Hopp til innhold

– De Grønne vil sende Norge tilbake til 80-tallet

– Miljøpartiets økonomiske politikk henger ikke på greip, sier Høyre-politiker Nikolai Astrup. Han mener det vil bli vanskelig å samarbeide med De grønne, og ber dem heller se til venstresiden etter samarbeidspartnere.

Nicolai Astrup

Høyre-politiker Nikolai Astrup mener Miljøpartiet de grønne vil ta Norge tilbake til 80-tallet med sin økonomiske politikk.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

Miljøpartiet de grønne (MDG) klatrer stadig oppover på meningsmålingene. På NRKs nyeste måling snuser partiet på sperregrensen med 3,6 prosent oppslutning.

Dersom partiet kommer inn på Stortinget, må De grønne befatte seg med mer enn bare miljøpolitikk. NRK har derfor gått gjennom MDGs partiprogram for å se hva partiet mener om andre temaer enn miljø (se faktarammer).

Det viser seg at MDG – i likhet med KrF – sier ja til kontantstøtten, og nei til eggdonasjon og tidlig ultralyd. På den andre siden vil MDG utrede offentlig produksjon av cannabis, og gi heroinassistert behandling.

MDG vil også utrede samfunnslønn, og teste en ordning hvor ansatte kan ta fri ett år, for å slippe en arbeidsledig inn på jobbmarkedet.

MDG vil prøve ut en ordning der fast ansatte kan ta fri i opptil 12 måneder med 85 prosent av dagpenger, dersom en arbeidsløs kan være vikar i perioden.

MDGs partiprogram

– Vil sende Norge tilbake til 1980

– Alle må lese partiprogrammet før de stemmer på Miljøpartiet de grønne, sier Høyres stortingspolitiker Nikolai Astrup; og han sier det som en advarsel.

– Programmet bærer preg av å være skrevet av ulike mennesker. Her er det mange selvmotsigelser, sier Astrup.

Han peker på at MDG vil avvikle oljenæringen og bremse økonomisk vekst og privat forbruk. Samtidig vil partiet ha samme velferdsnivå som i dag.

– MDGs økonomiske politikk henger ikke på greip. De har mange forslag som koster enormt mye, samtidig som de vil sende Norge tilbake til 1980. Dette er en oppskrift på økonomisk krise og massearbeidsløshet. Det er ikke sikkert Norge blir grønnere med MDG. Men de vil garantert gjøre Norge fattigere, tror Astrup.

Rasmus Hansson

MDGs listetopp i Oslo, Rasmus Hansson, kan ifølge flere nylige målinger komme inn på Stortinget.

Foto: NRK

Vil stenge oljekranene nå

Dette benekter MDGs listetopp i Oslo, og tidligere WWF-leder, Rasmus Hansson.

– Det er ikke vanskeligere enn å huske på at fram til 80-tallet levde ikke Norge av oljepenger. Vi levde av andre ting. Det vil vi også måtte om noen tiår, uavhengig av De grønne. Den eneste forskjellen er at vi vil begynne omstillingen nå, sier Hansson.

Han mener Norge har så god økonomi, omstillingsevne og innovasjon at vi vil få et liv også etter oljen.

Ser til Tyskland

Hansson avviser også Astrups påstander om at MDG vil ta Norge tilbake til 80-tallet.

– Det er det reneste sludder! Se på søsterpartiene våre i Europa; de fleste tyskere vil synes det var en tåpelig uttalelse om noen beskyldte De Grønne i Tyskland for å ta samfunnet tilbake til 1980, sier Hansson.

Die Grüne i Tyskland er blant de mest suksessfulle grønne partiene i Europa, og fikk over ti prosent av stemmene ved valget for fire år siden.

– Lever godt med lavere forbruk

Men MDG vil bremse forbruket og den økonomiske veksten.

– Jeg tror de fleste er enige i at vi kan leve godt med et lavere materielt forbruk enn vi har i Norge i dag. Mye kan løses ved å gjøre varestrømmen smartere. Man kan bytte telefon hvert år, eller ha én som varer i ti år. Du vil uansett ha en telefon, men for miljøet er forskjellen dramatisk, sier Hansson.

I MDGs program finner man formuleringer som kunne vært hentet fra et stort spekter av politiske partier. De Grønne nekter å la seg plassere på partiskalaen

– Den er utdatert når det kommer til det viktigste spørsmålet – miljøspørsmålet. Vi kombinerer det beste fra venstresidens samfunnsansvarlige politikk med et ønske om mangfold, individuell utvikling og innovasjon. Vi er enige med Høyresiden i mange saker som handler om unødvendig byråkrati, sier Hansson.

MDG vil utrede offentlig kontrollert produksjon og omsetning av cannabis og starte et forsøksprosjekt med strengt regulert legalt salg av cannabis / marihuana.

MDGs partiprogram

Statlig friår og cannabis

Han forsvarer også de mer kuriøse delene av partiprogrammet, også punktet om å la folk gå ett år på dagpenger, så andre kan få prøve seg i jobben deres.

– Vi vil snu alle steiner for å løfte flere tilbake i arbeidslivet. Dette er ett slikt tiltak, en bytteordning som ville kunne gi folk arbeidstrening.

MDG ser også i en ny retning i ruspolitikken, med forslaget om å utrede offentlig produksjon og omsetning av cannabis.

– Vi ser det alle ser: Norsk narkotikapolitikk fungerer ikke godt nok. Da må vi finne bedre måter å håndtere problemene på. Sentrale rusforskere støtter oss i dette, og andre land ser på de samme mulighetene. Men vi er helt udogmatiske: Er det sannsynlig at dette ikke vil virke, vil vi ikke gå inn for det, sier Hansson.

Vil teste samfunnslønn

Han har samme innstilling til forslaget om samfunnslønn.

– Hele det norske trygde- og sosialsystemet er kolossalt krevende. Det er godt og velment, men vi vil sjekke ut andre muligheter. Vi er pragmatiske og vil undersøke det. Hvis det er en dårlig idé, går vi videre og søker nye løsninger.

Og selv om Hansson forsvarer alle deler av MDGs politikk, innrømmer han at det finnes interne uenigheter.

– Også vi er en sunn og sydende gryte av politisk debatt, og jeg er en del av den, smiler han.

Høyre: – Bør samarbeide til venstre

MDG vil ikke flagge hvilken politisk blokk eller statsminister partiet vil støtte. Høyres Nikolai Astrup mener De grønne passer best sammen med venstresiden.

– I sum stiller De grønne seg til venstre for SV. Deres økonomiske politikk har til og med Rødt forlatt! Det vil være utrolig vanskelig å samarbeide med dem om noen helhet. I Oslo samarbeider byrådet og De grønne ofte om byutviklingssaker, men totaliteten gjør at jeg tror det er langt lettere for dem å samarbeide med venstresiden. De ligger nærmere dem enn oss, konkluderer Astrup.

Han tror mange miljøbevisste velgere mener det er flott med et parti som har miljø som hovedsak.

– Parti for desillusjonerte SV-ere

– De blir et alternativ for desillusjonerte SV-ere som synes SV har fått til lite for miljøet i regjering, men MDGs politikk vil være et farvel til velferdsstaten, sier Astrup.

– Men vi hadde det da ikke så ille på 80-tallet?

– Ut fra forutsetningene hadde vi det kjempefint på 80-tallet, men å komme dit nå skjer bare gjennom en stor økonomisk krise. I 1980 hadde vi ikke full barnehagedekning, lange permisjoner og vi kunne ikke behandle alle de sykdommene vi kan i dag, avslutter Astrup.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.