Hopp til innhold

Mannfolk skal redde omsorgssektoren

Et halvt tusen trønderske menn ville inn i kvinne- og omsorgsyrke. Nå skal 132 av dem redde omsorgssektoren.

Mann i sykeseng sykepleier

Det er et stort behov for flere hender i omsorgssektoren. Nå ønsker 132 voksne trønderske menn å ta utdanning som helsefagarbeidere.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

13 sykehjem i Trøndelag er nå opplæringssted for voksne menn som vil gå en ny retning. De aller fleste av de 500 mennene som har meldt seg, kom fra tradisjonelle håndverksyrker. Etter en nøye utvelgelse står nå 132 menn klare til å ta en komprimert utdannelse som helsefagarbeidere.

Les også: Menn strømmer til omsorgsyrker

– Stor oppslutning

Frode Røsberg

Frode Rønsberg er leder for prosjektet Menn i helse.

Foto: Rune Karlsen

– Vi har fått langt større oppslutning om dette enn vi hadde våget å håpe på, sier Frode Rønsberg som leder prosjektet "Menn i helse".

"Menn i helse" er i utgangspunktet et tiltak gjennom Trondheim kommune og NAV, men i dag er mannfolkene under utdanning ved seks sykeheimer i Nord-Trøndelag, og sju i sørfylket.

– Disse mennene har jobbet innenfor mange forskjellige yrker tidligere. De vi har valgt ut er veldig motiverte, og kan forhåpentligvis være utdannet høsten 2016, sier Frode Rønsberg til NRK.

Les også: Vil ha flere menn i helsevesenet

– Framtidas redningsmenn

Han mener det er viktig med flere mannfolk innen helse- og omsorgssektoren.

– Mennene kan være framtidas redningsmenn innen denne sektoren. Jeg tror ikke vi alene kan være med på å løse bemanningsfloka, men vi kan bidra, mener han.

Per Åge Sørgård har utdanning innenfor dagligvarehandelen, og har den siste tiden jobbet som selger. Nå vil han bli helsefagarbeider.

– Jeg er nok innerst inne en omsorgsperson, og angrer ikke på at jeg startet denne utdanningen. Jeg synes dette er helt fabelaktig, og vi vet det er et stort behov for arbeidskraft innenfor helsevesenet.

– Ikke minst er det bruk for mannfolk med mange tunge løft. Samtidig tror jeg mange eldre menn synes det er koselig å kunne prate med en mann, sier Per Arne Sørgård.

Løft på sykeheim

Det er mange tunge løft innenfor eldreomsorgen. Nå vil flere menn også ta et tak.

Foto: NRK