Å høste fullt ut spiselige grønnsaker i januar er ikke helt naturlig. Men på Frosta går det an. Første nyttårsdag tok Jan Lutdal en sjekk av gulrot som fremdeles står i jorda, og de var fremdeles akkurat som gulrot skal være og smake.
– Det milde været er selvsagt årsaken til at gulrota står seg godt. Men noen kuldegrader tåler de nok om så er. Nå var det mest for artig at vi å dro dem opp av jorda, de er i alle fall både sprø og spiselige, sier Lutdal.
Gulrota ble spist i jula, sammen med sodd.
Gambling å vente
Klimaet er i endring, men det betyr ikke at trønderske bønder tør eller bør vente til jul med å høste grønnsakene sine. Det kunne imidlertid bety økonomiske fordeler, mener Arnar Risan ved Mære landbruksskole.
– Om vi med høy grad av sikkerhet kunne regne med mildvær fram til jul, ville et lag med halm over åkeren isolere godt, og dermed gjøre innhøstinga mer fleksibelt. Da ville bonden spare penger på lagring av grønnsaker. Bøndene skal tross alt være leveringsdyktige helt fram til sommeren. Tradisjonell lagring under optimale forhold koster en god del gjennom vinteren, bemerker Risan.
Høstes vanligvis i oktober
Risan betrakter det foreløpig som en kuriositet at gulrota står seg så godt fram til nyttår.
– Det vil være en viss gambling å vente med innhøstinga blant profesjonelle dyrkere, om i det hele tatt noen tenker på det. For bare et par år siden var førjulsvinteren iskald, og gulrot i jorda berger ikke i minus 20 over lang tid. Det vanlige er at grønnsakene er i hus innen utgangen av oktober.
Så kom selvplukkerne
Jan Lutdal på Frosta har gulrota stående på en jordflekk til hobbybruk. Selv driver han ikke dyrking i større skala, og har et par mål til hobbydyrking. Et innlegg på Facebook-siden hans viste frisk gulrot rett fra jorda, og tilbudet om sjølplukk ga respons.
– Det meldte seg umiddelbart flere som ville plukke sjøl. De fikk kurv og kasse full av prima vare, forteller Lutdal.