Hopp til innhold

Fengslede utenlandske journalister nektes kausjon

KAIRO (NRK): Bak den sjokkerende massedødsdommen i Minya, skjulte det seg i går en annen dårlig nyhet, i hvert fall for dem som er opptatt av ytringsfrihetens kår i Egypt.

Al Jazeera journalist Peter Greste i fengsel i Kairo

Al Jazeera-journalist Peter Greste ble fremstilt i hvit fangedrakt, men ble nektet kausjon.

Foto: STRINGER/EGYPT / Reuters

Peter Greste

Den australske journalisten Peter Greste, som er blant de tiltalte, kaller anklagene mot seg selv «grunnløse».

Foto: AFP PHOTO/HO/AL JAZEERA / NTB Scanpix

Det var den tredje høringen i saken mot de 20 hovedsakelig Al Jazeera-tilknyttede journalistene.

De som hadde tillatt seg å håpe på en frigivelse mot kausjon, ble skuffet.

Rettssaken fortsetter og journalistene, framstilt i hvite fangedrakter stående i et bur, måtte tilbake i fengsel. De er anklaget for å ha spredd falske nyheter og terrorisme.

Den australske journalisten Peter Greste, som er blant de tiltalte, kalte anklagene «grunnløse».

Utrygt land

Selv om Al Jazeera og medieorganisasjonens hjemland Qatar spiller en kontroversiell rolle i den arabiske verden for tiden; arrestasjonen av disse journalistene har vist for oss alle som bor og jobber her at Egypt har blitt et utrygt land.

Egypt var i 2013 rangert som den tredje farligste landet i verden å være journalist i, ifølge organisasjonen Comitee to Protect Journalists og det ser ikke ut til at det har blitt noe bedre i år.

Dette går utover lokale journalister, men også i stor grad utenlandske som blir utpekt som syndebukker for det mange her mener er verdens feilaktige og misforståtte oppfatning av landet.

Lynsjet på gata

Jeg ble i sommer arrestert av militær-etterretning i Ismailia, en by nord for Kairo hvor Det muslimske brorskapet ble grunnlagt.

Det første spørsmålet jeg fikk var om jeg mente det var et kupp eller en revolusjon som hadde funnet sted. Han som arresterte meg gjentok spørsmålet helt til han fikk et svar. Dette var rett etter at Mohammed Morsi ble avsatt av militæret.

w

Video: Her blir NRK arrestert på gata Ismailia.

Denne holdningen spres også til vanlig folk gjennom media og gjør at det også kan være farlig å bevege seg på gata, i hvert fall med et kamera og i hvert fall etter dramatiske hendelser som det særlig var mange av opp mot folkeavstemningen om en ny grunnlov og deretter tre årsmarkeringen for oppstanden mot Hosni Mubarak.

Et tysk tv-team ble lynsjet på gata da de kom for å dekke den kraftige bomben mot et politihovedkvarter, som også rammet Det islamske museet.

En kvinne skrek «Al Jazeera!» til dem og deretter gikk mengden til angrep. Hadde det ikke vært for en politimann i sivil som skjøt i luften, kunne de godt ha mistet livet. En italiensk journalist ble også angrepet samme sted. Jeg har også vært vitne til at egyptiske journalister har blitt angrepet av Morsi-tilhengere og beskyldt for å støtte militærregimet.

Det er derfor med ytterst forsiktighet man som utenlandsk journalist nå jobber, særlig i folkemengder som disse bildene her viser.

Fase eller signal?

Den egyptiske lokalavisjournalisten Tarek Eita

Det er sterkt behov for mer stabilitet for å få i gang økonomien, mener den egyptiske journalisten Tarek Eita.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

En stor folkemengde demonstrerte til støtte for landets sterke mann og antakelig framtidige president, Abdel Fattah al-Sisi. Dette var etter et bombeangrep mot en rettssal i bydelen Imbaba i Kairo.

Bomben, som ikke gjorde noen personskader fordi den eksploderte så tidlige om morgenen, gikk av samme dag som Egypt stemte over den nye grunnloven.

Men er dette en overgangsfase eller et signal om hvor dette bærer hen? Jeg traff nylig en lokalavisjournalist i Kairo sentrum, Tarek Eita. Han mente at det tross alt ikke var så ille. For det første trengte egyptiske journalister bedre utdannelse for å stå imot myndighetspresset og han trodde ikke myndighetene ville klare å opprettholde det samme trykket over tid.

– Det har vært er forsøk på å beskrive det som skjer her i Egypt som en retur slik det var tidligere. Men jeg tror det som skjer er at det er en stor debatt på gang. Det er sterkt behov for mer stabilitet for å få i gang økonomien. Det er en fraksjon som mener at veien dit er gjennom autoritære handlinger, men at det også en de som mener at vi trenger mer åpenhet og demokrati, sa han.

Men så langt kan det ikke være tvil om hvem som har gått av med seieren i den debatten.

SISTE NYTT

Siste nytt