NRK Meny
Normal

Kalte EU-presidenten en fuktig klut

Et britisk medlem av EU-parlamentet er bøtelagt for å ha gitt EU-president Herman van Rompuy en real skyllebøtte.

– Du har karisma som en fuktig klut, og ser ut som en bankkasserer.

Slik høvlet det britiske EU-parlamentsmedlemmet Nigerl Farage løs på EU-president Herman van Rompuy i et parlamentsmøte i februar.

Farage fra det britiske uavhengighetspartiet er tydelig misfornøyd med at van Rompuy har tatt over ledelsen i Det europeiske råd.

– Hvem er du? Jeg har aldri hørt om deg? Ingen i Europa har hørt om deg. Jeg vil spørre deg, president: Hvem stemte på deg? Er dette europeisk demokrati?, roper Farage til en tydelig ubekvem van Rompuy.

– Belgia er ikke et land

De andre parlamentarikerne piper ut briten, og flere ser også ut til å forlate salen under raljeringen, hvor han også finner rom for et par «komplimenter».

– Jeg har inntrykk av at du er kompetent og flink, og farlig. Jeg er ikke i tvil om at din intensjon er å være det europeiske demokratiets snikmorder, sa Farage før han la til:

– Du virker til å ha en avsky mot konseptet med nasjonalstatenes eksistens. Kanskje det er fordi du kommer fra Belgia, som i bunn og grunn ikke er et land, sa briten og hevdet at han har store deler av det britiske folk i ryggen når han krever at van Rompuy trekker seg som president.

Nektet å beklage

Nigel Farage

Nigel Farage

Foto: Virginia Mayo / Scanpix/AP

Farage er kjent for å være både høyrøstet og snakke rett fra levra under møtene i EU-parlamentet, men denne gangen får han svi for raljeringen sin.

Etter å ha nektet å beklage utskjellingen av EU-presidenten, ble Farage ilagt en bot på 24.000 kroner.

Farage varsler at han kommer til å anke boten, og at de eneste han vil beklage overfor er eventuelle fornærmede bankansatte:

– Selvfølgelig. må jeg kunne kritisere en mann som representerer 500 millioner mennesker, som får bedre betalt enn USAs president og som ikke er valgt av oss, sier Farage til Mail Online .

Belgierne raser

Herman van Rompuy har i sine tre måneder ved roret fått kritikk fra flere hold for at han ikke har klart å markere seg skikkelig.

Han vil heller ikke kommentere Farage personangrep.

– Dette var bare et innlegg jeg vil møte med forakt, sier van Rompuy.

Hans landsmenn hjemme i Belgia er rasende på Farage, og statsminister Yves Leterme har sendt et brev til president for EU-parlamentet Jerzy Buzek.

– Som belgisk politiker reagerer jeg på denne ødeleggende inngripen og de uhøflige kommentarene om Belgia, skriver Leterme som ber Buzek sørge for at slike episoder ikke gjentar seg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt