Anti-EU-parti tar «tullingtest» på partimedlemmer

Det kontroversielle Uavhengighetspartiet i Storbritannia (UKIP) «tullingtester» medlemmer som ønsker å stille som kandidater til Europaparlamentet. En av dem som ikke besto testen mener det vil ødelegge partiet.

UKIP-leder Nigel Farage

UKIP-leder Nigel Farage strever med å få orden på partirekkene.

Foto: HANDOUT / Reuters

Espen Aas i London

Statsminister David Cameron uttalte tilbake i 2006 at UKIP besto av «tullinger, galninger og skap-rasister» eller «fruitcakes, loonies and closet racists».

Partiet tok det som en æresbevisning den gang, men nå poleres fasaden utad.

Større enn LibDem

UKIP, eller Storbritannias uavhengighetsparti, kjemper for å få Storbritannia ut av EU og er for tiden større på meningsmålingene enn regjeringspartiet Liberaldemokratene.

Men, partiet er også kjent for å ha i overkant frittalende medlemmer, som EU-politikeren Godfrey Bloom som i forrige uke provoserte mange etter å ha sagt at Storbritannia måtte slutte å sende u-hjelp til «bongo bongo-land».

I utvelgelsen av fremtidige kandidater til EU-parlamentet, tester derfor partiet nå ambisiøse medlemmer for å tone ned det eksentriske bildet noe.

Testen, som omtales som «fruktkake-testen» som henspiller på det britiske uttrykket for tulling, nemlig «fruitcake», skal på sikt gjøre at partiledelsen skal kunne bruke mindre tid på å kommentere pinlige uttalelser fra partimedlemmene.

«Tullingtesten»

Testen er en kombinasjon av psykometriske tester som sjekker intelligens, samarbeidsevner og adferd i forskjellige situasjoner. I tillegg utfordres medlemmene på å snakke til forsamlinger, bli intervjuet av journalister og på hva de kan om UKIPs politikk.

En av dem som strøk på «tullingtesten» er James Delingpole, kjent for å benekte klimaendringer og bære et kraftig hat mot vindturbinparker.

Han sier til avisen The Times at partiet er i ferd med å skyte seg selv i foten med silingen av partimedlemmer.

– I sin desperasjon for å vise omverdenen at partiet består av normale mennesker, fjerner de samtidig de kvalitetene som gjør partiet attraktivt å være medlem i, sier han.

Delingpole sa at han blant annet ble spurt om hvordan andre mennesker så på ham, og hvorvidt han hadde løyet på noen av svarene prøven.

Andre mener derimot testen var rettferdig.

David Palmer som ønsket å stille for region Sør-Øst, men ikke besto prøven, sier prosessen var åpen og grei, og mener at uansett hvordan partiet foretok utvelgelsen ville noen bli opprørt.

Plass for eksentrikere likevel

Men, mens James Delingpole frykter at de mest fargerike personlighetene er på vei ut av partiet, besto mannen bak «bongo bongo land»-uttalelsene prøven, og stiller som kandidat til EU-parlamentet under neste års valg.

Og om det kanskje ikke faller inn under fargerikt, ble i går en av kandidatene som stiller til valg bøtelagt 10.000 kroner for å ha angrepet to kolleger.

Helt strømlinjeformet er altså ikke UKIP, «tulling-test» eller ikke.

SISTE NYTT

Siste nytt