Hopp til innhold

Ny trist rekord: Over fire millioner syrere på flukt

I tillegg lever 7,6 millioner på flukt inne i Syria, ifølge FN. Totalt er nesten halvparten av Syrias befolkning på flukt som følge av borgerkrigen.

Syria UN Refugees

DESPERASJON: Syrias nabolandyrkia har tatt i mot rundt 45 prosent av alle syriske flyktninger. På dette bildet fra 14. juni klatrer flyktninger over et piggtrådgjerde på grensen sørøst i landet for å unnslippe borgerkrigen.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

Ferske tall fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) viser at antall syriske flyktninger har passert fire millioner.

Siden borgerkrigen startet har 4.013.000 syrere fortlatt hjemlandet. FN antar at tallet vil øke til 4,27 millioner i løpet av 2015.

– Dette er største antall flyktninger fra én og samme konflikt på en generasjon, sier høykommissær António Guterres i en pressemelding.

Ikke siden 1992, da 4,6 millioner mennesker flyktet fra Afghanistan, har verden sett en så omfattende flyktningbølge.

Svært mange internt fordrevne

– Flyktningene fortjener verdenssamfunnets støtte, men lever likevel under dårlige forhold og synker stadig dypere ned i håpløs fattigdom, sier Guterres.

I tillegg til de over fire millionene som har dratt ut av Syria, lever 7,6 millioner mennesker på flukt inne i landet. På grunn av kamphandlinger på bakken er de internt fordrevne svært vanskelige å nå frem til, ifølge UNHCR.

Totalt er nesten halvparten av Syrias befolkning på 23 millioner på flukt. Da er ikke de over 270.000 asylsøknadene fra syrere i europeiske land medregnet.

Syria UN Refugees

1,8 MILLIONER: Over 1,8 millioner syrere har flyktet til Tyrkia siden borgerkrigen brøt ut. Kun 220.000 bor i statlige flyktningeleire. Dette bildet viser en leir i Suruc, på grensen til Syria.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

Nabolandene tar i mot flest

De nye tallene er basert på oppdaterte tall fra Tyrkia, som er det landet som har tatt i mot flest syrere siden borgerkrigen brøt ut:

  • 1.805.255 syriske flyktninger er i Tyrkia. Det tilsvarer 45 prosent av alle syriske flyktninger i regionen. Tyrkias øvrige befolkning er på 75 millioner.
  • 1.172.753 syriske flyktninger er i Libanon. Landet har fra før en befolkning på 4,5 millioner.
  • 629.128 syriske flyktninger er i Jordan, et land med en befolkning på 6,5 millioner.
  • 249.726 syriske flyktninger er i Irak. Den øvrige befolkningen er på 34 millioner.
  • 132.375 syriske flyktninger er i Egypt, og ytterligere 24.055 er i andre land i Nord-Afrika.

Syrerne som velger å flykte, gjør det i håp om et bedre liv. Men selv om de unnslipper bombene er livet som flyktning hardt for mange.

86 prosent av flyktningene som ikke lever i flyktningeleire i Jordan, lever under fattigdomsgrensen på 3,2 amerikanske dollar – ca. 26 norske kroner – om dagen, ifølge FN.

Barnearbeid og fattigdom

NRK skrev nylig om barnearbeid blant syriske flyktninger både i og utenfor Syria. En rapport fra Unicef og Redd Barna viser at barn bidrar til husholdningens inntekt i tre av fire spurte familier i Syria.

I Jordan jobber over halvparten av de syriske flyktningebarna og i Libanon er noen av barnearbeiderne så små som seks år gamle.

– De stadig dårligere forholdene gjør at flere flyktninger drives mot Europa og andre steder. Men et overveldende flertall forblir i regionen, sier António Guterres i en uttalelse.

– Vi har ikke råd til at flyktningene og de som tar i mot dem forsvinner lengre inn i desperasjon.

SISTE NYTT

Siste nytt