God butikk å drive asylmottak

Hotelleier Stein Matre tjener mer penger på asylmottak enn hotelldrift. Nå stenger han dørene til Tvedestrand fjordhotell og åpner asylmottak i Kongsberg.

Tvedestrand Fjordhotell

Tvedestrand Fjordhotell ligger ned mot bryggene i sørlandsbyen.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Etter å ha leid ut Tvedestrand fjordhotell som asylmottak til Hero Norge AS og UDI har hotelleier Stein Matre fått blod på tann:

– Vi liker å si at det ikke har noe med penger å gjøre, men det blir feil. Det er gode penger å tjene her, og vi ser et godt inntjeningsgrunnlag med å drive asylmottak, sier hotelleier Stein Matre.

Nå stenger han det eneste hotellet i Tvedestrand, og tar med seg hele besetningen til Hvittingfoss for å drive akuttmottak for flyktninger.

Endelig fullt belegg i vinterhalvåret

Stein Matre

Hotelleier Stein Matre.

Foto: Marianne Drivdal / Tvedestrandsposten

Han vil ikke si hvor mye han får betalt per plass, men at det nye mottaket i Kongsberg vil være et langt rimeligere alternativ for UDI enn rommene han leide ut på Tvedestrand fjordhotell, hvor prisen per hotellrom lå på cirka 1 500 kroner.

– Det blir en vinn-vinn-situasjon. UDI betaler mindre per plass, og vi får hundre prosent belegg i vinterhalvåret, sier hotellsjefen.

UDI terminerte avtalen

I september inngitt Matre en avtale med driftsoperatøren Hero Norge AS om å bruke Tvedestrand fjordhotell som akuttmottak for flyktninger. Men ikke lenge etter at de første flyktningene ankom, meldte både brannvesenet, Arbeidstilsynet og Tvedestrand kommune bekymring for sikkerheten.

Tvedestrand fjordhotell

Denne lappen henger på døra til hotellet, som nå er stengt av Arbeidstilsynet.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Det viste seg at Matre hadde tvistesaker med både brannvesenet og Arbeidstilsynet, om blant annet manglende dokumentasjon på brannsikkerhet og brudd på arbeidsmiljøloven.

Verken Hero Norge eller UDI var informert om konfliktene, og terminerte derfor avtalen med Tvedestrand fjordhotell.

I slutten av september opphørte kontrakten, og 1. oktober kjøpte Matres firma, Holms Restaurant, Motel & Konferanser AS, den nedlagte institusjonsbygningen Bjørkebo i Hvittingfoss for seks millioner kroner. Matre deler eierskapet med larviksfirmaet Albert Bøe AS. De skal etter planen drive asylmottak her frem til 1. juli 2016.

– Misforstå meg rett, men det er litt «over kill» å bruke et luksushotell på innkvartere flyktninger, sier Matre, som er godt fornøyd med sin nye arbeidssituasjon.

Som å være på hotell

Han lover likevel full oppvartning for dem som kommer til Bjørkemo, og sammenligner oppholdet på mottaket med hotellbesøk.

– De blir som hotellgjester. Her får de egne rom med rent sengetøy og mat, sier Matre, som om kort tid kan ønske sine første gjester velkommen.

Flyktninger Tvedestrand Fjordhotell
Foto: Pål Tegnander / NRK

– Vi har jobbet dag og natt for å få alt på plass, sier hotellsjefen, og forteller at det er både fysisk og emosjonelt anstrengende å drive asylmottak.

– Jeg blir veldig følelsesmessig involvert, i tillegg sover jeg bare fire til fem timer om natta fordi det er så mye å gjøre, sier han.

– Er dette din nye nisje? Kommer det asylmottak på løpende bånd nå?

– Nei, det blir med dette. Hotellet i Tvedestrand åpnes igjen så fort vi har fått ordnet opp et par småting med Arbeidstilsynet, forteller Matre.