina saman med faren, som er oberst, på ei togreise til fronten. Kunstnaren Käthe Kollwitz og mannen hennar må sjå at sonen deira på 17 vervar seg som soldat til krigen. (Tagebücher des Ersten Weltkrieges) (1:8)
Norsk dokumentar fra 2009. I 2008 dro Anja Breien til Irak for å følge jesidiene, et folk som bekjenner seg en ur-religion etablert før kristendom og islam fikk fotfeste. Deres hellige sted er Lalish Tempel i irakisk Kurdistan, i et dalføre som jesidiene tror var Paradisets dal. Der tilber de solen og ilden, og deres historie overleveres muntlig. Jesidiene er forsøkt utslettet gang på gang gjennom århundrer, i dag aktualisert gjennom trusselen fra ISIL.
Ty. dokumentar. Et sterkt vitnesbyrd fra krigen i Syria. Regissør Talal Derki følger to kamerater som har fått livet snudd på hodet av borgerkrigen: Basset, 19 år, er fotballspiller og sanger. Ossama på 24 er fotograf og pasifist. De drømmer om å få fjernet Bashar al-Assad og demonstrerer for frihet og demokrati. Men når konflikten blir mer voldelig, blir de unge også mer opprørske og tar til våpen. Filmen vant prisen for beste dokumentar på Sundance Film Festival. (Return to Homs)
Am. dokumentar. Robert F. Kennedys kone, Ethel, har levd eit innhaldsrikt liv. Ho er mor til 11 barn. No er ho 85 år gamal. Den yngste dottera, Rory Kennedy, er dokumentarfilmregissør. Ho skildrar livet til mor si gjennom private og offentlege filmklipp. - Mor er det mest konkurranseprega og samstundes sjølvutslettande mennesket eg kjenner, fortel Rory. Ethel og Robert F. Kennedy gifta seg i 1950.
Am. dokumentar. Tre av rådgjevarane til president Nixon filma alle moglege hendingar med Super 8-kameraer. Då visste dei ikkje at dei skulle blir fengsla for Watergate-skandalen eit par år seinare. Haldeman, Ehrlichman og Chapin redigerte ein film om Nixon av desse amatøropptaka. Den blei beslaglagt av FBI, lagt i eit arkiv og gløymt i nesten 40 år. No er opptaka med i dette nærgåande portrettet av den amerikanske presidenten. (Our Nixon)

Flere utenriksnyheter