236 besvimte på H&M-fabrikk

For tredje gang på fire måneder har det vært en bølge av besvimelser på en av klesfabrikkene i Kambodsja som leverer til klesgiganten Hennes & Mauritz.

Syke kambodsjaner

Syersker fikk behandling etter at rundt 300 besvimte på Hung Wah-fabrikken i Phnom Penh i Kambodsja 25. juli i år. Denne uken var tredje gang i år at mange arbeidere besvimte samditig på en av Hennes & Mauritz' fabrikker i Kambodsja.

Foto: SAMRANG PRING / Reuters

Besvimte kambodsjanere

To av arbeiderne ved Hung Wah-fabrikken i Phnom Penh som fikk sykehusbehandling etter besvimelsene i juli.

Foto: SAMRANG PRING / Reuters
Syke kambodsjanere

To arbeidere kom til Khmer Soviet Friendship Hospital i Phnom Penh etter å ha besvimt ved H&M-leverandørfabrikken Hung Wah i juli.

Foto: SAMRANG PRING / Reuters

236 arbeidere besvimte mandag og torsdag på Anful Garments Factory i Kompong Speu-provinsen, rundt 50 kilometer fra hovedstaden Phnom Penh (se kart nederst i saken).

– De fikk hodepine og var svimle og måtte fraktes til sykehus, sa det lokale politisjefen, Keo Pisey, til nyhetsbyrået Reuters.

Fabrikken ble stengt etter at rundt ett tusen arbeidere ble syke mandag og rundt 100 besvimte. Da fabrikken åpnet igjen torsdag, ble nye 136 arbeidere syke og besvimte.

– Jeg skalv og klarte ikke å puste og kastet opp. Mange mennesker kastet opp, fortalte den 29 år gamle tekstilarbeideren Chea Chanry etter å ha blitt syk.

Politisjef Keo Pisey sier at det var brukt kjemikalier for å bekjempe kakerlakker på fabrikken.

Tredje gang for H&M

Det er tredje gang siden juli i år at en fabrikk som leverer klær til den svenske klesgiganten Hennes & Mauritz blir rammet av massebesvimelser.

I juli kollapset rundt 300 arbeidere ved Hung Wah tekstilfabrikk i hovedstaden Phnom Penh, og i august ble 284 arbeidere syke ved M&V International Manufacturing Ltd i Kompong Chhnang-provinsen.

H&M sier at de tar hendelsene alvorlig, men peker på at både lokale myndigheter og den kambodsjanske regjeringen har gjennomført undersøkelser av fabrikkene uten å komme til noen konklusjon om grunnen til massebesvimelsene.

– Arbeidernes helse er viktig for oss og vi er bekymret for situasjonen hos våre leverandører, skriver H&M i en e-post til Reuters.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Streikende kambodsjanske tekstilarbeidere.

Kambodsjanske tekstilarbeidere har streiket flere ganger de siste årene for høyere lønn og tryggere arbeidsforhold. Her fra en streik i september 2010, der minst fem arbeidere ble såret i sammenstøt med politiet.

Foto: TANG CHHIN SOTHY / Afp

Ikke bare Hennes & Mauritz

Episodene med massebesvimelser har også skjedd ved klesfabrikker som leverer til andre store kjeder enn H&M.

I september skrev BBC at til da i år hadde rundt 1500 arbeidere besvimt på forskjellige fabrikker.

Arbeidsdepartementet i Kambodsja sa da at massebesvimelsene hadde flere årsaker, inkludert «insektmidler, røyk, høye temperaturer, stress og fysisk arbeid med løfting og pakking».

Drøyt 300 kroner måneden

Karl-Johan Persson

Hennes & Mauritz-sjefen Karl-Johan Persson da han la frem resultatet for tredje kvartal i Stockholm tidligere i år. Kjeden har 2325 butikker over hele verden.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX / Ap

Tekstilindustrien har vært i kraftig vekst i Kambodsja de siste årene.

I fjor vokste industrien med 28 prosent og genererte rundt tre milliarder dollar i inntekter til landet. Kambodsja er Asias tredje fattigste land, bak Burma og Bangladesh.

Nesten 400.000 kambodsjanere, av landets rundt 15 millioner innbyggere, arbeider i tekstilindustrien.

De tjener rundt 60 dollar – cirka 320 norske kroner – i måneden, lønninger som ofte går til å forsørge hele familier.

Hennes & Mauritz hadde på sin side et netto overskudd i løpet av juni. juli og august i år på drøyt tre milliarder norske kroner, skrev nettstedet fashionunited da selskapets siste kvartalsrapport ble lagt frem.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt