Hopp til innhold

H&M kritisert for lave lønninger

Arbeiderne forteller om lave lønninger, massebesvimelser, underernæring og mye overtid. Onsdag ble H&M og andre internasjonale kleskjeder dømt i en folkedomstol opprettet av organisasjoner og fagforeninger.

Forteller om dårlige arbeidsforhold i tekstilbransjen

Tekstilarbeiderne kan fortelle om svært dårlige forhold på tekstilfabrikkene til store, internasjonale kleskjeder, deriblant H&M. Når det kommer besøkende på befaringer får arbeiderne utdelt sikkerhetutstyr og masker, men når de har dratt blir utstyret inndratt.

Foto: Michel Cermak / Clean Clothes Campaign

En rekke menneskerettighetsorganisasjoner og fagforeninger, med alliansen Asia Floor Wage i spissen, sto bak arrangeringen av en folkerettssak mot kleskjeder i Kambodsja.

Folkedomstolen slo fast at H&M og andre kleskjeder umiddelbart må forbedre lønningene til arbeiderne på klesfabrikkene de får klær fra.

350 kroner i måneden

H&M er en av de største kjøperne av klær i Kambodsja, og kjeden fikk sterk kritikk under møtet. Firmaet valgte å ikke være tilstede under saken.

Minstelønnen for tekstilarbeiderne ligger på 350 kroner i måneden, omtrent halvparten av hva som trengs for at arbeiderne skal kunne dekke sine grunnleggende behov. Pengene går ofte til å dekke en hel familie.

Dommerpanelet hadde representanter fra tre ulike kontinenter, og 200 vitner fra fabrikker fikk uttale seg. De tilhørte fabrikker som produserer klær for blant annet Adidas, Puma, Gap og H&M.

Arbeiderne fortalte om massebesvimelser på fabrikker, dårlige lønninger, underernæring, kortsiktige kontrakter og om hvordan det er å leve i slumområder.

Artikkelen fortsetter under bildet.

H&M-arbeider

Denne kvinnen arbeider på en av H&Ms fabrikker, og kan fortelle om lange, harde dager med opp til 8 timers overtid. Kontraktene hun får er på 3-6 måneder, og hun kan miste jobben med bare én ukes varsel.

Foto: Michel Cermak / Clean Clothes Campaign

– Viktig med søkelys

Tekstilindustrien har vært i kraftig vekst i Kambodsja de siste årene. Nesten 400.000 kambodsjanere arbeider i tekstilindustrien. Kambodsja er Asias tredje fattigste land, bak Burma og Bangladesh.

Carin Leffler, Framtiden i våre hender

Carin Leffler, fagrådgiver i Framtiden i våre hender, mener tekstilkjedene må utnytte makten de har i Kambodsja til å få satt opp lønningene.

Foto: Framtiden i våre hender

– Det er veldig viktig at slike store folkedomstoler setter søkelyset mot tekstilarbeidernes situasjon. Tekstilbransjen må ha en rask endring, og man må få fokus på de ekstremt lave lønningene, sier Carin Leffler i miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender.

Framtiden i våre hender har arbeidet med temaet levelønn for tekstilarbeidere siden 2009.

– Det er utvilsomt mange norske klær som stammer fra slike forhold. Kleskjedene har gjort noe for å forbedre forholdene, men langt fra nok.

– Kleskjedene har mye makt

Leffler understreker viktigheten av at arbeiderne har en levelønn, en lønn som kan dekke arbeiderens og familiens levebehov. Lønna skal være nok til å dekke rent vann, husvær, mat, helseutgifter, skolegang, uforutsette utgifter og så videre.

– Lønningene må betydelig opp. Det tåler norske forbrukeres lommebøker. Om man så fordoblet lønna til de ansatte ville ikke dette blitt mange kronene med økning i pris for kleskundene i Norge, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tekstilfabrikk i Kambodsja

På denne tekstilfabrikken i Kambodsja er det ikke uvanlig at arbeiderne bruker 12 timer i døgnet. To timer overtid om dagen er et minimum, for blir det mindre enn det, har ikke arbeiderne nok å leve av.

Foto: Michel Cermak / Clean Clothes Campaign

Carin Leffler mener at kleskjedene bør benytte den sterke posisjonen de har i land som Kambodsja. 90 prosent av Kambodsjas eksportinntekter kommer fra tekstilindustrien. Hun mener at de internasjonale kjedene må legge et press på de lokale fabrikkene om bedre arbeidsforhold.

– De internasjonale kleskjedene har en unik mulighet til å forbedre forholdene i Kambodsja, fordi de har mye makt. De står for en betydelig del av produksjonen, så hvis de går sammen om å gå inn for høyere lønn, ville man kunne forbedre forholdene.

– H&M deler ambisjonene

Hennes og Mauritz sier de tar arbeidernes problemer alvorlig.

– Vi deler ambisjonene til organisasjonene bak folketribunalen. H&M jobber aktivt med å styrke rettighetene til tekstilarbeiderne over lengre sikt, og lønningene til arbeiderne hos våre leverandører er i fokus, skriver Camilla Emilsson Falk i en epost til NRK.no.

– Vi tar vårt engasjement i Kambodsja svært alvorlig, og har en tett dialog med organisasjoner og fagforbund der. Lønningene i tekstilbransjen er ikke spesifikke for H&M, og det er en pågående diskusjon og utfordring for hele tekstilbransjen.

Falk skriver videre at H&M har meldt seg inn i The Fair Wage Network, som går igjennom lønningssystemene for 200 av H&Ms sentrale produksjonsenheter.

SISTE NYTT

Siste nytt