Hopp til innhold

Bjørgen om Kowalczyk: – Tror ikke protesten fungerer

OBERHOF (NRK.no): Marit Bjørgen (33) synes Justyna Kowalczyk (30) er tøff som velger å boikotte Tour de Ski. Likevel mener den norske favoritten at Kowalczyks solo-protest er fånyttes.

Bjørgen og Kowalczyk

TROR IKKE BOIKOTTEN FØRER FRAM: Marit Bjørgen er storfavoritt i Tour de Ski etter at Justyna Kowalczyk har bestemt seg for å boikotte.

Foto: Anders Wiklund / SCANPIX / NTB scanpix

– Det er veldig synd, det synes jeg absolutt. Men det er en avgjørelse hun har tatt og det får ikke jeg gjort noe med. Vi skal uansett ut og gjøre jobben, sa Bjørgen til NRK.no bare en liten time før prologstarten i Oberhof.

 • Se Tour de Ski-starten på NRK1 fra kl 14.00 eller hør direkte på radio P1 eller på «NRK Sport» på DAB+!
Marit Bjørgen og Justyna Kowalczyk

ÉN FAVORITT BORTE: Marit Bjørgen har sitt livs største sjanse til å vinne Tour de Ski etter at Kowalczyk har trukket seg.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

NRK møtte den norske langrennsdronningen ved langrennsstadion i Oberhof, bare en liten time før hun vant tour-åpningen med 1,9 sekunder.

Bjørgen har, som resten av nasjonen, blitt kjent med at Justyna Kowalczyk har bestemt seg for å stå over hele Tour de Ski etter det hun mener er urettferdig behandling fra FIS-ledelsen.

Tror ikke protesten gir effekt

Lørdag morgen, bare timer før starten, trakk Kowalczyk seg fra startlistene. Bjørgen synes den polske erkerivalen er tøff – men tror ikke protesten gir noen effekt.

– Er det tøft av henne å markere dette overfor FIS?

– Ja, det er det, men sånn som det er ser ut nå så fungerer det jo ikke. Skulle noe ha skjedd måtte vi ha gått sammen om dette alle sammen, mener Bjørgen.

Endret fra klassisk til fristil

FIS valgte å endre rennprogrammet bare to dager før Tour de Ski-starten, og har gjort om en av etappene fra klassisk til fri teknikk grunnet lite snø i Oberhof.

Den avgjørelsen likte Kowalczyk dårlig. Fredag fortalte hun NRK om det hun mener er en urettferdig og skuffende avgjørelse fra arrangørene.

– Jeg skjønner ikke hvorfor de endrer det. En klassiskløype kan jo være mye smalere enn en fristilsløype, og vil kreve mindre snø å lage. Hvorfor endrer de da til fristil? Jeg forstår det bare ikke, sa Kowalczyk fredag.

Den polske Tour de Ski-spesialisten (Kowalczyk har vunnet fire år på rad) får imidlertid ingen sympati fra renndirektør i FIS, Pierre Mignerey.

– Vi gjorde alt vi kunne, og vi mener vi har funnet den beste og eneste løsningen på problemet. Dessuten er det ikke vår oppgave å legge til rette for enkelte utøvere eller lag, sier Mignerey til NRK.no.

VIDEO: Se FIS-sjefen snakke om Kowalczyks boikott

(artikkelen fortsetter under videoen)

Pierre Mignerey, renndirektør i FIS, kommer til å savne Justyna Kowalczyk i Tour de Ski, men sier også at eventet er stort nok uten polakken. Reporter: Ida Nysæter Rasch.

FIS-direktør Pierre Mignerey snakker med NRKs Ida Nysæter Rasch om Justyna Kowalczyks valg.

Bjørgen er favoritt

Bjørgen har også bitt seg merke i den manglende snøen i Oberhof. Også hun er enig i at snøsituasjonen i den tyske alpebyen er stusslig.

– Det er litt trist, jeg må innrømme det. Jeg gleder meg til å komme til Sveits der det er litt mer snø, smiler Bjørgen til NRK.

Hele fem av de sju tour-etappene vil gå i fri teknikk. Det favoriserer både Therese Johaug og Marit Bjørgen. NRKs ekspert Carl Henning Gran mener Bjørgen er soleklar favoritt.

– Norge har aldri hatt større vinnersjanser. Det blir en «walk in the park» for Marit, i alle fall om hun har mer enn ett minutt på Therese før den siste bakken. Og det tror jeg hun kommer til å ha på grunn av alle sprinterne, sier Gran.

Lørdagens prolog ble altså vunnet av Marit Bjørgen, 1,9 sekunder foran Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Dermed har Bjørgen festet et godt grep om Tour-seieren allerede.

Siste nytt

 • Hovland misset cuten – ute av British Open etter kriserunde

  Viktor Hovland var ikke i nærheten av å spille seg ut av trøbbel i British Open. Han fikk seks bogeyer på fredagens runde og røk ut.

  Med totalt ti slag over par var Hovland langt unna å klare cuten.

  Det er tredje gang i år at den norske golfproffen ikke tar seg til helgespillet i en majorturnering. Den ene gangen han greide det, slo han til med en 3.-plass i PGA-mesterskapet.

  Hovland var på etterskudd etter en åpningsrunde på 75 slag, og det skulle bli enda verre dagen derpå. Nordmannen pådro seg fire bogeyer på sine sju første hull og falt kraftig nedover resultatlistene. Tre av smellene kom etter hverandre.

  Åtte hull på par fulgte før det igjen kladdet skikkelig for Hovland. Han fikk bogey på både tredje og nest siste hull på den tøffe banen i skotske Troon. Det ga en 77-runde og delt 113.-plass.

  British Open er årets fjerde og siste majorturnering. Der har Hovland en 4.-plass fra 2022 som karrierebeste.

  Shane Lowry fra Irland er på topp før helgens to siste runder. Han leder med sju slag under par, mens engelskmennene Daniel Brown og Justin Rose er nærmest på -5.

  Om under to uker går Hovland i gang med OL-golfen. Håpet er at han skal kjempe om medalje, men 2024-formen er ikke er godt tegn før Paris-lekene.

  (NTB)

  Viktor Hovland
  Foto: AP
 • Carlsen med perfekt kvartfinale – satte rivalen i sjakk matt

  Magnus Carlsen tok seg lett av Jan Nepomnjasjtsjij i kvartfinalen i årets tredje Champions Chess Tour-turnering. Han vant tre strake partier.

  Carlsen gjorde unna duellen på et nettbrett. Vanligvis spiller han onlinesjakken på en datamaskin, men ikke denne gangen.

  Første parti så ut til å ebbe ut i remis, men i sluttfasen tippet det i Carlsens favør. Det neste avgjorde han på nådeløst vis med svarte brikker etter litt over 40 trekk.

  – Her er det sjakk matt på brettet! Veldig uvanlig, spillerne gir ofte opp før partiet avgjøres (på den måten), utbrøt TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer.

  Carlsen fortsatte storspillet også i det tredje partiet. Han trengte bare remis for å ta kvartfinaleseieren, men vant overbevisende.

  – For en prestasjon av Magnus, sa Hammer.

  Nepomnjasjtsjij var utfordrer da Carlsen i 2021 forsvarte og vant VM-tittelen i langsjakk for siste gang.

  Årets tredje Champions Chess Tour-turnering spilles som et sluttspill og har et dobbelt utslagssystem. Det gjør at taperne får en ny sjanse til å ta seg videre.

  Carlsen vant årets første CCT-turnering, men tapte i mai den andre utgaven. Begge finalene var mot Alireza Firouzja

  (NTB)

  Magnus Carlsen
  Foto: NTB
 • Knutsen beklager etter massiv kritikk

  Bodø/Glimt-trener Kjetil Knutsen innrømmer ovenfor TV 2 at han utøvde «dårlig ledelse» etter den mye omtalte situasjonen mellom han og Sandefjords lege lørdag.

  Knutsen ble kritisert for å ikke ta Jostein Gundersen av banen etter to hodesmeller i kampen mot Sandfjord, selv om legen til hjemmelaget mente han burde det.

  – Det er av og til sånn at du trenger litt betenkningstid. Jeg har ikke taklet det spesielt bra. Det er egentlig hele saken for meg: Jeg føler jeg setter vikarlegen til Sandefjord i en vanskelig situasjon. Det beklager jeg, sier Knutsen til TV 2.

  I et intervju med NRK tirsdag sa treneren følgende:

  – Han såkalte legen fra Sandefjord har jeg aldri sett før og aldri møtt før, før han er i min tekniske sone og fysisk holder tilbake vår spiller. Det er det jeg reagerer på.

  Før kveldens kamp mot Odd, tar Knutsen selvkritikk:

  – Jeg må understreke at jeg har aldri ment at det er en trener som skal vurdere en hodeskade på en spiller. Sånn som settingen ble, mener jeg spilleren burde blitt tatt ut, sier han til TV 2.

  kjetil Knutsen
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal