Hopp til innhold

Vil ha flere menn i helsevesenet

Kun én av ti helsearbeidere i Norge er menn. Det vil Trondheim kommune gjøre noe med.

Eldreomsorg (illustrasjon)

De fleste helsearbeidere i Norge er kvinner. Nå vil Trondheim kommune rekruttere flere menn.

Foto: Colour Box

– Jeg gleder meg til å gå på jobb, det er derfor jeg valgte det. Man får så mye tilbake. Hvordan de smiler når du kommer og vekker dem om morgenen. Det er så lite som skal til, sier Andreas Johnsen til NRK.no.

Johnsen er førsteårslæring som helsearbeider ved Valentinlyst sykehjem i Trondheim. Men han tilhører en gruppe som er ganske liten.

I dag er kun en av ti ansatte i helsesektoren menn. I Trondheim kommunejobber 3600 kvinner, og bare 400 menn innenfor helse og velferd. Det vil kommunen gjøre noe med. Prosjektet «Menn i helse» skal friste flere menn til bransjen.

Gir en smakebit

– Vi ønsker å bli en foregangskommune i å rekruttere flere menn inn i helse- og velferdstjenesten, sier prosjektleder for ”Menn i helse”, Frode Rønsberg til NRK.no.

Prosjektet tilbyr en åtte ukers smakebit for menn som vil prøve ut helsevesenet.

– Vi vet at helsevesenet trenger masse arbeidskraft i fremtiden. I Trondheim har vi behov for over 1000 nye stillinger de neste 25 årene. I dag benytter vi bare halvparten av befolkningen, sier Rønsberg.

Rekrutterer tidlig

Flere rekrutteringspatruljer drar rundt på skoler for å få unge til å velge retningen. De er spesielt aktive nå før fristen til å søke videregående skole går ut.

– Jeg er med på dette fordi det var derfor jeg søkte dette. Jeg tenkte egentlig å søke restaurant og matfag selv, men fordi de pratet på ungdomsskolen min, så ombestemte jeg meg. Jeg har ikke angret en dag siden, sier Johnsen.

Setter pris på menn

Hjelpearbeidere i Trondheim synes det er positivt at kommunen vil rekruttere mer menn.

– Det trengs flere menn, det liker beboerne og, spesielt de mannlige, sier hjelpepleier Elisabeth Kipsgård ved Valentinlyst sykehjem til NRK.no.

– Må få bedre balanse

Prosjektet ”Menn i helse” blir støttet av Helsedirektoratet. De mener jobben i helsesektoren ikke kan gjøres uten at menn kommer på banen.

– Det er et faktum at vi må få bedre balanse. Hvis flere menn blir introdusert for yrket på en positiv måte, så tror vi flere vil finne det attraktivt å jobbe der, sier prosjektleder for Kompetanseløftet 2015 i Helsedirektoratet, Tonje Thorbjørnsen til NRK.no.