Når helga kommer velger mange av oss å kose seg litt ekstra med frokosten. Egg og bacon er en klassiker, men nå er det ikke bare til helgefrokosten vi bruker bacon. Nordmenn er i ferd med å ta etter amerikanerne. Vi er i ferd med å bli bacongale.
Så langt i år er det solgt mer enn 9600 tonn med bacon i norske butikker.
– De siste 12 månedene har baconsalget i norsk dagligvarehandel økt med 4,2 prosent. Det har økt jevnt og trutt de siste årene, men nå ser vi at salget øker ytterligere enn tidligere, sier PR-rådgiver i Nortura, Marthine Haugen Petersen.
For noen år siden gikk det også mye bacon da lavkarbo-dietten var på sitt mest populære.
Baconland
USA har lenge vært et baconland. Der spiser hver amerikaner i snitt ca. åtte kilo i året av det salte svinekjøttet. Der kan man finne bacon i en lang rekke produkter, som vi foreløpig ikke har her til lands.
Nortura tror det er i ferd med å forandre seg.
– Vi ser allerede nå at bacon dukker opp i stadig flere produkter. Det er et veldig anvendelig produkt som kan tilberedes på ulike måter, og salt og røyksmaken fungerer godt som smakstilsetter, sier Petersen.
Nortura prøvde seg i sommer blant annet på å selge runde baconskiver som passet til hamburgere.
– Vi tror den brede bruken av baconprodukter er en trend vi bare har sett starten på. Ser man på andre land øker baconsalget kraftig og vi forventer å se en økning i Norge også, sier hun.
Petersen forteller at bacon nå brukes i baking, det glaseres, på is og flere andre ting.
Ingen baconkrise
Amerikanernes hunger etter bacon har ført til at prisen på sideflesk har økt med 174 prosent fra april til august. Petersen tror ikke helgefrokosten i Norge blir like svindyr med det første.
– Det er ingen baconkrise i Norge, sier Petersen.