Bjørgen om Kowalczyk: – Tror ikke protesten fungerer

OBERHOF (NRK.no): Marit Bjørgen (33) synes Justyna Kowalczyk (30) er tøff som velger å boikotte Tour de Ski. Likevel mener den norske favoritten at Kowalczyks solo-protest er fånyttes.

Bjørgen og Kowalczyk

TROR IKKE BOIKOTTEN FØRER FRAM: Marit Bjørgen er storfavoritt i Tour de Ski etter at Justyna Kowalczyk har bestemt seg for å boikotte.

Foto: Anders Wiklund / SCANPIX / NTB scanpix

– Det er veldig synd, det synes jeg absolutt. Men det er en avgjørelse hun har tatt og det får ikke jeg gjort noe med. Vi skal uansett ut og gjøre jobben, sa Bjørgen til NRK.no bare en liten time før prologstarten i Oberhof.

 • Se Tour de Ski-starten på NRK1 fra kl 14.00 eller hør direkte på radio P1 eller på «NRK Sport» på DAB+!
Marit Bjørgen og Justyna Kowalczyk

ÉN FAVORITT BORTE: Marit Bjørgen har sitt livs største sjanse til å vinne Tour de Ski etter at Kowalczyk har trukket seg.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

NRK møtte den norske langrennsdronningen ved langrennsstadion i Oberhof, bare en liten time før hun vant tour-åpningen med 1,9 sekunder.

Bjørgen har, som resten av nasjonen, blitt kjent med at Justyna Kowalczyk har bestemt seg for å stå over hele Tour de Ski etter det hun mener er urettferdig behandling fra FIS-ledelsen.

Tror ikke protesten gir effekt

Lørdag morgen, bare timer før starten, trakk Kowalczyk seg fra startlistene. Bjørgen synes den polske erkerivalen er tøff – men tror ikke protesten gir noen effekt.

– Er det tøft av henne å markere dette overfor FIS?

– Ja, det er det, men sånn som det er ser ut nå så fungerer det jo ikke. Skulle noe ha skjedd måtte vi ha gått sammen om dette alle sammen, mener Bjørgen.

Endret fra klassisk til fristil

FIS valgte å endre rennprogrammet bare to dager før Tour de Ski-starten, og har gjort om en av etappene fra klassisk til fri teknikk grunnet lite snø i Oberhof.

Den avgjørelsen likte Kowalczyk dårlig. Fredag fortalte hun NRK om det hun mener er en urettferdig og skuffende avgjørelse fra arrangørene.

– Jeg skjønner ikke hvorfor de endrer det. En klassiskløype kan jo være mye smalere enn en fristilsløype, og vil kreve mindre snø å lage. Hvorfor endrer de da til fristil? Jeg forstår det bare ikke, sa Kowalczyk fredag.

Den polske Tour de Ski-spesialisten (Kowalczyk har vunnet fire år på rad) får imidlertid ingen sympati fra renndirektør i FIS, Pierre Mignerey.

– Vi gjorde alt vi kunne, og vi mener vi har funnet den beste og eneste løsningen på problemet. Dessuten er det ikke vår oppgave å legge til rette for enkelte utøvere eller lag, sier Mignerey til NRK.no.

VIDEO: Se FIS-sjefen snakke om Kowalczyks boikott

(artikkelen fortsetter under videoen)

Pierre Mignerey, renndirektør i FIS, kommer til å savne Justyna Kowalczyk i Tour de Ski, men sier også at eventet er stort nok uten polakken. Reporter: Ida Nysæter Rasch.

FIS-direktør Pierre Mignerey snakker med NRKs Ida Nysæter Rasch om Justyna Kowalczyks valg.

Bjørgen er favoritt

Bjørgen har også bitt seg merke i den manglende snøen i Oberhof. Også hun er enig i at snøsituasjonen i den tyske alpebyen er stusslig.

– Det er litt trist, jeg må innrømme det. Jeg gleder meg til å komme til Sveits der det er litt mer snø, smiler Bjørgen til NRK.

Hele fem av de sju tour-etappene vil gå i fri teknikk. Det favoriserer både Therese Johaug og Marit Bjørgen. NRKs ekspert Carl Henning Gran mener Bjørgen er soleklar favoritt.

– Norge har aldri hatt større vinnersjanser. Det blir en «walk in the park» for Marit, i alle fall om hun har mer enn ett minutt på Therese før den siste bakken. Og det tror jeg hun kommer til å ha på grunn av alle sprinterne, sier Gran.

Lørdagens prolog ble altså vunnet av Marit Bjørgen, 1,9 sekunder foran Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Dermed har Bjørgen festet et godt grep om Tour-seieren allerede.

Siste nytt

 • Atlético vant etter VAR-drama

  Atlético Madrid mistet en straffe og en scoring etter videodømming, men var likevel sterkest og slo Juventus 2–0 i den første åttedelsfinalen i mesterligaen. Med 2–0 har Madrid-klubben et knallsterkt utgangspunkt før returoppgjøret i Torino 12. mars.

  Spain Soccer Champions League
  Foto: Manu Fernandez / AP
 • City vant med ti mann

  Manchester City tok oppskriftsmessig ledelsen borte mot Schalke 04, men så snudde kampen. Det tyske hjemmelaget ble tildømt to straffespark, og satte begge. I andre omgang fikk Nicolas Ottamendi sitt andre gule kort og marsjordre, men City ga seg ikke. Leroy Sané satte et herlig frispark, og i sluttminuttene slet Raheem Sterling seg fri og bredsidet inn seiersmålet.

 • Kasper forsvarer valget av Pattaya

  FIS-president Gian-Franco Kasper (75) forsvarer beslutningen om at Det internasjonale skiforbundets kongress legges til Thailand. Norges Skiforbund ønsket at FIS-kongressen i 2020 ikke skulle arrangeres i Pattaya.

  – Pattaya er ikke bare sexindustri. Etter det jeg vet, er det en by med fasiliteter for å avholde store kongresser. Byen har også den luksusen vi trenger for våre delegater, sa FIS-president Kasper på en pressekonferanse i Seefeld.

  Kasper
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal