Hopp til innhold

– Nato bør finne ut hva de egentlig vil

Professor i samfunnssikkerhet mener Nato mangler en skikkelig strategi for hva de vil oppnå. I helgen er det Nato-toppmøte i Stavanger.

Belgium NATO

Professor Odd Einar Olsen ved Universitetet i Stavanger mener at Nato takler dagens trusselbilde på en «uklar» måte. Her et møte mellom Nato-landenes forsvarsministre i Brussel i sommer.

Foto: Thierry Monasse / Ap

Odd Einar Olsen

Odd Einar Olsen, professor i samfunnssikkerhet ved Universitetet i Stavanger.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Natos største utfordring er at de bør finne ut hva de egentlig vil. Erfaringene fra Afghanistan, Libya, Syria og Irak tyder ikke på at de har en god strategi for hva de vil oppnå med sine aktiviteter, sier Odd Einar Olsen, som er professor i samfunnssikkerhet ved Universitetet i Stavanger.

Under helgens toppmøte samles 300 deltakere fra 53 land under det som er høstsesjonen til Natos parlamentarikerforsamling. Den norske delegasjonen består av fem medlemmer og fem varamedlemmer som er valgt av Stortinget.

Forsamlingen møtes to ganger i året. Formålet er å påvirke Natos politikk og pengebruk, og på agendaen står blant annet konflikten mellom Russland og Ukraina, klimaendringer, IS og terrorisme.

– Total fiasko

– I Afghanistan var de klare nok, men du må ha veldig spesielle briller på deg for å se at dette ikke var en total fiasko. Det startet med at de skulle bekjempe terrorisme og endte opp med en parodi om at de var der for å bygge skoler for småjenter og slike ting, sier professoren.

Jens Stoltenberg i Nato-hovudkvarteret i Brussel.

Generalsekretær Jens Stoltenberg i Nato-hovedkvarteret i Brussel.

Foto: Virginia Mayo / Ap

Olsen synes ikke at Nato takler dagens trusselbilde på en optimal måte.

– Det virker ikke som de har en klar strategi, og alt virker veldig uklart. Det er også interessant å se hvordan de reagerer når det gjelder Russlands bombing. De reagerte ikke på samme måte da Tyrkia, som er et Nato-land, gikk inn og bombet IS, men i stedet bombet PKK, sier han.

Tyrkias bombing mottok ingen protester fra Nato, ifølge professoren, men nå reagerer de på grunn av Russlands bombing i Syria.

– Etter mitt skjønn bør Nato gå inn i et samarbeid med Russland. De er et stort og mektig land. I stedet for å slåss mot dem, så bør enn prøve å alliere seg med dem, mener Olsen.

– Det er lett å kritisere

Øyvind Halleraker

Øyvind Halleraker (H), stortingsrepresentant og leder for den norske delegasjonen under Nato-møtet i Stavanger.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

Øyvind Halleraker (H), som leder den norske delegasjonen under Nato-møtet er sterkt uenig i professorens påstander.

– Det er lett å kritisere at ikke alt gikk bra, men har han tenkt på hvordan Afghanistan så ut før Nato gikk inn? Før gikk nesten ingen barn på skole, nå går over 40 prosent på skole. I tillegg har Nato bidratt til mange positive humanitære konsekvenser.

NRK har også vært i kontakt med Nato sentralt. Kommunikasjonsenheten skriver i en e-post at:

«Afghanistan har vært og fremdeles er det mest kompliserte oppdraget Alliansen har tatt på seg noen gang».

Halleraker understreker at Nato har en viktig hovedoppgave og strategi er å trygge medlemslandenes sikkerhet.

– Det har vi klart siden starten, sier Halleraker.

Han mener også at professoren snur problematikken om Russland på hodet.

– Det er ikke vi som truer Russland, det er de som truer vesten, understreker han.