Hopp til innhold

Slutter opp om Taliban i frustrasjon

Flere steder forteller folk det samme: Afghanerne slutter opp om Taliban mer på grunn av feilaktige arrestasjoner og brutal fremferd av de internasjonale styrkene enn av begeistring over den fundamentalistiske bevegelsen.

Jalalabad i Nangarhar-provinsen, Afghanistan

Fortsatt sliter den vestligstøttede aghanske regjeringen med å opparbeide seg autoritet hos den afghanske befolkningen. Det gjelder også i Jalalabad i Nangarhar-provinsen.

Foto: Karl Hans Johansen / NRK

Afghanistan: Gro Holm
Foto: NRK

President Barack Obama og hans rådgivere konkluderte denne uken med at den nåværende strategien i Afghanistan virker som den skal.

Talibans frammarsj er bremset opp i flere områder eller snudd til tilbakegang i andre område.

Men det gjelder ikke over alt. I Nangarhar-provinsen øst for hovedstaden, er både Taliban og en Al Qaida-tilknyttet organisasjon mer merkbar enn på lenge.

Arrestert tross støtte

Mohamad Tahir satt inntil nylig i provinsforsamlingen. Han er sønn av en av de eldste og mektigste klanlederne i Shirzad-distriktet, som ligger omlag 60 kilometer fra Jalalabad, provinshovedstaden i Nangarhar.

Mohamad Tahir

Mohamad Tahir holder fast på motstanden mot Taliban.

Foto: Gro Holm / NRK

Shirzad rommer omlag 70000 sjeler fordelt på sju landsbyer. De aller fleste er bønder.

- Vi har hele tiden støttet Karzais regjering, forteller Mohamad.

Likevel ble han, faren og broren ble arrestert av amerikanerne i 2007, mistenkt for forbindelse med Taliban og Al Qaida.

Etter to års opphold i amerikansk fangenskap på Bagram-basen ved Kabul, endret broren drastisk oppfatning.

- Han var rasende på amerikanerne. Han mente det ville være en stor synd å fortsette samarbeidet med dem og regjeringen. Vi ble jo arrestert uten grunn. Til og med folk på Bagram skjønte det til slutt, og skrev et unnskyldningsbrev.

- Her i Shirzad øker oppslutningen om Taliban på grunn av arrestasjonene av uskyldige sivile, sier Mohamad.

Jalalabad i Nangarhar i Afghanistan

Sivilbefolkningen i Afghanistan er krigstrøtte, etter sammenhengende 30 års krig og stridigheter.

Foto: Karl Hans Johansen / NRK

Taliban-ordrer

Han er ikke like uforsonlig som broren, og mener de tross alt må fortsette å samarbeide med Karzai og sentrale myndigheter.

Men i hans landsby er han og hans meningsfeller på vikende front.

Kvelden før vi møttes, hadde vel 200 Taliban-soldater kommet til farens hus for å be ham fjerne en antenne for mobilnettet som sto på eiendommen.

- Min far hadde tidligere nektet å fjerne antenna, derfor omringet de huset og fjernet antenna selv. Det skjedde etter et vedtak i Talibans militærråd i Pakistan. De mente at amerikanerne bruker mobilnettet til å spore Taliban-soldater, forteller Tahir.

Han sier den afghanske staten overhodet ikke har noen innflytelse i Shirzad lenger. Deres makt er begrenset til kontorene der distriktsadministrasjonen holder til.

- Alle vet at vi støtter administrasjonen, for kontorene ligger i vår landsby, forteller Mohamad.

Taliban på jakt

Han peker bort på en gruppe menn som sitter under tak 20 meter unna. En av dem viser seg å være distriktsguvernøren, en vakker mann kledd i hvitt hodeplass og lyse farger.

Guvernør Asil Khan er fortvilet, men det er en lavmælt fortvilelse.

- Hovedveiene til distriktet er under Talibans kontroll. På hjemveien etter en reise fikk jeg vite at Taliban lå i bakhold på seks steder langs veien til distriktshovedstaden.

- Ved hjelp av kontakter i min egen klan klarte jeg å ta meg fram til fots, men det tok seks timer, forteller han.

Distriktsguvernøren er ikke tvil om hvorfor Taliban har styrket sin stilling i det siste.

Asil Khan, distriktsguvernør i Sherzad-distriktet i Afghanistan

Asil Khan, distriktsguvernør i Sherzad-distriktet.

Foto: Gro Holm / NRK

- Vi har en 20 kilometer lang grense med Pakistan. Våre sikkerhetsstyrker er ikke i stand til å kontrollere grensa. Taliban kan passere fritt, og drar ofte her fra videre inn i andre afghanske provinser, sier Khan.

Khan er maktesløs, han kontrollerer i virkeligheten bare noen bygninger. Resten kontrolleres av Talibans skyggeadministrasjon, komplett med skyggeguvernør og det hele.

Treningsleire i Pakistan

Noen dager etter vårt møte ble den sittende skyggeguvernøren arrestert av NATO-styrker. En Taliban-soldat ble drept. Det var definitivt en seier.

Men det betyr ikke slutt på Taliban-kontroll, for det er ingen knapphet på Taliban-kandidater til å overta. I august ble den forrige skyggeguvernøren drept av NATO, uten merkbare konsekvenser for sivilbefolkningen.

- I leirene i Pakistan trenes hele tiden nye Taliban-soldater. Hvorfor setter ikke NATO inn styrkene sine der, spurte flere meg.

- Vel, jeg kunne nok forklart, men selv en forklaring høres lett ut som et forsvar i ørene til en krigstrøtt befolkning. Og det må andre ta seg av, sukker han.

SISTE NYTT

Siste nytt