Dribler Kina på øygruppe i Sør-Kinahavet

Her spiller soldater fra Vietnam og Filippinene fotball på en øy i Sør-Kinahavet som begge de to landene gjør krav på. Trusselen fra Kina har ført til nye allianser i Sørøst-Asia som var utenkelig for bare noen år siden.

PHILIPPINES-VIETNAM-CHINA-SPRATLYS-MARITIME-DIPLOMACY-FBL

På samme lag: Vietnamesiske og filippinske soldater i vennskapelig fotballturnering den 8. juni på en omstridt øy i øygruppen Spratly. Kina gjør også krav på øya, som idag er under vietnamesisk kontroll.

Foto: Philippine Navy / Afp

Det manglet ikke på verken mat eller øl. Vietnamesiske og filippinske soldater var en gang i nær fortid arge motstandere, men denne solfylte søndagen på øya Southwest Cay i Spratly-øygruppen var alt gammelt fiendskap glemt.

Soldater fra begge land deltok i tautrekking, volleyball og fotballturnering på den lille øya som er hjem for en liten gruppe vietnamesiske marinesoldater. Det ble grillet, og det ble drukket øl.

– Rivaler kan også være venner. Vi viser bare kameratskap, sa Filippinenes utenriksminister Albert del Rosario til nyhetsbyrået AFP om det uvanlige sportsarrangementet.

Stridens øy

Kommunistiske Vietnam og USA-støttede Filippinene har ikke alltid vært på like god fot. Og selve øya der fotballturneringen fant sted, South Cay, forteller på mange måter den store historien i den lille.

South Cay ble kontrollert av en liten gruppe filippinske soldater frem til en ettermiddag i 1975. De filippinske soldatene fikk fri for å dra til naboøya – North Cay – for å feste med filippinske kamerater.

Da de kom tilbake, hadde sørvietnamesiske styrker i løpet av timer tatt kontroll over den lille øya. Da Sør-Vietnam tapte Vietnam-krigen, ble øya overtatt av nordvietnamesiske Viet Cong, og kontrollen har Vietnam beholdt til den dag i dag.

Men det er ikke bare de to landene som ønsker eierskap til øya, og der ligger også årsaken til denne plutselige forbrødringen.

PHILIPPINES-VIETNAM-CHINA-SPRATLYS-MARITIME-DIPLOMACY

Trekker i samme retning: Vietnamesiske og Filippinske soldater i vennskapelig tautrekking på øya South Cay 8. juni.

Foto: Philippine Navy / Afp

– En farse

Kina anser øyene for del av sitt territorium, og kaller øygruppen Nansha.

– Kina har udiskutabel suverenitet over øygruppen Nansha, sa talskvinne for Kinas utenriksdepartemenent, Hua Chunying, på en pressekonferanse denne uken.

– Disse små triksene fra Filippinene og Vietnam, er du ikke enig i at dette blir en farse? fortsatte hun.

Også Taiwan, Brunei og Malaysia gjør krav på deler av øygruppen Spratly, men ingen har større militære muskler å sette bak kravet enn stormakten Kina.

USA foreslår provokasjons-stans

Danny Russel, som er USAs toppdiplomat i Øst-Asia foreslår idag en stans i alle provokasjoner, et såkalt moratorium, i Sør-Kinahavet – slik at temperaturen i holme-diplomatiet ikke stiger ytterligere.

– Hvert land kan selv definere oppførsel de opplever som provoserende når andre gjør det, og tilby stans i slike handinger på den betingelse at alle de andre også går med på det, sa Russel til flere journalister under et møte i Myanmar.

Men felles kjøreregler har foreløpig vist seg vanskelig. Filippinene sendte tidligere i vår sine krav til behandling i FN-domstolen i Haag. I Vietnam er det bare uker siden voldsomme anti-kinesiske opptøyer etter at en kinesisk borerigg ble satt opp ved en annen omstridt øy i det samme havområdet.

Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT

Siste nytt