Hopp til innhold

Stiller ut levende dans på museum

For første gang i Norge blir levende dans stilt ut på museum, og publikum blir med som en del av det hele.

dansere ringve

Lars Erik Brustad Melhus og Tone Erlien er godt i gang med utstillingsarbeidet på Ringve musikkmuseum.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

– Du skal bli litt svett når du går ut fra utstillinga, du skal ha dansa, sier museumspedagog på Ringve musikkmuseum, Lars Erik Brustad Melhus til NRK.

Norsk dansehistorie

Tre museer i Trondheim, Ringve, Rockheim og Sverresborg, rydder ny mark og lanserer prosjektet interaktiv danseformidling på museum.

– Alle museene skal ta opp ulike tema. Ringve skal ta opp dans i Norge, som skal representere mangfoldet og inkludere mange dansesjangre. Mens utstillinga på Sverresborg blir mer tidspreget, og Rockheim har hintet frem at de vil ha 50-tallet og oppover, sier prosjektleder Tone Erlien til NRK.

Det hele begynte da Erlien skrev en masteroppgave om dans på museum.

– I Norge er det ikke testet ut før. Publikum vil få en helt annen opplevelse av dans, sier Erlien.

Prosjektet, som er et samarbeid mellom Norsk senter for folkemusikk og folkedans og Museene i Sør-Trøndelag, ønsker å inspirere publikum til å delta i dansen i utstillingen og gjennom dette få kjennskap til ulike danseuttrykk.

– Det å få inn dansere fra ulike miljø til å være formidlere vil være en viktig ressurs, men også nyere teknologi som sensorer og mer direkte oppgaver til publikum vil være viktig, sier Brustad Melhus.

(Artikkelen fortsetter under):

dansere ringve

Tre museer i Trondheim ønsker å inspirere publikum til å delta i dansen.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Vil at publikum skal sende inn dansevideoer

Publikum vil blant annet møte tekniske og interaktive danseinstallasjoner, bildegalleri, filmgalleri og dokumentarfilmer. Utstillinga åpner ikke før neste år, men arbeidet er godt i gang.

– Nå begynner vi å lande en skisse sånn rent innholdsmessig, hvor vi har delt inn utstillinga i hvordan vi vil at folk skal oppleve den, sier Erlien.

Museene vil også publikum skal sende inn sine dansefilmer.

– Bare korte klipp med dans på forskjellige arenaer. Det kan være fra kjøkkenet, trening, utendørs eller på konkurranse. Hvis folk sender inn vil det bli en del av utstillinga, sier Erlien.