NRK Meny
Normal

Menn strømmer til omsorgsyrker

Et unikt prøveprosjekt i Trondheim fikk menn over i omsorgsyrker. Nå vil helseministeren innføre det samme i resten av landet.

Et nytt prosjekt fra Trondheim kommune verver yrkessjåfører til omsorgsyrker.

Menn til omsorgsyrker

– For meg var dette muligheten til å endelig gjøre det jeg ønsket, sier Per Kristian Nilsen som tidligere var yrkessjåfør, men som nå jobber som omsorgsarbeider.

Muligheten fikk han gjennom prøveprosjektet «Menn i helse» som Trondheim kommune startet for å rekruttere flere menn til omsorgsyrkene.

Trenger menn
Frode Røsberg

Frode Røsberg, prosjektleder for «Menn i helse».

Foto: Rune Karlsen / NRK

Prosjektet går ut på å la menn prøve seg i omsorgsyrker i åtte uker. Resultatet ble en økning i antallet mannlige søkere til omsorgsstillinger.

– Det er meningsløst å kun rekruttere folk fra det ene kjønnet. Vi trenger å rekruttere fra begge kjønn. Det er også viktig at begge kjønn er representert i tjenestene vi skal gi brukerne våre, sier Frode Rønsberg, prosjektleder for «Menn i helse».

– Et interessant forsøk

Det er beregnet at Norge trenger 60.000 nye helsearbeidere for å takle eldrebølgen som kommer om ti år. I dag er kun ti prosent av alle helsearbeidere i Norge menn.

Jonas Gahr Støre

Helseminister Jonas Gahr Støre vil innføre prosjektet fra Trondheim i resten av landet.

Foto: Rune Karlsen / NRK

– Det tallet bør fint kunne øke, sier helseminister Jonas Gahr Støre.

Fredag presenterte han stortingsmeldingen som viser hvordan Norge skal rekruttere nok folk til helsesektoren for å håndtere eldrebølgen. Et av tiltakene er å innføre prøveprosjektet fra Trondheim i resten av landet.

– De har innført et interessant forsøk. Mange menn søker på stillinger, mange flere enn det er stillinger, og det er veldig motiverende, sier Støre.

– Kjempekoselig

Selv om samfunnet har gått i retning av å bli mer likestilt, er det likevel en stor overvekt av kvinner som velger å utdanne seg til jobber i omsorgsyrkene.

Nilsen syntes det var utfordrende å skifte yrke i voksen alder, men mener han ble tatt godt imot. Han oppfordrer også andre til å gjøre det samme.

– Det er bare å hoppe i det. Du kommer ikke til å angre på det. Det er kjempekoselig, sier han.

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal
Femte året med spel i år