Hopp til innhold

Kina ruster opp marinen - viser muskler i Sør-Kinahavet

Kina kaster sand i øynene på USA og andre land med interesser i Sør-Kinahavet. Nå skal havområdet sikres, og myndighetene varsler en massiv opprustning.

Kinesisk marine

En soldat står vakt om bord et kinesisk fartøy 18. mai. Nå vil landets regjering styrke marinen ytterligere for å møte 'truslene' i Sør-Kinahavet.

Foto: EDGAR SU / Reuters

I et strategidokument kritiserer kineserne de som nå prøver å «ta seg til rette» i havområdet landet gjør krav på, skriver Reuters.

I det omstridte området gjør Kina og fem andre land gjør krav på de samme farvannene – og i tillegg har USA store strategiske interesser i området.

De siste ukene har spenningen eskalert blant annet fordi Filippinene har vist bilder av at kineserne bygger fem øyer på Mischief-revet ved Spratlyøyene, som de gjør krav på. På den største av øyene ser det også ut til at kineserne er i ferd med bygge en flystripe.

Kina er også lei av amerikanske militærfly flyr over området. De har karakterisert USAs militære aktivitet i Sør-Kinahavet for «uansvarlig og farlig».

Og for et par uker siden angrep tusener av rasende vietnamesere kinesiskeide fabrikker fordi Kina har utplassert en leteplattform for olje i et område som Vietnam gjør krav på.

Kinesisk flyplass på Spratlyøyene

Bilder publisert 23. mars i år viser at Kina har begynt å bygge en rullebane på en øy i de omstridte Spratly-øyene i Sør-Kinahavet. Flere andre land hevder eierskap til øyene.

Foto: HANDOUT / Reuters

Ber USA ligge unna

En talsperson for det kinesiske forsvaret sa tirsdag at landets aktiviteter i Spratly-området kan sammenlignes med bygging av boliger og veier på fastlandet.

Basert på spørsmålet om suverenitet, er det absolutt ingen forskjell, sier Yang Yujun.

Han mener enkelte land med «underliggende motiver» har prøvd å skape sensasjon rundt Kinas militære nærvær i Sør-Kinahavet.

– Det har vært en betydelig økning av overvåkning i området, og Kina er forberedt på å iverksette «nødvendige tiltak» for å svare, sier han.

I strategidokumentet rettes også et stikk til USA for deres innblanding i området.

– Enkelte «eksterne land» er også opptatte med å blande seg inn. Og noen ganske få fortsetter med kontinuerlig overvåkning og rekognosering mot Kina, heter det.

Kinesisk radar på Subi-revet

Filippinene viste i 2012 frem et bilde av det som skal være en kinesisk radarstasjon på Subi-revet i Sør-Kinahavet.

Foto: WESTCOM / Afp

Styrker luftforsvaret

Nyhetsbyrået Reuters skriver også at Kinas flyvåpen, i økende grad, vil endre fokus fra territorielt forsvar til å virke både defensivt og offensivt. Kina vil også styrke luftforsvarsstillingene.

Den kinesiske regjeringen ser også behov for å styrke forsvaret på flere andre områder, og landets kapasiteter til å svare på et atomangrep.

Samtidig med meldingene om kinesisk militær opptrapping, kommer Taiwans president Ma Ying-jeou med et forslag om løsning på konflikten i Sør-Kinahavet.

Han ønsker at partene midlertidig legger uenighetene på hylla for å komme i gang med forhandlinger om hvordan de kan dele ressursene.

Men det er lite trolig at planen når frem hos kineserne, som gjør krav på det meste av Sør-Kinahavet, skriver Reuters. Kina har tidligere avvist lignende forhandlinger.

Spratlyøyene

SISTE NYTT

Siste nytt