Hopp til innhold

Nato: – Den største utfordringen i en hel generasjon

Terrorangrep i Europa og Syria-krigen gjør verden farligere, sier Nato-sjef Jens Stoltenberg. Samtidig varsler han ny kontakt mellom Russland og Nato.

Jens Stoltenberg

OPPSUMMERTE ÅRET: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i Natos hovedkvarter i Brussel.

Foto: EVN

– Fjoråret viste oss hvordan uro ute i verden kan påvirke sikkerheten hjemme, sa Natos generalsekretær Jens Stoltenberg på sin oppsummering av 2015.

Jens Stoltenberg

I TYRKIA: Jens Stoltenberg besøkte den tyrkiske militærbasen i Gaziantep. sørøst i landet, 10. oktober i 2014.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

Da han tiltrådte som Natos generalsekretær 1. oktober 2014 var det i en spent verden. Russlands annektering av den ukrainske Krimhalvøya, IS-terror og uro i de nordafrikanske landene var noen av utfordringene.

Ingen av konfliktene kan sies å være løst.

Under dagens oppsummering viste Stoltenberg blant annet til brutale terrorangrep i europeiske byer og flyktningkrisen.

– I øst og i sør står vi overfor de største sikkerhetsutfordringene på en hel generasjon. Verden har blitt farligere og mer uforutsigbar, sa Stoltenberg i Natos hovedkvarter i Brussel.

Russiske fly nær Europa

I løpet av de to siste årene har russisk flyaktivitet økt med 70 prosent i områder nær Natos luftrom, ifølge Stoltenberg.

Forsvarsalliansen har den siste tiden økt sin tilstedeværelse i øst, i blant annet Østersjøen og Svartehavet, og oppgradert reaksjonsstyrken til 40.000 soldater.

Ukrainske strifdsvogner

UKRAINSKE STRIDSVOGNER: Disse ukrainske stridsvognene nær byen Popasna fikk i oktober beskjed å trekke seg lenger vekk fra fronten. Russlands konflikt med Ukraina har skapt hodebry for Nato.

Foto: Morten Jentoft

Nå varsler Stoltenberg også at det kan bli aktuelt å ta opp igjen aktiviteten til samarbeidsrådet mellom Russland og Nato.

Forsvarsalliansen brøt det praktiske samarbeidet da russerne annekterte Krimhalvøya i 2014, men har opprettholdt noe kontakt – blant annet har Nato fortsatt et informasjonskontor i Moskva.

– Vi ser på muligheten for å arrangere et Nato-Russland-råd igjen. Vi la aldri ned rådet, sa Stoltenberg på spørsmål fra salen.

Stoltenberg manet til åpenhet og samarbeid, og viste til nedskytingen av et russisk jagerfly i Tyrkias luftrom som eksempel på at Russland opptrer på en måte som kan gi farlige situasjoner.

Retorikken mellom Russland og Nato er fortsatt tøff, men president Vladimir Putin sa til avisa Bild i januar at han er åpen for å ta opp igjen samarbeidet med Nato.

Overvåkingsfly mot IS

IS-krigere i Raqqa i Syria

IS-KRIGERE I SYRIA: Krigere fra terrorgruppa IS og Al-Qaida i Raqqa i Syria

Foto: Uncredited / Ap

Også kampen mot terrorgruppa IS ble tatt opp i Brussel.

På spørsmål fra pressen bekreftet Stoltenberg at USA har spurt Nato om å støtte kampen mot ekstremistgruppen IS ved å bruke alliansens overvåkingsfly.

Nato har ingen direkte rolle i kampen mot IS, men har uttrykt sterk bekymring for terrorgruppas fremmarsj.

Stoltenberg sier de nå ser på forespørselen.

Større forsvarsbudsjetter

I mange år har Natos generalsekretærer oppfordret medlemslandene til å bruke mer penger på forsvar.

Minst 2 prosent av verdiskapningen bør settes av til forsvar, mener alliansen, men kun fire europeiske land nådde målet i fjor - Storbritannia, Polen, Estland og Hellas.

Du kan lese hele årsrapporten på Natos egne nettsider.

SISTE NYTT

Siste nytt