Hopp til innhold

FIS: – Ikke vår oppgave å legge til rette for enkelte utøvere

OBERHOF (NRK.no): Renndirektør i det internasjonale skiforbundet, Pierre Mignerey, tar ikke selvkritikk etter at Justyna Kowalczyk (30) har valgt å stå over Tour de Ski.

Justyna Kowalczyk

BOIKOTTER TOUREN: Justyna Kowalczyk har bestemt seg for å stå over hele Tour de Ski. FIS-ledelsen gir henne ingen sympati.

Foto: JEAN-PIERRE CLATOT / Afp

 • Se Tour de Ski-prologen fra kl 14.00 på NRK1 eller hør direkte på NRK P1 og NRK Sport på DAB+!

– Det er ikke bra for touren, men det er hennes avgjørelse og sånn blir det, sier Pierre Mignerey, mannen som tok avgjørelsen om å endre rennprogrammet i Tour de Ski.

Pierre Mignerey

STÅR VED AVGJØRELSEN: Renndirektør i FIS, Pierre Mignerey.

Foto: FIS

Endringen som altså fikk Justyna Kowalczyk til å boikotte hele Tour de Ski lørdag formiddag.

– Jeg beklager, men i denne situasjonen kan jeg ikke stille opp i Tour de Ski, skriver hun på sin Facebook-side.

Den franske FIS-sjefen står fast ved at rennendringen, altså at den andre etappen ble endret fra en klassisk ni-kilometer til en sprint i fri teknikk, var nødvendig for å i det hele tatt få gjennomført touren.

– Vi gjorde alt vi kunne, og vi mener vi har funnet den beste og eneste løsningen på problemet. Dessuten er det ikke vår oppgave å legge til rette for enkelte utøvere eller lag, sier Mignerey til NRK.no.

Kowalczyk irritert over stilendring

Torsdag ble avgjørelsen om rennendringen tatt – kun to dager før Tour de Ski skulle starte. Den sene endringen gjorde Justyna Kowalczyk forbannet, som først og fremst mener det er unødvendig at etappen er gjort om fra klassisk til fristil.

– Jeg skjønner ikke hvorfor de endrer det. En klassiskløype kan jo være mye smalere enn en fristilsløype, og vil kreve mindre snø å lage. Hvorfor endrer de da til fristil? Jeg forstår det bare ikke, sa Kowalczyk fredag.

Mignerey har imidlertid en forklaring på hvorfor etappen ble endret.

– Det er på grunn av snøen. For det første er det lite snø her. Oppå snøen er det et tynt lag med ren snø, men under er det 15–20 cm med veldig skitten snø. Om man går for dypt, som man ville gjort i klassisk, kommer den skitne snøen frem og løypa blir enda dårligere, sier Mignerey.

Franskmannen presiserer at en sprint i klassisk først og fremst ville blitt et problem for de mannlige løperne.

– Dersom sprinten gikk i klassisk ville det blitt for mye staking, spesielt for herrene. Løypa er nemlig litt for lett til å bli gjennomført i klassisk, forklarer Mignerey.

VIDEO: Kowalczyk står over Tour de Ski

(artikkelen fortsetter under videoen)

Den polske favoritten har bestemt seg for ikke å gå Tour de Ski.

VIDEO: Justyna Kowalczyk står over Tour de Ski

Hater skøyting

Totalt vil fem av de sju tour-etappene gå i fri teknikk – en stilart som Justyna Kowalczyk aldri har likt. Hun har flere ganger uttalt at hun «hater å skøyte» og at det gir henne smerter i beina.

Kowalczyk har lagt mye av grunnlaget for sine tidligere tourseire nettopp på de klassiske etappene. Med Kowalczyk ute av konkurransen vil kampen om seieren fort bli en duell mellom Marit Bjørgen og Therese Johaug.

De to norske jentene er storfavoritter. Prologen for kvinner og menn starter kl 14.00 og blir sendt på NRK1.

Siste nytt

 • KFUM sjokkerte Molde – utrolig rekke fortsatte

  KFUM Oslo tok en svært overraskende 3-2-seier borte mot Molde lørdag kveld.

  Matchvinner Johannes Nuñez er i fyr og flamme om dagen, og scoret enda en gang på bortebane. Det var den syvende bortekampen på rad med scoring for spissen.

  – Syv på rad ja. Folk sier det er historie. Første sesongen min i Eliteserien, så å skape historie er veldig stort for meg, sier Nuñez til NRK.

  Men det var Molde som tok ledelsen ved Mathias Fjørtoft Løvik etter 20 minutter.

  Kun to minutter senere svarte KFUM. Håkon Hoseth avsluttet fra skrått hold, via rumpa til Petter Nosa Dahl og i mål.

  Og KFUM ga seg ikke med det. Ayoub Aleesami steg til værs på en corner fra Robin Rasch og headet bortelaget i ledelsen.

  Oslo-laget var nære på å øke ledelsen flere ganger tidlig i andreomgang, blant annet da Simen Hestnes skjøt via en Molde-spiller og i stolpen etter 63 minutter. Men i stedet for at Oslo-laget skulle doble ledelsen, utlignet Magnus Wolff Eikrem for Molde bare sekunder senere. Dermed stod det 2-2.

  Hjemmelaget hadde flere sjanser til å ta tilbake ledelsen sent i omgangen, men igjen var det i andre enden det smalt.

  KFUM kontret på nydelig vis. Teodor Berg Haltvik hadde et nydelig forarbeid, før han spilte frem Johannes Nuñez. Spissen gjorde ingen feil alene med keeper.

  Dermed kan KFUM gå inn i lørdagskvelden som nummer seks på tabellen. Molde er nummer tre, åtte poeng bak serieleder Bodø/Glimt.

  Molde - KFUM
  Foto: Marius Simensen / NTB
 • Absurd rødt kort og overtidsdrama i Sarpsborg

  Det endte 1-1 mellom Sarpsborg 08 og Brann, men Henrik Meister lå an til å bli den store helten på overtid for Sarpsborg 08. Ett minutt på overtid steg spissen opp på et frispark og sendte vertene i ledelsen.

  Det var Meisters femte mål på to kamper, etter at han scoret fire mål mot Rosenborg forrige runde.

  Men Brann svarte umiddelbart. Aune Heggebø ble spilt fri i boksen og kunne enkelt sette inn utligningen for bortelaget, fire minutter på overtid.

  Bare minutter før overtidsdramaet hadde Sarpsborg 08s fysioterapeut, Joao Ferreira, fått rødt kort. Det første gulet får han for drøying av spillet, før han kjeftet på dommer Marius Lien og fikk sitt andre gule.

  – Det er en ordbruk og gestikulering jeg ikke kan tillate, sier Lien til NRK om Ferreiras andre gule kort.

  – Jeg sa til dommeren at det bør være oss og ikke han som bestemmer om vi skal ut på banen og gi behandling eller ikke. Det er vi som er kvalifisert til å ta den avgjørelsen, sier Ferreira til NRK.

  Rett etter Branns redusering fikk også Sarpsborg-trener Christian Michelsen sitt andre gule for kvelden. Begge for klaging på dommer.

  Sarpsborg 08 skapte de største sjansene i førsteomgang, men Branns keeper Mathias Dyngeland holdt gjestene inne i kampen med flere gode redninger.

  Bortelaget bedret seg i andreomgang. Brann-back Joachim Soltvedt hadde muligheten i femmeteren fra skrått hold, men avslutningen gikk i nettveggen.

  Hjemmelagets Daniel Job var svært nære å ta tilbake ledelsen dypt inne i overtiden, men Brann holdt unna.

  Uavgjortresultatet gjør at Brann befinner seg på en 2. plass, seks poeng bak Bodø/Glimt. Sarpsborg 08 ligger på 8. plass.

  Sarpsborg 08
  Foto: NTB
 • Pogacar tok sin femte etappeseier i årets Tour de France

  Det var femte gang at Tadej Pogacar krysset målstreken først i årets Tour de France. Han har vært overlegen i etapperittet og leder sammenlagt med over fem minutter.

  Pogacar (25) har allerede vunnet 16 etapper i Tour de France.

  Det var bare Jonas Vingegaard som fulgte Pogacar til bakketoppavslutningen.

  Tobias Halland Johannessen støtet seg opp til brudd og var lenge med i kampen om seieren. Han ble hentet inn av gruppen med sammenlagtfavorittene da det var fem kilometer igjen av etappen. Han kom til slutt i mål på 11. plass, 2.43 minutter bak Pogacar.

  Tour de France avsluttes søndag og Pogacar er med det kun en tempoetappe fra å vinne etapperittet.

  Med fire knalltøffe stigninger fordelt på 133 kilometer ble det satt et høyt tempo allerede i det første fjellet. Hovedfeltet smuldret opp på få minutter og en gruppe på tre ryttere fikk en liten luke ned til favorittgruppen.

  Halland Johannesen kom seg opp til favorittgruppen igjen og støtet seg fra sammen med to andre ryttere. De jaktet det store bruddet som hadde dannet seg i front.

  Da de tok igjen bruddet var bruddet på 10 ryttere. I det siste fjellet falt en etter en rytter av, med favorittgruppen på skuddhold.

  Det er bare noen dager siden at Halland Johannessen gikk i bakken, og det var nære også på den 20. etappen. Halland Johannessen hjul var borti hjulet foran, med det mistet han balansen. Like bak kom en motorsykkel som var nære å kjøre på den norske klatreren.

  Tour de France
  Foto: Stephane Mahe / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal