Hopp til innhold

150 bygg klare til å ta imot asylsøkere

Kommunene og private på Agder har meldt inn nærmere 150 bygninger som kan huse asylsøkere. I Søgne skal 165 flyktninger innta campinghyttene på Åros feriesenter.

Asylhytter

Åros feriesenter vil de neste månedene fungere som akuttmottak for flyktninger.

Foto: NRK

– Her tror jeg de vil få en rolig hverdag hvor de har muligheten til diverse aktiviteter hvis de ønsker det, eller de kan være i hyttene hvor de har tilgang til tv og internett, sier Thomas Helleland Homme i Mirador, som koordinerer akuttmottaket.

I løpet av få dager har campinghyttene på Åros feriesenter blitt gjort klare til å ta imot mennesker som trenger beskyttelse og en ny fremtid.

– Det haster

Ifølge UDI Sør jobbes det på spreng med å kartlegge bygninger som kan brukes av asylsøkere.

– Vi har stor interesse av å få en kartlegging og en oversikt over prosjekter som vi muligens kan gå i gang med, sier regiondirektør i UDI, Tormod Stavenes.

Tormod Stavenes

Tormod Stavenes, regiondirektør i UDI Sør, mener situasjonen er prekær, og jobber på spreng for å finne steder som kan brukes til akuttmottak for flyktningene.

Foto: Nora Lie

Kommunene og private på Agder har meldt inn nærmere 150 bygninger som kan huse asylsøkere. Det er alt fra bedehus og grendeskoler til hoteller. Totalt har disse bygningene plass til langt over tusen sengeplasser, ifølge byggeierne.

Så langt er det i Telemark og Agder klart 1400 plasser til asylsøkere.

Fylkesmennene sitter nå på lister over mulige bygninger, men det må sorteres på hva som kan brukes.

– Det er et stort og omfattende arbeid som pågår for tida, nettopp for å gjennomgå en sortering av de innkomne listene. Det haster. Det er ganske prekær situasjon med å få opprettet nødvendig antall plasser, sier Stavenes, og forteller at bare i forrige uke ble det etablert åtte nye mottak i Agder og Telemark, hvor Åros feriesenter var ett av dem.

Kun legevakttjeneste

Å bli vertskommune for akutte mottaksplasser kan være utfordrende, spesielt for helsetjenesten.

I utgangspunktet er det bare øyeblikkelig førstehjelp som tilbys flyktningene, men dersom de blir boende på Åros feriesenter lenger, tror fungerende kommunelege i Søgne, Frank Andersen, at helseressursene i kommunen blir for knappe.

– Hvis de blir boende i månedsvis, kanskje et halvt år, så må det etableres noe mer enn legevakttjeneste. Det er mennesker som kan ha sykdommer som sukkersyke, høyt blodtrykk, hjertesvikt, og andre tilstander som krever oppfølging, sier Andersen.

Kontrakten for flyktningmottaket ved Åros feriesenter varer frem til sommeren. Da tar solhungrige turister igjen over campinghyttene.

I løpet av de nærmeste dagene, vil det komme over 100 asylsøkere til Søgne. Kommunen har et stort apparat for å ta imot de nye innbyggerne. Men tilstrømningen av flyktninger utfordrer landets kommuner.
null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,58 kr
Dyrest kl. 20 2,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,7 kr 25 min.
  • Dusje 6,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %