Hopp til innhold

Kowalczyks trener: – Endringene ble gjort for at Justyna ikke skulle vinne igjen

WARSZAWA/OSLO (NRK.no): Justyna Kowalczyks trener er i harnisk over det endrede programmet i Tour de Ski, som han mener ble gjort ene og alene for å sikre sammenlagtseier til Marit Bjørgen.

Justyna Kowalczyk

Justyna Kowalczyks beslutning om å trekke seg fra Tour de Ski har skapt bølger hjemme i Polen

Foto: Kristine Nordvik Skeide / NRK

– Jeg føler meg litt trist, sier Kowalczyk til NRK noen timer atter at hun har tatt beslutningen om å stå over årets Tour de Ski.

Hun brukte i stedet dagen til å shoppe i Oberhof. Hjemreisen tar hun først lørdag.

– Et komplott

Samtidig skaper treneren hennes oppstandelse i Polen med uttalelsene han har kommet med etter at Kowalczyk trakk seg fra touren. Han er rasende over at arrangøren endret søndagens jaktstart til en sprint i fristil, som er en av Kowalczyks dårligste øvelser.

– Dette er et åpenbart kartlagt komplott, en bevisst handling til å øke sjansene til kun én person. Jeg vil ikke nevne med navn hvem jeg mener, men alle vet det. Programendring pga. mangel av snø er ren løgn, og alt ble gjort for at Justyna ikke skulle vinne igjen. Derfor har vi bestemt oss for å ikke delta i dette spetakkelet, sier Aleksander Wierietielny til polsk TV.

– Det er klart at han snakker om Marit Bjørgen, tilføyde TVPs kommentator Przemyslaw Babiarz like etterpå.

Kowalczyk selv sier avgjørelsen var en av hennes vanskeligste i karrieren.

– Men jeg mener det var en riktig beslutning. Det er ikke fair med fem skøyteteapper og to klassisk-etapper. Det er den vikitgste konkurransen i verdenscupen, og må være fair, sier hun.

Skal bruke Bjørgens resept

Kowalczyk skal bruke tiden fremover til å trene til OL.

– Nå skal jeg prøve å kopiere Bjørgens resept, som mange eksperter har prøvd å overtale meg til tidligere. Hun har droppet touren før viktige mesterskap som OL i Vancouver og VM i Oslo i 2011, og da vant hun flere gull. Nå skal vi se om resepten fungerer også i mitt tilfelle. Jeg har vunnet Tour de Ski fire ganger, og behøver ikke bevise noe mer, sa hun.

Kowalczyk understreker at hun ikke er sint.

– Men men jeg er trist fordi jeg likte touren, som jeg betrakter som mitt kongerike, men dette er ikke min tour.

– En parasitt

TVPs kommentator Marek Jozwik har kalt årets TdS for en skandale, og franske Pierre Mignerey fra FIS som sto bak endringer for en parasitt "som har noe galt i sitt hode".

– Man må passe på ham de nærmeste årene, fordi han dreper langrenn bevisst. Denne gangen har han drept ikke bare Tour de Ski, men hele verdenscupen. Herr Franskmann tror at han regjerer på sin egen privat gård, sier han.

Det er som om man, og sammenligner det med å bytte underlag i Wimbledon dagen før tennisturneringen skal starte.

Reklamebortfall

TVPs reaksjon er forståelig siden den statlige stasjonen som i tillegg til abonnement og statlig tilskudd også lever av reklame, har budsjettert med Tour de Ski som en stor inntektskilde.

Nå blir det store tap siden kun få polakker vil følge langrennssendinger uten Kowalczyk. På polske internettfora oppfordrer man til boikott av hele touren for å vise sympati med Kowalczyk og sende signal til FIS.

Polen står for 40 prosent av seertall i langrenn takket være Kowalczyk, og tv- eksponering er viktig for alle sponsorer – ikke bare polske.

– FIS kutter grenen de sitter på, kommenterte eksperter i TVP på lørdag.

Siste nytt

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal