NRK Meny
Normal

FIS: – Ikke vår oppgave å legge til rette for enkelte utøvere

OBERHOF (NRK.no): Renndirektør i det internasjonale skiforbundet, Pierre Mignerey, tar ikke selvkritikk etter at Justyna Kowalczyk (30) har valgt å stå over Tour de Ski.

Justyna Kowalczyk

BOIKOTTER TOUREN: Justyna Kowalczyk har bestemt seg for å stå over hele Tour de Ski. FIS-ledelsen gir henne ingen sympati.

Foto: JEAN-PIERRE CLATOT / Afp

 • Se Tour de Ski-prologen fra kl 14.00 på NRK1 eller hør direkte på NRK P1 og NRK Sport på DAB+!

– Det er ikke bra for touren, men det er hennes avgjørelse og sånn blir det, sier Pierre Mignerey, mannen som tok avgjørelsen om å endre rennprogrammet i Tour de Ski.

Pierre Mignerey

STÅR VED AVGJØRELSEN: Renndirektør i FIS, Pierre Mignerey.

Foto: FIS

Endringen som altså fikk Justyna Kowalczyk til å boikotte hele Tour de Ski lørdag formiddag.

– Jeg beklager, men i denne situasjonen kan jeg ikke stille opp i Tour de Ski, skriver hun på sin Facebook-side.

Den franske FIS-sjefen står fast ved at rennendringen, altså at den andre etappen ble endret fra en klassisk ni-kilometer til en sprint i fri teknikk, var nødvendig for å i det hele tatt få gjennomført touren.

– Vi gjorde alt vi kunne, og vi mener vi har funnet den beste og eneste løsningen på problemet. Dessuten er det ikke vår oppgave å legge til rette for enkelte utøvere eller lag, sier Mignerey til NRK.no.

Kowalczyk irritert over stilendring

Torsdag ble avgjørelsen om rennendringen tatt – kun to dager før Tour de Ski skulle starte. Den sene endringen gjorde Justyna Kowalczyk forbannet, som først og fremst mener det er unødvendig at etappen er gjort om fra klassisk til fristil.

– Jeg skjønner ikke hvorfor de endrer det. En klassiskløype kan jo være mye smalere enn en fristilsløype, og vil kreve mindre snø å lage. Hvorfor endrer de da til fristil? Jeg forstår det bare ikke, sa Kowalczyk fredag.

Mignerey har imidlertid en forklaring på hvorfor etappen ble endret.

– Det er på grunn av snøen. For det første er det lite snø her. Oppå snøen er det et tynt lag med ren snø, men under er det 15–20 cm med veldig skitten snø. Om man går for dypt, som man ville gjort i klassisk, kommer den skitne snøen frem og løypa blir enda dårligere, sier Mignerey.

Franskmannen presiserer at en sprint i klassisk først og fremst ville blitt et problem for de mannlige løperne.

– Dersom sprinten gikk i klassisk ville det blitt for mye staking, spesielt for herrene. Løypa er nemlig litt for lett til å bli gjennomført i klassisk, forklarer Mignerey.

VIDEO: Kowalczyk står over Tour de Ski

(artikkelen fortsetter under videoen)

Den polske favoritten har bestemt seg for ikke å gå Tour de Ski.

VIDEO: Justyna Kowalczyk står over Tour de Ski

Hater skøyting

Totalt vil fem av de sju tour-etappene gå i fri teknikk – en stilart som Justyna Kowalczyk aldri har likt. Hun har flere ganger uttalt at hun «hater å skøyte» og at det gir henne smerter i beina.

Kowalczyk har lagt mye av grunnlaget for sine tidligere tourseire nettopp på de klassiske etappene. Med Kowalczyk ute av konkurransen vil kampen om seieren fort bli en duell mellom Marit Bjørgen og Therese Johaug.

De to norske jentene er storfavoritter. Prologen for kvinner og menn starter kl 14.00 og blir sendt på NRK1.

Siste nytt

 • Zuccas nye sjef klar

  51 år gamle David Quinn er ansatt som ny trener for Mats Zuccarellos NHL-klubb New York Rangers. Quinn kommer fra trenerjobben til Boston University. Quinn erstatter Alain Vigneault. Han fikk sparken bare timer etter at New York Rangers ikke tok seg til NHL-sluttspillet for første gang siden 2010.

  Mats Zuccarello Aasen
  Foto: Elsa / Getty Images
 • Ancelotti blir Napoli-trener

  Carlo Ancelotti (58) har skrevet under en treårskontrakt som trener for serie A-klubben Napoli. Ancelotti fikk sparken i Bayern München sist høst. Han erstatter Maurizio Sarri som ledet Napoli til andreplass bak Juventus. Sarri skal være aktuell som ny trener i både Chelsea og Zenit St. Petersburg.

  SOCCER-ITALY-NAP/
  Foto: Charles Platiau / Reuters
 • Viviani med sin fjerde seier

  Elia Viviani tok sin fjerde etappeseier under Giro d'Italia onsdag. Han er dermed den første italieneren på fire år til å vinne fire etapper i én og samme utgave av Giro d'Italia.

  Alle sammenlagtfavorittene kom seg helskinnet til mål, og Simon Yates er fortsatt mannen som innehar den rosa ledertrøya etter den 17. etappen over 155 kilometer fra Riva del Garda til Iseo.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal