– Museene bør bli dristigere

KAPP (NRK): Regjeringa ønsker at norske museer skal bidra aktivt i samfunnsdebatten, men få gjør det. Et av unntakene er Mjøsmuseet på Kapp, som nå engasjerer seg i miljødebatten.

Stiller ut gammelt toalett
Foto: Hanne Stine Kind / NRK

– Vi har et sterkt miljøperspektiv på utstillinga, sier prosjektleder for «Mjøsas Ark», Inger Christine Årstad.

Hun snakker ivrig mens hun flytter på en plakat om Mjøsas voktere. Utstillinga skal sette fokus på forholdet mellom Mjøsa og menneskene opp gjennom tidene. Og ikke minst forurensningsproblematikken.

I Norge har det vært mer vanlig å sette fokus på vanskelige historier enn kontroversielle tema.

Liv Ramskjær, generalsekretær i Musemsforbundet

"Vaskemaskindisco", Mjøsas Ark

VASKEMASKINDISCO: De som har laget utstillinga på Kapp håper publikum får noe å tenke på når det gjelder forbruk av vann og vaskeprodukter.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

– Museene bør bli dristigere

– Vi må passe på Mjøsa og være bevisst hva vi tømmer i vasken og toalettet, sier Årstad.

Utstillinga viser blant annet et stort «vaskemaskindisco» som skal illustere forbrukernes holdning til vann.

Nettopp miljøfokuset gjør denne utstillinga spesiell. Til tross for at regjeringen oppfordrer norske museer til å være aktive kulturinstitusjoner er det få som faktisk våger.

– Museene kunne nok blitt dristigere enn det de ofte er. Men det er tunge tradisjoner for å være balansert og nøytral, sier generalsekretær i Museumsforbundet, Liv Ramskjær.

Liv Ramskjær

BØR UTFORDRE: Generalsekretær i Museumsforbundet, Liv Ramskjær mener museene bør utfordre mer enn de gjør i dag.

Foto: Unn Bjørge7kulturrådet

Hun sier dette også kommer frem i undersøkelser internasjonalt om hvordan folk vil at museene skal være.

Samtidig tar museumsansatte valg hele tiden om hva de viser fram på en utstilling. Så de kunne fint sette agenda i mye større grad enn de gjør til nå, mener Ramskjær.

Hun mener museene har stor makt til å påvirke, og viser blant annet til utstillinga om Sanatoriebarna ved Teknisk Museum. Den skapte debatt og nylig fikk barna oppreisning .

Les også: Er dette fremtidens museum?

– Ubehagelig med følsomme tema

Forsker og etnolog Kathrin Pabst jobber som leder for fagseksjonen ved Vest-Agder-museet i Kristiansand.

Gamle vaskeprodukter, Mjøsas Ark

OPPFORDRER TIL MILJØHENSYN: Mjøsmuseet mener forbrukere rundt Mjøsa må bli mer miljøbevisste. Her er gamle vaskeprodukter.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

Hun har en doktorgrad i etikk og har skrevet avhandlinga «Mange hensyn å ta – mange behov å avveie. Moralske utfordringer museumsansatte møter i arbeidet med følsomme tema». Hun tror museene er forsiktige med vanskelige tema fordi de vet folk unngår dem.

– Generelt så er det stor motstand mot følsomme tema som berører folks identitet. Når det gjelder utstillingen om Mjøsa er det kanskje slik at folk alltid har trodd at Mjøsa har vært ren og fin, sier Pabst.

Den største utfordringen for Mjøsa i dag er nok klimaendringene. I tillegg skyller vi forbrukere ut en rekke skadelige stoffer i innsjøen.

Arne Julsrud Berg, direktør Mjøsmuseet

– Vi forteller bare fakta

Direktør ved Mjøsmuseet, Arne Ulsrud Berg sier utstillinga bare forteller folk det som forskning viser.

Arne Julsrud Berg ved Thorstadbua

TAR STANDPUNKT: Direktør for Mjøsmuseet Arne Julsrud Berg.

Foto: Knut Røsrud / NRK

– Vi forteller fakta om situasjonen i Mjøsa i dag basert på forskning. Det handler om forurensningstrusler og om at gjennomsnittstemperaturen i Mjøsa i 2014 er den høyeste som er målt siden målingene startet, sier Berg.

Han sier det er viktig for museet å si noe om hvordan folk lever rundt Mjøsa i dag, og at dette er i tråd med føringene fra kulturdepartementet.

Utstillinga åpner på søndag klokka 12.00.