Hopp til innhold

Sundby støtter Kowalczyk: – Dette rennet er blitt en parodi

OBERHOF (NRK.no): Martin Johnsrud Sundby (29) mener Justyna Kowalczyk (30) «har baller» som tør å ta et standpunkt mot Tour de Ski-arrangørene. Nordmannen er langt på vei enig med polakken.

Martin Johnsrud Sundby

HAR RESPEKT FOR KOWALCZYK: Martin Johnsrud Sundby mener Tour de Ski-starten i Oberhof er et parodirenn.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

– Dette er en parodi. Det er ikke dette vi skiløperne trener for og brenner for. Nå er vi her bare for å gi sponsorer og TV-seerne det de vil ha, og gå noen runder nede på stadion. Dette er bare tull, sier Martin Johnsrud Sundby til NRK.no like før starten på herrenes prolog.

Lite snø i Oberhof

LITE SNØ: Det er lite snø å spore utenfor den preparerte løypa i Oberhof.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / Reuters

Lørdag formiddag ble det kjent at storfavoritt Justyna Kowalczyk har bestemt seg for å boikotte hele touren etter det hun mener er urettferdig behandling fra FIS-ledelsen.

Kowalczyks avgjørelse bunner ned i arrangørenes avgjørelse om å endre den andre etappen til en fristilssprint grunnet de elendige snøforholdene i Oberhof.

Opprinnelig skulle langrennsløperne gå en ni kilometers klassisk-etappe på søndag, men et slikt program er det ikke tilstrekkelig med snø til å gjennomføre.

I stedet blir det nok en sprint, og totalt fem av sju etapper vil foregå i fri teknikk.

Les også: Bjørgen mener Kowalczyks protest er nyttesløs

Mener Kowalcyzk fortjener respekt

Sundby er langt på vei enig med sin polske kollega.

Når NRK møter ham, kikker han utover de grønnkledte åssidene i Oberhof, der det lørdag er fire varmegrader og ikke et eneste snøfnugg utenfor den korte prolog-løypa.

Røa-løperen, som er blant de største favorittene i herreklassen, vil imidlertid ikke gå så langt som Kowalczyk og droppe touren helt.

– Nei, jeg har ikke tenkt til å gjøre det. Kowalczyk har baller, altså. Det er ganske rått å være regjerende tour de ski-mester og så velge å stå over. Det er for å markere saken sin at hun gjør det, og det fortjener hun all mulig respekt for, sier Sundby til NRK.

Sundby: – Burde hatt reservearena

Sundby er først og fremst skuffet over at FIS ikke har planlagt bedre med tanke på den manglende snøen i Tyskland. Da NRK inspiserte stadion i Oberhof lørdag formiddag, var det svært tynt med snø i den korte prolog-løypa. Snøen som er lagt i løypa, er heller ikke av spesielt god kvalitet.

Bjørgen i Oberhof

GRØNT: Marit Bjørgen under lørdagens prolog i Oberhof. Søndag skal det gås sprint i den samme løypa.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg hadde håpet å kunne kose meg med flotte konkurranser her i Tour de Ski, og det blir det ikke når det er blir sånn som dette, sier Sundby.

– Hva burde FIS gjort annerledes?

– Det er ganske naturlig at man bør ha en reservearena klar når man arrangerer et skirenn. Det har man når man skal gå Gåseburennet hjemme i Norge og også på kretsmesterskapsnivå i Oslo. Det hadde vært naturlig å hatt en reservearena, sier Sundby.

Bjørgen mener løypa holdt

Marit Bjørgen vant kvinnenes prolog med 1,9 sekunders seiersmargin på Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Etter løpet fortalte hun om de utfordrende snøforholdene ute i prolog-løypa.

– Jeg synes de hadde fått til en bra løype med tanke på utgangspunktet. Sportslig var det forsvarlig å gå. Alternativet hadde vært å avlyse og det er ingen tjent med. Men guttene skal gå to runder, så da får vi se hvor godt løypa holder, sier Bjørgen til det norske pressekorpset.

Siste nytt

 • Hovland misset cuten – ute av British Open etter kriserunde

  Viktor Hovland var ikke i nærheten av å spille seg ut av trøbbel i British Open. Han fikk seks bogeyer på fredagens runde og røk ut.

  Med totalt ti slag over par var Hovland langt unna å klare cuten.

  Det er tredje gang i år at den norske golfproffen ikke tar seg til helgespillet i en majorturnering. Den ene gangen han greide det, slo han til med en 3.-plass i PGA-mesterskapet.

  Hovland var på etterskudd etter en åpningsrunde på 75 slag, og det skulle bli enda verre dagen derpå. Nordmannen pådro seg fire bogeyer på sine sju første hull og falt kraftig nedover resultatlistene. Tre av smellene kom etter hverandre.

  Åtte hull på par fulgte før det igjen kladdet skikkelig for Hovland. Han fikk bogey på både tredje og nest siste hull på den tøffe banen i skotske Troon. Det ga en 77-runde og delt 113.-plass.

  British Open er årets fjerde og siste majorturnering. Der har Hovland en 4.-plass fra 2022 som karrierebeste.

  Shane Lowry fra Irland er på topp før helgens to siste runder. Han leder med sju slag under par, mens engelskmennene Daniel Brown og Justin Rose er nærmest på -5.

  Om under to uker går Hovland i gang med OL-golfen. Håpet er at han skal kjempe om medalje, men 2024-formen er ikke er godt tegn før Paris-lekene.

  (NTB)

  Viktor Hovland
  Foto: AP
 • Carlsen med perfekt kvartfinale – satte rivalen i sjakk matt

  Magnus Carlsen tok seg lett av Jan Nepomnjasjtsjij i kvartfinalen i årets tredje Champions Chess Tour-turnering. Han vant tre strake partier.

  Carlsen gjorde unna duellen på et nettbrett. Vanligvis spiller han onlinesjakken på en datamaskin, men ikke denne gangen.

  Første parti så ut til å ebbe ut i remis, men i sluttfasen tippet det i Carlsens favør. Det neste avgjorde han på nådeløst vis med svarte brikker etter litt over 40 trekk.

  – Her er det sjakk matt på brettet! Veldig uvanlig, spillerne gir ofte opp før partiet avgjøres (på den måten), utbrøt TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer.

  Carlsen fortsatte storspillet også i det tredje partiet. Han trengte bare remis for å ta kvartfinaleseieren, men vant overbevisende.

  – For en prestasjon av Magnus, sa Hammer.

  Nepomnjasjtsjij var utfordrer da Carlsen i 2021 forsvarte og vant VM-tittelen i langsjakk for siste gang.

  Årets tredje Champions Chess Tour-turnering spilles som et sluttspill og har et dobbelt utslagssystem. Det gjør at taperne får en ny sjanse til å ta seg videre.

  Carlsen vant årets første CCT-turnering, men tapte i mai den andre utgaven. Begge finalene var mot Alireza Firouzja

  (NTB)

  Magnus Carlsen
  Foto: NTB
 • Knutsen beklager etter massiv kritikk

  Bodø/Glimt-trener Kjetil Knutsen innrømmer ovenfor TV 2 at han utøvde «dårlig ledelse» etter den mye omtalte situasjonen mellom han og Sandefjords lege lørdag.

  Knutsen ble kritisert for å ikke ta Jostein Gundersen av banen etter to hodesmeller i kampen mot Sandfjord, selv om legen til hjemmelaget mente han burde det.

  – Det er av og til sånn at du trenger litt betenkningstid. Jeg har ikke taklet det spesielt bra. Det er egentlig hele saken for meg: Jeg føler jeg setter vikarlegen til Sandefjord i en vanskelig situasjon. Det beklager jeg, sier Knutsen til TV 2.

  I et intervju med NRK tirsdag sa treneren følgende:

  – Han såkalte legen fra Sandefjord har jeg aldri sett før og aldri møtt før, før han er i min tekniske sone og fysisk holder tilbake vår spiller. Det er det jeg reagerer på.

  Før kveldens kamp mot Odd, tar Knutsen selvkritikk:

  – Jeg må understreke at jeg har aldri ment at det er en trener som skal vurdere en hodeskade på en spiller. Sånn som settingen ble, mener jeg spilleren burde blitt tatt ut, sier han til TV 2.

  kjetil Knutsen
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal