Hopp til innhold

Bekymring over rettsforfulgte journalister

Flere er bekymret over manglende pressefrihet i Egypt, hvor journalister frykter både myndighetene og folk i gatene. Flere Al Jazeera-journalister risikerer nå å bli dømt for å ha vært i kontakt med Det muslimske brorskapet.

Demonstrasjon for Al Jazeera-journalister

Demonstranter hadde med seg bilder av fengslede Al Jazeera-journalister utenfor Egypts ambassade i London 12. november i fjor.

Foto: Lefteris Pitarakis / NTB Scanpix

«Du kikker deg over ryggen, prøver å forsikre deg om at ingen er på vei for å angripe. Har fluktplanene klare. Du blir på samme sted så kort tid som mulig, og så beveger du deg videre. På et øyeblikk kan menneskemassen vende seg mot deg (...).»

Slik beskriver NRK-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen sin egen frykt som journalist i Egypt for tiden, i en reportasje i Nyhetsmorgen på P2.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen

NRKs Midtøsten-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen

Foto: NRK

«Det holder at en eller annen skriker at du kommer fra Al Jazeera, slik det hendte med et tysk TV-team som var ute for å dekke et bombeangrep i forrige uke. De ble lynsjet av en stor folkemengde, og kunne lett ha blitt drept, hadde det ikke vært for en sivil politimann som skjøt i luften.»

Al Jazeera

Onsdag erklærte statsadvokaten i Egypt at to briter, en nederlender og en australier som jobber for Al Jazeera må stå for retten. De er anklaget for å hjelpe 16 egyptere som tilhører en «terrororganisasjon», noe som refererer til Det muslimske brorskapet, ifølge Reuters.

I tillegg til å angivelig tilhøre en terrorgruppe, er de 16 tiltalte egypterne anklaget for å være til hinder for enhet og fred i landet, skriver BBC. De fire utlendingene er anklaget for å samarbeide med egypterne og for å gi dem informasjon, utstyr og penger. Dessuten blir de beskyldt for å spre falsk informasjon og rykter for å overbevise det internasjonale samfunnet om at Egypt var i borgerkrig.

Enkelte medier omtaler alle de 20 tiltalte som Al Jazeera-journalister. Åtte av de tiltalte skal allerede være fengslet, opplyste myndighetene onsdag.

Hør Sigurd Falkenberg Mikkelsens radioreportasje her:

Ulovlige møter med Brorskapet

Australieren antas å være Peter Greste, ifølge BBC. Al Jazeera-journalisten ble arrestert 30. desember, angivelig for å ha holdt ulovlige møter med Det muslimske brorskapet, en islamistisk gruppe som den militærledede regjeringen har forbudt.

– Jeg har blitt innelåst i cellen 24 timer om dagen i de siste ti dagene. Jeg får kun gå ut for å besøke aktor for avhør, skrev Greste i et brev fra Tora-fengselet i Kairo 25. januar.

Innenriksdepartementet anklager den australske journalisten og hans kolleger for å samarbeide med terrorister og å kringkaste falsk informasjon, ifølge BBC. Greste avviser anklagene, og kaller fengslingen et angrep på ytringsfriheten i hele Egypt.

Fordømmer fengsling

Peter Greste

Peter Greste ble arrestert i Kairo 30. desember.

Foto: AFP PHOTO/HO/AL JAZEERA / NTB Scanpix

Menneskerettighetsgrupper er bekymret for arbeidsforholdene til journalister i landet.

Organisasjonen Committee to Protect Journalists, som arbeider for pressefrihet, fordømmer statsadvokatens beslutning om å stille journalistene for retten. Organisasjonen har tidligere sagt at Egypt, Syria og Irak er blant landene hvor journalister har størst fare for å dø, ifølge Al Jazeera.

Mediebedrifter som BBC, Sky og Daily Telegraph krever at alle journalister som er fengslet i Egypt må bli løslatt umiddelbart.

Al Jazeera er ett av få arabiske medier som er kritiske til den egyptiske regjeringen, og en talsmann for kanalen kaller anklagene for absurde, grunnløse og falske, skriver Reuters.

Eid av Qatar

Al Jazeera eies av staten Qatar. Landet støttet Det muslimske brorskapet og har et vanskelig forhold til den sittende politiske ledelsen i Egypt. Kanalens kontorer i Kairo har vært stengt siden 3. juli i fjor, da sikkerhetsstyrker aksjonerte mot dem etter at hæren styrtet president Mohamed Mursi.

Colonel Ahmed Ali, talsmann for den egyptiske hæren, er spurt om å kommentere situasjonen for utenlandske journalister i lys av Al Jazeera-saken.

– Dette er en sak knyttet til en kanal som har brutt loven. Saken tilhører det egyptiske rettsvesenet, ikke de væpnede styrkene, sier han ifølge Reuters.

Jen Psaki i det amerikanske utenriksdepartementet sier USA er dypt bekymret for mangel ytringsfrihet og pressefrihet i Egypt. Talskvinnen sier journalister må beskyttes og få lov til fritt å gjøre jobben sin i Egypt.

World Wide Press Freedom Index for 2013, en indeks som måler pressefrihet verden over, kommer Egypt ut som nummer 158. Det er en dårligere plassering enn land som Irak og Aserbajdsjan, og én plass over Pakistan. Norge er for øvrig rangert som nummer tre.

Sosiale medier

Myndighetene i Egypt følger også med på sosiale medier, blogger og nettsteder. Fredag melder nyhetsbyrået AP at 11 medlemmer av Det muslimske brorskapet er arrestert, anklaget for å drive Facebook-sider som oppfordrer til vold mot politiet.

Den siste tiden har det vært flere bombeangrep og skyteepisoder mot politiet, som hevn for drap og fengsling av medlemmer av Det muslimske brorskapet og andre islamister. En Al Qaida-inspirert gruppe har tatt på seg ansvaret for angrepene, men myndighetene mener Brorskapet er delaktig, skriver AP.

Myndighetene klassifiserer nå Brorskapet som en terrorgruppe, noe organisasjonen selv benekter.

SISTE NYTT

Siste nytt