Sundby støtter Kowalczyk: – Dette rennet er blitt en parodi

OBERHOF (NRK.no): Martin Johnsrud Sundby (29) mener Justyna Kowalczyk (30) «har baller» som tør å ta et standpunkt mot Tour de Ski-arrangørene. Nordmannen er langt på vei enig med polakken.

Martin Johnsrud Sundby

HAR RESPEKT FOR KOWALCZYK: Martin Johnsrud Sundby mener Tour de Ski-starten i Oberhof er et parodirenn.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

– Dette er en parodi. Det er ikke dette vi skiløperne trener for og brenner for. Nå er vi her bare for å gi sponsorer og TV-seerne det de vil ha, og gå noen runder nede på stadion. Dette er bare tull, sier Martin Johnsrud Sundby til NRK.no like før starten på herrenes prolog.

Lite snø i Oberhof

LITE SNØ: Det er lite snø å spore utenfor den preparerte løypa i Oberhof.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / Reuters

Lørdag formiddag ble det kjent at storfavoritt Justyna Kowalczyk har bestemt seg for å boikotte hele touren etter det hun mener er urettferdig behandling fra FIS-ledelsen.

Kowalczyks avgjørelse bunner ned i arrangørenes avgjørelse om å endre den andre etappen til en fristilssprint grunnet de elendige snøforholdene i Oberhof.

Opprinnelig skulle langrennsløperne gå en ni kilometers klassisk-etappe på søndag, men et slikt program er det ikke tilstrekkelig med snø til å gjennomføre.

I stedet blir det nok en sprint, og totalt fem av sju etapper vil foregå i fri teknikk.

Les også: Bjørgen mener Kowalczyks protest er nyttesløs

Mener Kowalcyzk fortjener respekt

Sundby er langt på vei enig med sin polske kollega.

Når NRK møter ham, kikker han utover de grønnkledte åssidene i Oberhof, der det lørdag er fire varmegrader og ikke et eneste snøfnugg utenfor den korte prolog-løypa.

Røa-løperen, som er blant de største favorittene i herreklassen, vil imidlertid ikke gå så langt som Kowalczyk og droppe touren helt.

– Nei, jeg har ikke tenkt til å gjøre det. Kowalczyk har baller, altså. Det er ganske rått å være regjerende tour de ski-mester og så velge å stå over. Det er for å markere saken sin at hun gjør det, og det fortjener hun all mulig respekt for, sier Sundby til NRK.

Sundby: – Burde hatt reservearena

Sundby er først og fremst skuffet over at FIS ikke har planlagt bedre med tanke på den manglende snøen i Tyskland. Da NRK inspiserte stadion i Oberhof lørdag formiddag, var det svært tynt med snø i den korte prolog-løypa. Snøen som er lagt i løypa, er heller ikke av spesielt god kvalitet.

Bjørgen i Oberhof

GRØNT: Marit Bjørgen under lørdagens prolog i Oberhof. Søndag skal det gås sprint i den samme løypa.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg hadde håpet å kunne kose meg med flotte konkurranser her i Tour de Ski, og det blir det ikke når det er blir sånn som dette, sier Sundby.

– Hva burde FIS gjort annerledes?

– Det er ganske naturlig at man bør ha en reservearena klar når man arrangerer et skirenn. Det har man når man skal gå Gåseburennet hjemme i Norge og også på kretsmesterskapsnivå i Oslo. Det hadde vært naturlig å hatt en reservearena, sier Sundby.

Bjørgen mener løypa holdt

Marit Bjørgen vant kvinnenes prolog med 1,9 sekunders seiersmargin på Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Etter løpet fortalte hun om de utfordrende snøforholdene ute i prolog-løypa.

– Jeg synes de hadde fått til en bra løype med tanke på utgangspunktet. Sportslig var det forsvarlig å gå. Alternativet hadde vært å avlyse og det er ingen tjent med. Men guttene skal gå to runder, så da får vi se hvor godt løypa holder, sier Bjørgen til det norske pressekorpset.

Siste nytt

 • Etterforsker rasistiske tilrop

  Den italienske storklubben Juventus skal etterforske en hendelse der Milan-keeper Mike Maignan ble utsatt for rasistiske tilrop før søndagens kamp.

  En talsmann i Juventus har opplyst det til nyhetsbyrået AFP. Tilropene ble fanget på video av en annen tilskuer som var til stede under Serie A-kampen som endte 1-1 søndag.

  Ifølge italienske medier vil også Det italienske fotballforbundet (FIGC) åpne en selvstendig etterforskning for å finne tilskueren i videoen.

  Mike Maignan
  Foto: Isabella Bonotto / AFP
 • Hovland forberedt på tøft publikum

  Norges golfess Viktor Hovland er sikker på at han kommer til å håndtere et eventuelt fiendtlig publikum under Ryder Cup som starter fredag.

  Det europeiske laget vil trolig få en tøff mottakelse når de skal forsvare pokalen på Whistling Straits-banen utenfor Sheboygan i Wisconsin.

  Hovland er en av tre ferske spillere på det europeiske Ryder Cup-laget. Han tar det ikke tungt om han opplever motbør fra tilskuerne.

  – Jeg liker å tro at jeg har noen fans der ute som ikke nødvendigvis vil bue mot oss, men vi hvis de ender opp med å gjøre det, får det bare være, sa nordmannen.

  Viktor Hovland
  Foto: SAM GREENWOOD / AFP
 • Everton ute etter straffedrama

  Etter åtte rundar med straffespark var cupbomba eit faktum; QPR slo ut Everton av den engelske ligacupens tredje runde.

  Tom Davies bomma på straffe for Everton og Jimmy Dunne kunne sørge for at OPR er klar for fjerde runde.

  Ved full tid stod det 2–2 mellom laga.

  Også mellom Fulham og Leeds gjekk det til ein dramatisk straffesparkkonkurranse, men etter seks rundar kunne Leeds-fansen sleppe jubelen laus.

  Carabao Cup - Third Round - Queens Park Rangers v Everton
  Foto: Peter Cziborra / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal