Hopp til innhold

– Et viktig sted for oss alle

NTNU har utformet et informasjonssenter hvor man får oppleve hele historien om 22. juli så detaljert som mulig.

Bombeeksplosjon i Regjeringskvartalet 22. juli

STERKE HENDELSER: I informasjonssenteret om 22. juli vil hele historien bli fremstilt i detalj.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Neste uke åpner informasjonssenteret om 22. juli i høyblokken i Regjeringskvartalet. Dette er resultatet av et oppdrag NTNU fikk av Kommunal – og moderniseringsdepartementet, om å fremstille det som skjedde den dagen på en faktabasert måte.

Tor Einar Fagerland

SPENT: Historisk ansvarlig Tor Einar Fagerland er spent på åpningen av utstillingen.

Foto: NTNU

– Vi tror dette vil bli et viktig sted for oss alle. Både berørte, de som opplevde dagen og ikke minst for ungdom som vokser opp nå. Dette er jo tenkt som et sted som skal fokusere på læring og kunnskap om hendelsen, forteller historiker ved NTNU og historisk ansvarlig for utstillingen, Tor Einar Fagerland til NRK.

Ikke et minnested

Sammen med arkitekt Atle Aas har forskningsgruppa fra NTNU skapt en utstilling hvor vi får oppleve objekter, tekster, bilder og filmer fra dagen.

Breiviks uniform

UNIFORMERT: Denne dukken er kledd opp i utstyr som viser hva Breivik hadde på seg på Utøya. Bildet ble vist under 22. juli-rettssaken.

Foto: Politiet

– Det som møter den besøkende er selve åstedet hvor hendelsen skjedde. Dette er fysiske bevis på en virkelig hendelse som rammet virkelige mennesker. I denne utstillingen forteller vi historien om det som skjedde 22. juli, i Oslo og på Utøya i detalj. Vi forteller også om mobiliseringen i etterkant, rettssaken og drar da utstillingen frem til framleggelsen av 22. juli-kommisjonen, forklarer Fagerland.

I tillegg til bilder fra dagen, tekster fra rettssaken og kommisjonen vil også objekter fra selve dagen bli stilt ut. Her vil man blant annet få se restene av bombebilen, Breiviks ID-kort og annet utstyr han brukte.

– Historien i seg selv er jo så sterk og utstillingen viser hva som skjedde fra A til Å. Den er laget ut av respekt for de etterlatte, de som omkom og de som overlevde. Jeg vil ikke kalle det et minnested. Vi har et rom med bilder av de omkomne og det er også et rom hvor de overlevende forteller sin historie, men alt er jo en del av den grufulle sannheten av hva som skjedde den dagen, forteller leder for støttegruppen etter 22. juli, Lisbeth Røyneland til NRK.

(Artikkelen fortsetter under):

Vraket av bombebilen

UTSTILLINGSOBJEKT: Vraket av bombebilen er et av mange objekter fra dagen som stilles ut.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Samarbeid med berørte

Lisbeth Kristine Røyneland

VELDIG STERK: Lisbeth Røyneland mener dette er en viktig og sterk utstilling.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Forskningsgruppa ved NTNU har hatt en nær dialog med AUF og Støttegruppen etter 22. juli gjennom hele prosjektet.

– Dette er en veldig kompleks hendelse som ligger nært i tid. Støttegruppen og AUF har vært tydelige på at de ikke trenger disse objektene, bildene og tekstene for å bli påminnet hendelsen, men det er ikke bare en utstilling for dem. Den er for alle andre og kanskje spesielt for dem som var veldig unge da det skjedde, sier Fagerland.

Røyneland mener utstillinga blir en sterk og viktig opplevelse for de besøkende.

– Hele hendelsen blir veldig konsentrert. Det skaper en realitet over det hele, du ser alle elementene som gjør det mer virkelig. Ingenting blir pakket inn, sier hun.